Οι πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την αλλαγή της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου. Και αν η είσοδος του Γιάννη Οικονόμου είναι το νέο, το αξιοσημείωτο είναι η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου. Αυτή ήταν το αποτέλεσμα της ικανότητας που έχει επιδείξει στο κομμάτι της οργάνωσης της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και άλλων κρίσιμων μετώπων κατά την τελευταία διετία, αλλά και της επιμονής του να βγει μπροστά στο γιγαντιαίο εγχείρημα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων και των δασικών εκτάσεων που παραδόθηκαν στις φλόγες, με τον πρωθυπουργό να του δίνει και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα τουλάχιστον με τα Παραπολιτικά. «Είναι τεράστια πρόκληση για μένα», διαμηνύει ο κ. Σκέρτσος σε όλους τους τόνους.

Για να συμβεί όμως αυτό, θα έπρεπε πρώτα να ξεπεραστεί το θεσμικό κώλυμα που προέκυψε με την εμπλοκή στην εξίσωση του νέου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, που αναλαμβάνει εργολαβικά τον τομέα της κρατικής αρωγής έπειτα από φυσικές καταστροφές (κατόπιν των πεπραγμένων του σε δύσκολες περιστάσεις, όπως ο «Ιανός»), Με δεδομένο ότι ο άλλοτε γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής θα έπρεπε να αναφέρεται βάσει κυβερνητικής λειτουργίας και οργανογράμματος στον Ακη Σκέρτσο, θεωρήθηκε πως θα ήταν πολιτικά οξύμωρο να εκκινούν αμφότεροι από την ίδια θεσμική αφετηρία.

Ως εκ τούτου, και θέλοντας προφανώς να ενισχύσει εκτός των άλλων και λειτουργικά -ιδίως στο εσωτερικό της κυβέρνησης- τον συντονιστικό ρόλο του Σκέρτσου ενόψει του κομβικού διαστήματος που έρχεται, όπου θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσες και κρίσιμες αποφάσεις, έδωσε στον πάλαι ποτέ διευθυντή του Γραφείου του Γιάννη Στουρνάρα το χρίσμα του δεύτερου (από χρονικής άποψης) «γαλάζιου» υπουργού Επικράτειας, δίπλα στον Γιώργο Γεραπετρίτη.