Γράφει η Νεκταρία Παπαϊωάννου

Λέγεται ότι το Γηροκομείο Αθηνών καθορίζεται από τις επιδιώξεις όσων επιθυμούν να το διοικήσουν και τα αποτελέσματα των θεμιτών και αθέμιτων μέσων που εντάσσουν σ αυτή τους την προσπάθεια διαχρονικά. Αλήθεια είναι.
Όμως, αλήθεια είναι και το ότι το Γηροκομείο Αθηνών, στον αντίποδα του πεδίου κοινωνικής προνοιακής προσφοράς πρωτεύει, καθώς αυτή μετρά 160 έτη παροχής και δη αναντικατάστατης, υπηρεσιών φροντίδας στους ηλικιωμένους, εμπερίστατους και μοναχικούς.
Αλήθεια είναι και το ότι το Γηροκομείο Αθηνών στην πραγματικότητα της κοινωνικής προσφοράς μετρά χιλιάδες εργαζομένους από το 1864 και έτσι μαζί του μεγάλωσαν τα παιδιά αυτών των εργαζομένων και τα παιδιά των παιδιών τους.
100 οικογένειες σήμερα πορεύονται μαζί με το σωματείο που προσφέρει έργο αναντικατάστατο και στοργή και χάδι στους ηλικιωμένους που φιλοξενεί. Σε δύσβατους δρόμους, με μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία 12 χρόνια, που κατά καιρούς ήταν ανυπέρβλητες, το Γηροκομείο Αθηνών πορεύεται και προσφέρει. Με όποια προβλήματα και αν έχει.

Έτσι η ιστορία του, τελικά, είναι ιστορία προσφοράς ανά τα έτη. Ανεξαρτήτως των επιλογών των εκάστοτε διοικήσεων και της στάσης των εργαζομένων αναντίρρητα είναι εκεί γωνία Κηφισίας και Λάμψα και από εκεί προσφέρει επί σειρά δεκαετιών.
Στο πρόσφατο παρελθόν του οι σελίδες της ΕΕΑ είναι μαύρες και καθορίζονται από τα αποτελέσματα των έντονων διαμαχών και αντιδικιών μεταξύ των μελών της, έχει καταγραφεί μία αιρετή διοίκηση που τρία μέλη της καταδικάστηκαν από τη δικαιοσύνη, προσωρινές διοικήσεις που ακολούθησαν, με κάποιες να έχουν αποτύχει παταγωδώς και να ελέγχονται ποινικά μέλη τους και άλλες να έχουν προσφέρει διέξοδο σε χαλεπούς καιρούς. Με χρονικά τελευταία την νυν διοίκηση, τα μέλη της οποίας προτάθηκαν ομόφωνα από το Δήμο Αθηναίων και διορίστηκαν με την 1483/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τους διόρισε με σκοπό να υπαγάγουν το σωματείο στην εξυγίανση με τον 4262/2014 νόμο που προβλέπει σχετικά για τα προνοϊακά ιδρύματα διότι επείσθη ότι μόνη διέξοδος για το Γηροκομείο είναι η ένταξη στο νόμο αυτό για να μην αναστείλει την λειτουργία του.

Η τελευταία αυτή διοίκηση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της «έψαξε, βρήκε κατέγραψε, επιδίωξε» ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕ να οδηγήσει το Γηροκομείο προ των πυλών της εξυγίανσης. Την οποία κάποιοι δεν επιθυμούν και δηλώνουν αντιρρήσεις ποικιλοτρόπως για την ένταξη στο Νόμο και το υποβληθέν Σχέδιο Εξυγίανσης. Είναι οι ίδιοι που η παραπάνω απόφαση του Δικαστηρίου κράτησε εκτός διοίκησης και οι πέντε δέκα που τους στηρίζουν. Οι ίδιοι που όταν διοικούσαν δεν κατέβαλαν μισθούς αλλά επαίρονται για έναντι καταβολές ανά δίμηνο και οι πέντε δέκα υποστηρικτές τους που τότε δεν αντιδρούσαν σ αυτό τον ευτελισμό της εργασίας μας.

