Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράν αναφορικά με την τύχη των διαδηλωτών που συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος μετά την απειλή που εξαπέλυσε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης ότι αυτή είναι η τελευταία μέρα που βγαίνουν στους δρόμους.

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, της δύναμης που ουσιαστικά αποτελεί τον στρατιωτικό εκτελεστικό βραχίονα του καθεστώτος στο Ιράν ουσιαστικά απείλησε τους διαδηλωτές πως εάν δεν σταματήσουν σήμερα τις έντονες αντιδράσεις τότε η βίαιη καταστολή τους θα ενταθεί την ώρα που ήδη μετρούν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από τις σφαίρες των ανδρών της ασφαλείας της χώρας.

«Μη βγαίνετε στους δρόμους! Σήμερα είναι η τελευταία μέρα των ταραχών» ήταν η προειδοποίηση – απειλή του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεϊν Σαλαμί, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της Ιρανικής Κυβέρνησης δηλαδή ότι οι διαδηλώσεις είναι σχέδιο ξένων δυνάμεων τονίζοντας πως «αυτό το απαίσιο σχέδιο, είναι ένα σχέδιο που εκπονήθηκε στον Λευκό Οίκο και από το Σιωνιστικό καθεστώς».

Ήδη πάντως οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στοχοθέτησαν ένα νοσοκομείο και μια φοιτητική εστία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφεραν σήμερα ακτιβιστές, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν μπαίνει στην έβδομη εβδομάδα του.

Η Ισλαμική Δημοκρατία συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυριών από τις 16 Σεπτεμβρίου, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της. Στο αρχικό σύνθημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» προστέθηκαν στη συνέχεια σλόγκαν που στρέφονται ευθέως εναντίον της ηγεσίας του Ιράν.

«Θάνατος στον δικτάτορα» φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές σε μια τελετή για τη λήξη του 40ήμερου πένθους για έναν δικό τους στο Ντιβανταρέχ, στην επαρχία του ιρανικού Κουρδιστάν, απ’ όπου καταγόταν η Αμινί. Ο Μοχσέν Μοχαμαντί, 28 ετών, πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου αφού την προηγούμενη ημέρα χτυπήθηκε από σφαίρα των δυνάμεων ασφαλείας, σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε στην πόλη αυτήν. Άφησε την τελευταία του πνοή αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοουσάρ της Σαναντάτζ, της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν.

Το βράδυ της Παρασκευής οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον δεκάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο ίδιο νοσοκομείο για να «προστατεύσουν» έναν τραυματισμένο διαδηλωτή καθώς υπήρχε φόβος ότι θα συλλαμβανόταν. Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, που εδρεύει στη Νορβηγία, «οι δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο Κοουσάρ για να προστατεύσουν τον Ασκάν Μρουάτι».

«Οι δυνάμεις προσπαθούν να συλλάβουν τον τραυματισμένο Ασκάν Μρουάτι», πρόσθεσε, αναρτώντας τη φωτογραφία ενός διαδηλωτή, ξαπλωμένου σε ένα φορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας στη συνέχεια πυροβόλησαν και εναντίον «μιας εστίας φοιτητών ιατρικής» που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει δεκάδες αστυνομικούς να φτάνουν με μοτοσικλέτες και να ανοίγουν πυρ εναντίον της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Κουρδιστάν.

Πολλοί φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα σε διάφορες πόλεις του Ιράν, όπως στην Τεχεράνη, την Κερμάν και την Κερμανσάχ.

Η Hengaw ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον των φοιτητών στην Κερμανσάχ και ότι δύο από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) υποστηρίζει ότι από την καταστολή των διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο της Αμινί έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 160 άνθρωποι. Άλλοι 93 σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές διαδηλώσεις, στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, με αφορμή τον βιασμό ενός κοριτσιού από έναν αστυνομικό.