Η συζήτηση που γίνεται από κάποιους πολιτικούς αναλυτές και μετριοπαθείς αρθρογράφους για το εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης εκφράζει σε απόλυτο βαθμό τον χώρο του Κέντρου και εάν είναι αρκετές οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει εδώ και 29 μήνες που τη χώρα κυβερνά η κεντροδεξιά παράταξη, είναι περί όνου σκιάς. Και τούτο διότι και τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και οι αριθμοί αδιάψευστοι μάρτυρες.

Εν αρχή ην… οι μεταρρυθμίσεις

Ας δούμε μερικές από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες, κατά τη γνώμη μας, “απαντούν” και στο ερώτημα κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των πολιτών και του κεντρώου χώρου.

Ξεκινάμε, από την τελευταία μεταρρύθμιση που έχει να κάνει με τον ποινικό κώδικα.
Μία μεταρρύθμιση η οποία αφενός αφουγκράζεται τα μηνύματα της κοινωνίας και αφετέρου στέλνει ηχηρό μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση, πως οι εποχές της ατιμωρησίας ανήκουν στο παρελθόν.
Ας δούμε μερικές από τις βασικές αλλαγές του νέου ποινικού κώδικα:
1. Αυστηρότερη τιμωρία στα σοβαρά εγκλήματα.
2. Για ανθρωποκτονία, θανατηφόρα ληστεία, ομαδικό βιασμό και θανατηφόρο εμπρησμό δάσους η μόνη ποινή θα είναι ισόβια κάθειρξη.
3. Ισόβια κάθειρξη προβλέπεται και για τον βιασμό ανηλίκων.
4. Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον χώρο εργασίας θα διώκεται πλέον αυτεπάγγελτα.
5. Αυστηροποιείται η ποινή για τη βαριά σκοπούμενη βλάβη.

Διασπορά ψευδών ειδήσεων

1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.

3. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

4.  Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη σ΄ αυτές τις αλλαγές, που πρόσφατα έγιναν νόμος του κράτους, είδαμε για πρώτη φορά τους περισσότερους από τους γνωστούς-αγνώστους (βλ. μπαχαλάκηδες) να κρύβονται στα λαγούμια των Εξαρχείων και να το σκέφτονται μια και δύο φορές να κάνουν επεισόδια και να πετούν μολότοφ.

Επίσης, με βάση τον νέο ποινικό κώδικα είδαμε ψεκασμένους-αντιεμβολιαστές (βλ.”θεματοφύλακες του συντάγματος”) να πηγαίνουν για… χριστουγεννιάτικες διακοπές στις φυλακές Λάρισας.

Στο ερώτημα (ρητορικό κατά την ταπεινή μας γνώμη) τώρα που κάποιοι θέτουν, κατά πόσο όλα αυτά είναι “γοητευτικά” για τους κεντρώους, η απάντηση είναι, μάλλον, εύκολη: ο κεντροδεξιός και κεντρώος Κυρ. Μητσοτάκης μαζί με τον μετριοπαθή υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, προχώρησαν σε μια γενναία κοινωνική μεταρρύθμιση που ήθελε και άξιζε η κοινωνία.

Πάμε τώρα να δούμε τι έκαναν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για τα εργασιακά.

1. Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της “μαύρης”-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

2. Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

3. Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και “δικαιώματος αποσύνδεσης”.

4. Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

5. Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

6. Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζόμενους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.

7. Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.

8. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.

9. Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.

10. Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης.

11. Νέα πλατφόρμα στο efka.gov.gr για γρήγορη απονομή συντάξεων.

Πράσινες πολιτικές

1. Επίσπευση της απολιγνιτοποίησης.

2. Από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

3. Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

4. Από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

5. Η πρωτοβουλία GR – eco islands, η οποία αποτελεί υπόδειγμα μετάβασης των μικρών και ύστερα των μεγάλων νησιών μας στην πράσινη εποχή.

Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις

1. Με υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη λειτούργησε το gov.gr. Στην πλατφόρμα πέρασαν όλα τα ψηφιακά αρχεία των υπουργείων. Το gov.gr δεν είναι ένας μηχανισμός που εκδίδει πιστοποιητικά αλλά έχει διασυνδέσει όλα τα υπουργεία ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

2. Οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

3. Η πλήρης λειτουργία του ευρωπαϊκού αριθμού 112, καθώς εδώ και πολλούς μήνες έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία ειδοποίησης των πολιτών για έκτακτες ανάγκες. Σημειώνεται, ότι το 112, σε συνδυασμό με το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για άμεσες εκκενώσεις δεκάδων περιοχών, το φετινό καλοκαίρι, που είχαν κυκλώσει οι πυρκαγιές, έσωσαν χιλιάδες συμπολίτες μας.

4. Αυλη συνταγογράφηση.

5. Προχώρησε η διαλειτουργικότητα και η διασύνδεση μητρώων (όπως π.χ. της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών) για την απαλλαγή προσκόμισης ληξιαρχικών πράξεων, όπως γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, διαζυγίου και θανάτου, στην εφορία.

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

– Ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και ηλεκτρονική εξουσιοδότηση.
– Ηλεκτρονική δήλωση ανεργίας.
– KYC τραπεζών.
– Εγγραφή σε παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο.
– Ηλεκτρονικό προσωρινό δίπλωμα κ.α.

Επίσης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει τη δημιουργία ενός πλήρους ψηφιακού ιατρικού φακέλου, που θα χτιστεί σε βάθος χρόνου μέσω μίας σειράς μεταρρυθμίσεων και νέων εφαρμογών.

Οικονομία και μεσαία τάξη

Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων στρωμάτων ήταν και παραμένει στις βασικές επιλογές του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

«Φέτος, η ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι γύρω στο 7%. Και είμαστε εξίσου αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι δημοκρατία που εστιάζει στο να παράσχει απτά οφέλη μέσω της οικονομικής αποτελεσματικότητας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιήθηκε τις προάλλες με πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Για να ξαναθυμηθούμε και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο:

-Εκσυγχρονίζεται η Αγορά Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.

-Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού “κουμπαρά” για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.

-Καθιερώνονται νέοι κανόνες στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες και κάτοχοι στεγαστικών δανείων αποκτούν τώρα μία αληθινή Δεύτερη Ευκαιρία. Με δικαιότερο χαρακτήρα και αναπτυξιακή στόχευση.

-Επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης. Ψηφιοποιούνται διαδικασίες. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.

-Η Ελλάδα αποκτά νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως. Και των διδασκόντων από το 2021. Ενώ νέος νόμος-πλαίσιο θα ενδυναμώσει κι άλλο το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

-Ένα πολύ σημαντικό, νέο Χωροταξικό Σχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Προσδιορίζονται οι χρήσεις γης. Περιορίζεται η εκτός σχεδίου και η άναρχη δόμηση. Κι απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

-Ένα νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412. Αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια. Κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στα μεγάλα έργα υποδομών, αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων ώστε να εκκινούν και να αποπερατώνονται με ταχύτητα, ποιότητα και ασφάλεια.

-Το ΕΣΥ ενισχύεται. Θα κάνουμε μια μεγάλη τομή στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με μονάδες χρόνιων παθήσεων και ημερήσιας νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Αλλά και σε προσωπικό, με 4.000 νοσηλευτές κυρίως απ’ όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.

-Τέλος, αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να φτάσουν τις 1.000. Προσβάσιμες σε λίγο και από το κινητό μας τηλέφωνο.

-Και στην Αυτοδιοίκηση θα κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος.

Επίσης, η κυβέρνηση προχώρησε στον μηδενισμό του φόρου γονικής παροχής, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έπειτα και από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

Συμπερασματικά: όσοι γκρινιάζουν για τις μεταρρυθμίσεις και το επιτελικό κράτος, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς και πόσα έχει κάνει  η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας και εν μέσω σοβαρών ζητημάτων στα εθνικά μας θέματα.