Όμως, η νυν διοίκηση δια του Προέδρου της, από την πρώτη στιγμή ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ:
1) Κατέβαλε και καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων,
Και ενόψει του Σχεδίου Εξυγίανσης σε ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
2) Κάλεσε και ενημέρωσε ένα, ένα τους εργαζομένους και δημοσίως σε κοινή συνάντηση όχι μόνο για τα προβλεπόμενα που αφορούσαν τα των μισθών μας και για το ότι διασφαλίζεται μέσω του Σχεδίου Εξυγίανσης η πληρωμή των οφειλομένων προς εμάς εντός του 2023, εντόκως, και για το ότι εγγυάται με την εφαρμογή του τις θέσεις εργασίας και το ύψος των μισθών μας.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

όπως γνωρίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι που απασχολούμαστε στις υπηρεσίες του Γηροκομείου, η νυν διοίκηση.
3) Ανάθεσε σε εταιρεία ορκωτών την σύνταξη του Σχεδίου Εξυγίανσης, για την ολοκλήρωση του οποίου εμείς οι εργαζόμενοι παραδώσαμε στους ορκωτούς τα στις Υπηρεσίες μας πλήρη στοιχεία δικαστικών αποφάσεων, κατασχετηρίων, κλπ. προκειμένου να προκύψουν ασφαλώς τα στοιχεία των υπολοίπων των οφειλομένων προς εμάς και τρίτους, έτσι ώστε με βεβαιότητα να γνωρίζουμε ότι πίσω από κάθε «αριθμό» που απεικονίζεται στο Σχέδιο υπάρχουν δεκάδες έγγραφα που ελέγθηκαν και ακολουθούν την αναγραφή του.
4) Ανάθεσε σε εταιρεία ορκωτών τον έλεγχο και την καταγραφή και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Λογιστηρίου.
5) Ολοκλήρωσε την καταγραφή της «άγνωστης» ακίνητης περιουσίας, δήλωσε στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου Αθηνών και για όσα προέκυψαν προβλήματα προέβη στην ανάθεση για την επίλυση νομικών θεμάτων που αφορούν ακίνητα .

6) Διαφυλάσσει την ακίνητη περιουσία του Γηροκομείου από τους πλειστηριασμούς αποτρέποντας αυτούς είτε δια δικαστικών ενεργειών είτε στην εσχάτη περίπτωση δια της εξόφλησης οφειλών.
7) Διεκδίκησε και διεκδικεί αποτελεσματικά απαιτήσεις από τρίτους, για οφειλόμενα, αποζημιώσεις – μισθώματα κλπ, προέβη σε και εισέπραξε ποσά από αναπροσαρμογές μισθωμάτων που δεν είχαν απαιτηθεί, απομάκρυνε «κακοπληρωτές» από τα μίσθια ακίνητα.
8) Επιμελείται και μέσω χορηγών και δωρεών τα της επισκευής των κτιρίων στα οποία διαβιούν οι ηλικιωμένοι.
9) Επιμελείται μέσω χορηγιών του Δήμου Αθηναίων τα του καθαρισμού και συντήρησης του πρασίνου και του περιβάλλοντα χώρου των κτιρίων του Γηροκομείου Αθηνών και την δενδροφύτευση αυτού.
10) Λειτουργεί Σαββατοκύριακα τα μαγειρεία για την παροχή ενδεδειγμένης διατροφής στους ηλικιωμένους κατά τις υποδείξεις της Περιφέρειας με ειδικό διατροφολόγιο που συντάσσει ιατρός.
11) Φροντίζει τους ηλικιωμένους και εγγυάται την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.
12) Εχτισε σχέσεις εμπιστοσύνης και ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στο χώρο του Γηροκομείου.
13) Επιμελήθηκε την επιμόρφωση του προσωπικού που προσφέρουν στα περίπτερα υπηρεσίες υγείας με την διενέργεια σεμιναρίων.
14) Κατ επιλογή και όχι γιατί δεν προκλήθηκε, δεν εμπλέκεται σε αντιδικίες που ερείδονται σε πάθη και μίση του παρελθόντος που έβλαψαν το χώρο και την καλή του φήμη στην κοινωνία και η καλή αυτή φήμη επανέρχεται και αποτυπώνεται στις δωρεές ευεργετών και των απλών πολιτών που στηρίζουν το Γηροκομείο ΑΛΛΑ καθηκόντως βρίσκεται απέναντι σε όσους επιθυμούν την άλωση του Γηροκομείου για ίδια συμφέροντα.

