Οι εισηγήσεις για τις αντικειμενικές τιμές και τα σενάρια του ΕΝΦΙΑ

by MANIFESTO

Τη διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων επανεκκινεί το υπουργείο Οικονομικών. Με νεότερη απόφαση του υπουργού Οικονομικών δίνεται προθεσμία για την παράδοση του έργου των εκτιμητών έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 μετά τον πάγωμα της διαδικασίας εξαιτίας της πανδημίας. Το περιορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των προτάσεων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές συνδέεται με το γεγονός πως ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της διαδικασίας και οι εκτιμητές έχουν σχεδόν έτοιμες τις εισηγήσεις που υπολείπονται.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της καραντίνας, απόφαση του υπουργού Οικονομικών όριζε την προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών από τις 3 Απριλίου «και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού». Ακολούθως, είχε ανασταλεί προσωρινά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρισης της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου στη βάση δεδομένων, την οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τη νέα απόφαση ορίζεται ότι «το έργο των εκτιμητών ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 23:59».

Όπως έγινε γνωστό με την 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί έναντι των θεσμών ότι το έργο της συλλογής δεδομένων για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Αμέσως μετά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογήσουν τις τιμές που θα δώσουν οι εκτιμητές και θα προχωρήσουν στην επεξεργασία των δεδομένων και στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Ταυτόχρονα με την προσαρμογή των τιμών θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού και περίπου 3.000 νέες περιοχές ανά τη χώρα. «Η συμφωνημένη περαιτέρω επέκταση του υφιστάμενου συστήματος ζώνης αξίας σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους με μια προγραμματισμένη προθεσμία στα μέσα του 2021» αναφέρεται στην έκθεση.

Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το εάν εξακολουθεί να ισχύει το σχέδιο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και ενδεχόμενης κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου το οποίο είχε τεθεί στο τραπέζι στο σενάριο όπου η προσαρμογή των αντικειμενικών θα είχε ολοκληρωθεί φέτος. Στα προ πανδημίας σενάρια, η προσαρμογή των τιμών πήγαινε χέρι χέρι με νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%-10% το 2020, σχέδιο το οποίο ακυρώθηκε στην πράξη.

Η επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεσή της συστήνει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του φόρου που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα