Οι εκλογές σε Ιταλία- Ισπανία και το «χαρτί» Μητσοτάκη

134
Οι εκλογές σε Ιταλία- Ισπανία και το «χαρτί» Μητσοτάκη tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Η Ισπανία συμπλήρωσε εκατό ημέρες με κυβέρνηση μειοψηφίας και με εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Σάντσεθ, που μέχρι σήμερα δεν βρήκε συμμάχους. Τόσο τό Λαϊκό Κόμμα, οι Θιουδαδάνος και οι VOX, το ακροδεξιό κόμμα που έκανε πρόσφατα την είσοδο του στη βουλή, όσο και οι Ποδέμος δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.
Του Μανώλη Μαυρομμάτη
Χωρίς προϋπολογισμό και την Καταλωνία πάλι στους δρόμους, οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ βρήκαν στο πρόσωπο του βασιλιά Φιλίππου έναν σοβαρό σύμμαχο. Ο τελευταίος ζήτησε από τα κόμματα να βοηθήσουν την προσωρινή κυβέρνηση και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν πρέπει να πάει η Ισπανία σε εκλογές, δήλωσε ο αρχηγός του Στέμματος.

Τρείς ημέρες αργότερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές. Πότε; Τον Οκτώβριο όπως φαίνεται από τις ενδείξεις και τα ρεπορταζ των ΜΜΕ, οι Ισπανοί θα κληθούν να πάνε στις κάλπες.

Κι ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ισπανία, στη γειτονική Ιταλία ένα χρόνο μετά την συγκυβέρνηση Λέγκα και 5Αστέρων, μόλις χθες βράδυ Σαλβίνι και Ντί Μάιο, αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Κόντε παραδέχθηκαν ότι «δεν πάει άλλο». Δύο κόμματα σε μια κυβέρνηση και μια στέγη, αλλά χωριστά κρεβάτια! Πρώτος έριξε το γάντι ο Σαλβίνι. Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν 36% υπέρ της Λέγκα από 17.5% πριν από ένα χρόνο ζήτησε πρόωρες εκλογές!

Ξαφνιάστηκαν τα 5Αστέρια και με ποσοστά 17.5% από 32.5% στις εκλογές προσπαθούν να συνέλθουν, ενώ ο Ντί Μάιο φαίνεται να μην πιστεύει ακόμα και τώρα στο διαζύγιο! Ενωμένη η κεντροδεξιά συγκεντρώνει ποσοστό 50.6% σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση.

Τα γεγονότα όμως τρέχουν πιο γρήγορα και οι εξελίξεις ακόμα περισσότερο.
Ο Πρωθυπουργός Κόντε ανέβηκε στο Κυρινάλιο και συνάντησε τον Πρόεδρο Ματταρέλλα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη γενέθλια… Η σκυτάλη από χθές το βράδυ πέρασε στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι ημερομηνίες με βάση το Σύνταγμα δείχνουν εκλογές το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και οι Πορτογάλοι θα προσφύγουν σε εκλογές στο τέλος Δεκεμβρίου, αφού προηγηθεί εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας!

Συνεπώς κατόπιν αυτών των εξελίξεων οδηγούμεθα σε μια συναρπαστική περίοδο αλλαγών και εξελίξεων για την Νότια Ευρώπη, όπου τρία μεγάλα κράτη της Μεσογείου θα καθορίσουν και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όλα αυτά πριν καλά- καλά η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φόν ντερ Λάιεν, να ’χει καθίσει στην πολυθρόνα της. Και να μη ξεχάσουμε και το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ΕΕ!

Βλέποντας από κοντά τις εξελίξεις και την πιθανή κρίση λόγω ακυβερνησίας, ή και πολιτικών αλλαγών σε ορισμένες χώρες, όπως προαναφέρθηκε, έρχεται η Ελλάδα με κυβέρνηση την Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράσει την σταθερότητα, την αποφασιστικότητα, το καινούριο και ανανεωτικό για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Και όχι μόνο. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί. Ουσιαστικά δεν έχει γίνει Κυβέρνηση! Πολλές οικονομίες πασχίζουν να βρουν το δρόμο της σταθερότητας και της ανάκαμψης. Η νίκη στις εκλογές και η αυτοδυναμία, δίνουν στον Πρωθυπουργό πρωταρχικό ρόλο στα διεθνή φόρα και τους Οργανισμούς.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα προγραμματισμένα του ταξίδια στο εξωτερικό, παρουσιάζονται ως μια εξαιρετική ευκαιρία καθιέρωσης της θέσης μας και του ιδίου, ως βασικού πόλου και ισότιμου συνομιλητή τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο- γιατί όχι- και στους G20 και εν συνεχεία στους G7! Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Και για την χώρα μας αυτή τη φορά είναι με το μέρος μας.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr