Με την επίσκεψή του σε Αθήνα και Αγκυρα ο Μάας επιχείρησε να περισώσει ό,τι μπορεί από τη μεσολαβητική προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Μέρκελ. Το γεγονός ότι τώρα μιλά για «παιχνίδι με τη φωτιά» δείχνει και τον βαθμό της ανησυχίας που προκαλεί στο Βερολίνο η ελληνοτουρκική διένεξη.

Αυτή τη φορά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη στήριξη στην Ελλάδα, διατύπωσε απερίφραστα τη «σταθερή αλληλεγγύη» στην Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ. Επισήμανε ότι οι εντάσεις «επιβαρύνουν τη σχέση ΕΕ – Τουρκίας», που θα συζητηθεί αύριο στη σύνοδο Gymnich των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο και εκεί έχει «ιδιαίτερο βάρος η φωνή της Ελλάδας».

Βασική επιδίωξη του Βερολίνου αυτή τη στιγμή είναι να φέρει Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο Μάας θέλει μία «δεσμευτική λύση» με συμφωνία των δύο πλευρών. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Ο Μάας δεν έβαλε στο στόμα του τη λέξη «κυρώσεις». Αυτές μπορούν να συζητηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο, όπως απαιτούν Ελλάδα και Κύπρος. Αλλά να μην τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, προκειμένου να μείνει ανοιχτό το παράθυρο μιας λύσης μέσω άμεσου διαλόγου Αθήνας – Αγκυρας με τη μεσολάβηση Βερολίνου.

Η επιθετικότητα του Ερντογάν επικρίνεται στο μεταξύ ανοιχτά από Γερμανούς πολιτικούς. «Η διαμάχη για το φυσικό αέριο δεν αποτελεί αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ευρωτουρκική υπόθεση» τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ» ο Μάνφρεντ Βέμπερ, χριστιανοκοινωνιστής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Βέμπερ κάλεσε την ΕΕ να δώσει σαφές μήνυμα στον Ερντογάν να εγκαταλείψει τις προκλήσεις. «Οι γεωτρήσεις τουρκικών πλοίων εντάσσονται δυστυχώς στη στρατηγική της κλιμάκωσης των προκλήσεων των προηγούμενων μηνών» τόνισε ο Χριστιανοδημοκράτης Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU-CSU.

του Γιώργου Παππά από Τα Νέα