fbpx

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην εφημερίδα tomanifesto: Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται ούτε τίθεται σε ομηρία

by pavlos

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ στέλνει μέσω του «m» ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Οι προσδοκίες του Αρκά βουλευτή και Ε΄ αντιπροέδρου της Βουλής δημιουργήθηκαν από τη συμμετοχή στην εκδήλωση για τα 48α γενέθλια του κόμματος. «Ενωμένοι και δυνατοί συνεχίζουμε την πορεία μας», τονίζει, ενώ αναδεικνύει και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική στέγη.

 

Στη Βίκυ Πολύζου

 

Είναι ενωμένο και δυνατό το ΠΑΣΟΚ, όπως ακούμε από τις 3 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση των γενεθλίων;

Η εκδήλωση στις 3 Σεπτέμβρη για την επέτειο των 48 χρόνων από την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματός μας ήταν επιτυχημένη, με πολύ νέο κόσμο, ιστορικά στελέχη, μουσική, δραστηριότητες και θετικές συζητήσεις για σημαντικά θέματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν μπορεί να το θέσει σε ομηρία ή να το εκβιάζει πολιτικά με μεθοδευμένες παρακρατικές πρακτικές. Αυτό το μήνυμα στείλαμε εκείνο το Σάββατο και έτσι ενωμένοι και δυνατοί συνεχίζουμε την πορεία μας. Προσωπικά δεν περίμενα τόσο μεγάλη συμμετοχή, γεγονός που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες.

 

Μπορεί να αποτυπωθεί στην κάλπη αυτή η δυναμική; Σας ρωτώ διότι έως τώρα δεν υπήρξε βελτίωση ποσοστών στις δημοσκοπήσεις…

Ας δούμε τις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ χάνει περίπου δέκα μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση χάνει 8 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ σχεδόν διπλασιάζει τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2019! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Αλλωστε η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου ξεκινά ακριβώς από αυτήν τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζουμε να προβάλλουμε στον κόσμο τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας. Οι πολίτες ξέρουν ότι θέλουμε και μπορούμε. Η πρότασή μας για πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος είναι η μόνη που διασφαλίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπει τα υπερκέρδη στους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως κάνει η ΝΔ και στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι προτάσεις μας γίνονται πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

 

Θα βγει κάτι από την Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις;

Εμείς ακολουθήσαμε όλες τις θεσμικές οδούς και αυτό ανέδειξε τη διαφορετική κουλτούρα του ΠΑΣΟΚ. Εμπιστευόμαστε τους θεσμούς και είμαστε θετικοί στη διερεύνηση του θέματος από την Εξεταστική Επιτροπή για αυτό και αιτηθήκαμε τη σύστασή της. Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ανδρουλάκης αντέδρασε θεσμικά σε ένα θέμα που τον θίγει προσωπικά και αυτό είναι ένα ατράνταχτο σημάδι πολιτικής διαφοράς! Η κυβέρνηση πρότεινε και εξέλεξε ένα μονοκομματικό προεδρείο, παρά την πρότασή μας για διακομματικό. Αυτή ήταν η πολιτική της απόφαση, παρόλο που υπήρχε η δυνατότητα διακομματικού προεδρείου. Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυρία Μπακογιάννη απείλησε με δέκα χρόνια φυλάκιση όποιον μάρτυρα παραβιάσει το απόρρητο και μιλήσει. Αυτή η πρόταση υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία και αμέσως μετά απορρίφθηκε κάθε μάρτυρας, ακόμη και ο Γ.Γ. κ. Δημητριάδης, τον οποίο απέπεμψε ο πρωθυπουργός. Δεν καλούν καν τον κ. Κουκάκη, ούτε τους μάρτυρες που ζήτησε το ΚΚΕ.

 

Θα προκύψει και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ από τις εξελίξεις στο θέμα των παρακολουθήσεων;

Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι το σπάνιο φαινόμενο να χάνει η κυβέρνηση, αλλά να χάνει και η αντιπολίτευση! Ο κ. Μητσοτάκης επιβιώνει πολιτικά λόγω του κ. Τσίπρα! Γιατί το επιχείρημα της ΝΔ είναι «αν φύγουμε εμείς, θα έρθει ο Τσίπρας». Συμψηφίζουν τα λάθη, μοιάζουν και τσακώνονται για να μην τους καταλάβουν. Γι’ αυτό είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το «όχι Τσίπρας, όχι Μητσοτάκης». Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στις πολιτικές του παρελθόντος που σηματοδοτούν αυτά τα δύο πρόσωπα. Το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και θα είναι στην όχθη των νικητών όταν μιλήσει ο λαός και όχι μόνο οι δημοσκοπήσεις! Αρα αυτό που βλέπω πιθανό είναι μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ποιο είναι το μοντέλο της κοινωνικής κατοικίας που προτείνετε ως λύση για την ενίσχυση της κοινωνίας;

Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τη στεγαστική κρίση. Η πρόταση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα εργαλείο που κινδυνεύει να γίνει μια χαμένη ευκαιρία. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την υλοποίηση προγραμμάτων στέγασης ώστε να πιάσουν τόπο οι πόροι του Ταμείου; Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία κατασκευάζει 26.000 κοινωνικές κατοικίες και η Ιταλία 10.000 μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ώρα που η κυβέρνηση εντάσσει στο ίδιο πρόγραμμα μόνο 100 κατοικίες. Το ΠΑΣΟΚ κάνει στοχευμένη καμπάνια και πιο συγκεκριμένα η πρότασή μας για την κοινωνική κατοικία προβλέπει φτηνό ενοίκιο για νέους, οικογένειες και φοιτητές. Προτείνουμε να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου, να αποδοθούν κίνητρα σε ιδιώτες για ανακαίνιση των κενών κατοικιών τους ώστε να διατεθούν στο πρόγραμμα. Επίσης υποστηρίζουμε ότι πρέπει να διατεθούν αξιοπρεπή φοιτητικά καταλύματα και να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες. Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια, πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού και επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

 

Πώς μπορεί να δρομολογηθεί η αλλαγή περιουσιακών κριτηρίων ως αντίβαρο στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών;

Εμείς ως παράταξη καταθέσαμε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό ώστε να μεριμνήσει να αναπροσαρμοστούν τα περιουσιακά κριτήρια παροχής φοροαπαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων (κοινωνικά επιδόματα, απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο» της ΔΕΗ) λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και να φροντίσει να μη χάσουν τα δικαιώματά τους οι ευάλωτοι πολίτες. Το εγχείρημα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξομοίωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων οδήγησε από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 55% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 21%. Υπάρχουν ακόμα περιοχές όπου, λόγω της εφαρμογής του συστήματος των αντικειμενικών τιμών, για πρώτη φορά προκύπτουν υπέρμετρες αυξήσεις που φθάνουν μέχρι το 250%.

 

Γιατί πιστεύετε ότι αδικούνται οι αγρότες από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο;

Δυστυχώς, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες αγρότες που τους έχει πλήξει η ακρίβεια εφοδίων, οι υψηλές τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ή είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά πολύ μικρότερα των αναμενομένων. Η ευθύνη για το αλαλούμ βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία που δεν φρόντισαν έγκαιρα μαζί με την ΑΑΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να λύσουν τα θέματα του ΙΒΑΝ, του ΑΤΑΚ των αγροτεμαχίων και το ποιος είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες δικαιούχοι να μην πάρουν ούτε ευρώ. Ακόμα όμως και αυτοί που πληρώθηκαν κανονικά, τονίζουν ότι τα χρήματα που δόθηκαν φτάνουν για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ των τρακτέρ και τίποτα περισσότερο. Πρόκειται για κοροϊδία. Η κυβέρνηση οφείλει, εδώ και τώρα, να δώσει λύση για την άμεση καταβολή της επιστροφής σε όλους τους δικαιούχους αγρότες, χωρίς περικοπές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Στην πιο δύσκολη φάση που η χώρα χρειάζεται διατροφική αυτονομία, εμείς αφήνουμε τους αγρότες χωρίς στήριξη.

 

Αντέχει το κράτος την επιστροφή των αναδρομικών ακόμα και στους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη; Είναι μία πρόταση την οποία επαναφέρετε διαρκώς στη δημόσια συζήτηση…

Αν η κυβέρνηση σέβεται έστω και λίγο τους συνταξιούχους, στους οποίους προεκλογικά και μετεκλογικά έχει ποικιλοτρόπως προτείνει «να μην ανησυχούν», όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να σταματήσει να εμπαίζει τον κόσμο σε αυτήν τη δύσκολη εποχή, όταν το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα, η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει τις περικοπές του 11μήνου για τους περίπου 350.000 συνταξιούχους (οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν κερδίσει στο πρωτοδικείο) που έχουν ασκήσει αγωγές μέχρι 31.7.2020. Επίσης να αποδώσει τα αναδρομικά από τις περικοπές επικουρικών, δώρων και επιδομάτων σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσφύγει ή όχι στη Δικαιοσύνη. Δεν περιμένουμε κοινωνική πολιτική από αυτήν την κυβέρνηση, αλλά δεν θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την εξαπάτηση των συνταξιούχων.

 

Υπάρχει πρόβλημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Φυσικά και υπάρχει. Ηδη από το καλοκαίρι είχαμε τοποθετηθεί για το θέμα ώστε να προλάβουμε τις εξελίξεις. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε και γι’ αυτό καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή για τα 84.189 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών που μένουν εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και παιδικών σταθμών ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς λύση στο θέμα και αναδιανομή των αδιάθετων voucher. Δυστυχώς επαληθεύτηκε η πρόβλεψή μας. Η μη ορθολογική κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες των γεωγραφικών περιοχών οδήγησε σε σοβαρές απώλειες, αποδεικνύοντας την ανικανότητα της κυβέρνησης να σχεδιάσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Για το ΠΑΣΟΚ, η ουσιαστική κοινωνική πολιτική εξασφαλίζει την ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Ενα από τα προβλήματα που συνδέεται το δημογραφικό, αφού οι νέες οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα