Σε περιοχές ολόκληρες καταγράφεται απογοήτευση αλλά και δυσφορία για τα ονόματα που συμπεριλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

 

Mπορεί να προσπάθησε με την ομιλία του να περάσει κλίμα μάχης εν όψει βουλευτικών εκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά τα στελέχη του κόμματός του βιώνουν ένα πρωτοφανές κλίμα εσωστρέφειας, ανασφάλειας για το αποτέλεσμα των εκλογών και λειτουργίας του ίδιου και της ηγετικής ομάδας.

Δεν πρόκειται για αποτέλεσμα ούτε σχεδίων άλλων χώρων ή συστημάτων, όπως είπε για να προβάλλει άλλοθι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα καταφέρνει μόνος του με την πολιτική και οργανωτική αδυναμία του, με την αδυναμία του που έχει οδηγήσει σε δημοσκοπική καθίζηση τα ποσοστά του σε σχέση μ’ αυτά που έβρισκαν οι δημοσκοπήσεις την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της πολιτικής και στρατηγικής απροσδιοριστίας. Στο κάτω κάτω της γραφής, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προνομιακή παρουσία σε όλα τα media, ισότιμη μ’ αυτήν της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και αναντίστοιχη του 8,1% που πήρε στις εκλογές του 2019 και σε βάρος των τριών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στην ΚΕ που κατέληξε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να ρεφάρει, μιλώντας για «ψηφοδέλτια που αποτελούνται από ανθρώπους που σηματοδοτούν την ανανέωση, την εμπειρία, την κοινωνία». Ωστόσο, περίπου 70 στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τα βασικά που αναφέρονταν σε δημοσιεύματα ότι θα είναι υποψήφιοι με βάση τις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη αποσύρθηκαν, παραιτήθηκαν –ας διαλέξουν όποια λέξη θέλουν– το τελευταίο διάστημα.

 

Γύρισαν την πλάτη

Να αναφέρουμε ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά ονόματα: Π. Περιβολάρης, δημοσιογράφος που θα κατέβαινε υποψήφιος στην Καβάλα, ο γιατρός Βαγγέλης Γάκης από Αιτωλοακαρνανία, ο Λευτέρης Χρυσοφάκης από Α΄ Πειραιά, ο διεθνολόγος Γιώργος Πετρουλάκης από Μαγνησία, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και π. αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κατσικάρης, η Αναστασία Σιμητροπούλου, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, η Ζέφη Δημαδάμα κ.ά. Πολλοί απ’ αυτούς δημοσιοποίησαν με αιχμές ή πιο προσεκτικά την απόσυρση της υποψηφιότητάς τους και άλλοι το απέφυγαν για να μην κάνουν ζημιά στο κόμμα. Κοινός παρονομαστής όλων πάντως φαίνεται να είναι ο προβληματισμός ή και η ανοιχτή δυσφορία και διαφωνία με την πορεία του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με διάφορα ευτράπελα που συμβαίνουν σε περιοχές. Μαζί με όλους αυτούς, ανοιχτή και σκληρή κριτική έκανε ο Απόστολος Σπυρόπουλος, υπεύθυνος Τομέων Πολιτικής επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά, αποχωρώντας και από το ΠΑΣΟΚ.

Ετσι το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει πουθενά. Σε περιοχές ολόκληρες υπάρχει απογοήτευση, δυσφορία και για τα ονόματα που συμπεριλήφθηκαν σε ψηφοδέλτια, ενώ ταυτόχρονα δεν έγινε κατορθωτό να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι σε έξι εκλογικές περιφέρειες (Σάμου, Ζακύνθου, Καστοριάς και Ευρυτανίας, Αρκαδίας και Λακωνίας).

Βράζει η Β’ Πειραιά

Ωστόσο, το κλίμα είναι πια έκρυθμο σε κρίσιμες περιοχές, παλιά οχυρά του ΠΑΣΟΚ, όπως η Β΄ Πειραιά. Εκεί μεγάλο τμήμα μελών και στελεχών είναι ήδη στα κάγκελα και απειλούν με αποχή από την προεκλογική περίοδο μέχρι και στήριξη άλλων χώρων, αφού όλως περιέργως την ανανέωση κατά Ανδρουλάκη φαίνεται να εκφράζει η υποψηφιότητα του… Χρήστου Σαλαλέ, κόντρα στην ανοιχτή αντίθεσή τους που είχαν εκφράσει και στο ισχυρό δίδυμο της επιτροπής ψηφοδελτίων Β. Αργύρη και Ν. Σαλαγιάννη, αλλά και τον γραμματέα Α. Σπυρόπουλο, όπως και στον ίδιο τον Ν. Ανδρουλάκη, εισπράττοντας απάντηση ότι θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι ισχυρές και άκαμπτες ενστάσεις για μια τέτοια υποψηφιότητα. Γιατί αντιδρούσαν και αντιδρούν τώρα ακόμα περισσότερο αισθανόμενοι ότι «τους κορόιδευαν»; Τι έχουν με τον Χρ. Σαλαλέ; Προσωπικά τίποτα. Είναι όμως ο π. πρόεδρος του ΟΠΑΠ επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, τον οποίον απέπεμψε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης τόσο από αυτήν τη θέση όσο και από τη θέση του μέλους της ΚΕ λόγω των κατηγοριών για παιχνίδια του με τη διαπλοκή. Πολλοί άλλωστε θα θυμούνται τον Κ. Καραμανλή να αγορεύει στη Βουλή, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι «στο κόμμα μας, στη Ν.Δ, δεν έχουμε Σαλαλέδες»!

Αυτή είναι λοιπόν η ανανέωση του Ν. Ανδρουλάκη; Αυτό είναι το στίγμα που θέλει να δώσει, ακόμα και αν οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα στην περιοχή; Μάλλον, αφού φαίνεται ότι πάνω από όλες τις ενστάσεις προηγείται η άποψη ιστορικού στελέχους φημισμένου για τον αντιδεξιό, αντιμητσοτακικό οίστρο του. Αυτό δε που φημολογείται είναι ότι πίσω από την υποψηφιότητα βρίσκονται και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Και μετά κουνάει το δάχτυλο ως ασυμβίβαστος και ανανεωτής.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε –θα επανέλθουμε γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον το παρασκήνιο– τι προηγήθηκε για να επιβληθεί αυτή η –το λιγότερο– αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα. Οδηγήθηκε σε απόσυρση της υποψηφιότητάς του ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κατσικάρης και ο γιατρός Γιάννης Τσούτσας, ισχυρά στελέχη στην περιοχή και με μεγάλη απήχηση, αφού και οι δύο είχαν ξεκαθαρίσει ότι τους είναι πολιτικά και ηθικά αδύνατο να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο που θα έμπαινε το όνομα του Χρήστου Σαλαλέ. Κόπηκε χωρίς εξηγήσεις η υποψηφιότητα του γιατρού Δημήτρη Λιντζέρη, που είναι ο τελευταίος βουλευτής που εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ το 2012, ενώ τον διαβεβαίωναν μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα είναι. Υπήρχαν ισχυρές ενστάσεις από τους υποψηφίους πια Δημήτρη Διαμαντίδη και Λεωνίδα Αθανασιάδη, από τους πρώην βουλευτές Γιάννη Διαμαντίδη και Γρηγόρη Νιώτη, από πρώην δημάρχους του χώρου και στελέχη της Ν.Ε.

Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο ότι η άποψη όλων αυτών παραβλέφθηκε, ότι οδηγήθηκαν άνθρωποι σε απόσυρση και άλλοι «κόπηκαν» όχι μόνο για να επιβληθεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα αλλά και για «να αδειάσει» και λίγο το τοπίο για να διευκολυνθεί. Αυτή είναι λοιπόν η ανανέωση που εκφράζει ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Μάλλον δεν έχει δει καλά το έργο ο «κραταιός Νικόλας». Θα επανέλθουμε…

 

Ειδικός Συνεργάτης