Ωστόσο, ενώ φάνηκε φως και η ελπίδα πήρε μορφή, οι παραπάνω γνωστοί άγνωστοι, αν και αναρμόδιοι κατά το αντικείμενο και την επιστήμη και αναξιόπιστοι κατά το αποτέλεσμα των πράξεών τους επί σειρά ετών, αντιδρούν με αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις κατά του Σχεδίου Εξυγίανσης που εξασφαλίζει πλήρως εμάς τους εργαζομένους και την συνέχεια του Γηροκομείου.
Εύλογο το ερώτημα λοιπόν:
Ποιος δεν θέλει την εξυγίανση;
Όταν αποδεδειγμένα ογδόντα τρείς από τους 100 εργαζομένους ενυπογράφως στηρίζουν την ένταξη στο Νόμο.
Όταν συσπειρωνόμαστε για να ιδρύσουμε σύλλογο εργαζομένων στο Γηροκομείο Αθηνών, σε πλήρη αντιπαράθεση με όσους πέντε – δέκα, καπηλεύονται την δική μας «βούληση» ως εργαζομένων, που όμως δεν την έχουν.
Εύλογο και το ερώτημα:

Γιατί δεν θέλουν την εξυγίανση;
Aυτοί οι «ελάχιστοι» ή « έσχατοι λάτρεις του χθεσινού αμαρτωλού παρελθόντος, που έφυγε ανεπιστρεπτί», στο οποίο «αλώνιζαν» ζημιώνοντας το Γηροκομείο και εμάς τους υπολοίπους εργαζομένους, όπως προκύπτει από πορίσματα ορκωτών ελεγκτών, εκμεταλλευόμενοι, το «προχθεσινό αμαρτωλό παρελθόν, το οποίο έφυγε ανεπιστρεπτί» και την δήθεν πολέμια σ αυτό συμβολή τους, ΣΗΜΕΡΑ βάλλουν κατά του Γηροκομείου, της εξυγίανσης και όσων προσπαθούν γι αυτή.
Είναι οι ίδιοι, πέντε – δέκα, που ελέγχονται από ορκωτούς και τη δικαιοσύνη, θα μπορούσε κάποιος να σκεφθεί και συμπερασματικά να πει, με σκοπό να αποφύγουν την τιμωρία που έπεται του ελέγχου.
Είναι οι ίδιοι, πέντε – δέκα, που εφαρμόζουν την γνωστή μέθοδο του «συκοφαντείτε συκοφαντείτε…», και ισχυρίζονται αναληθή είτε μέσω εγγράφων, είτε δια της διάδοσης δημοσιευμάτων .

Είναι όμως και οι ίδιοι που έχουν απέναντί τους, τα αποτελέσματα της προσπάθειας της διοίκησης, τους εργαζομένους που επιτέλους, λαμβάνουν το αντάλλαγμα της εργασίας τους, τους ευχαριστημένους ασφαλείς και αξιοπρεπώς διαβιούντες ηλικιωμένους, της πολιτείας και των θεσμών της .
Οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου Αθηνών, δεν φοβούνται τους ελέγχους των αρχών στα «άδυτα» του Λογιστηρίου του παρελθόντος. Στο Λογιστήριο το οποίο ήλεγχαν και εκμεταλλεύονταν κάποιοι από τους τότε διοικούντες και τώρα διαμαρτυρόμενους, με την βοήθεια των τότε «μη διαμαρτυρομένων» και οψίμως «τώρα διαμαρτυρομένων», επ ωφελεία τους ή επ ωφελεία όλων τους.
ΚΑΙ όσο και αν δυναμιτίζουν την προσπάθεια θα αποτύχουν, γιατί η προσπάθεια είναι συλλογική και έχει ευγενή σκοπό, έχει πραγματική βάση και αποτελεί προϊόν μελέτης και επεξεργασίας εχόντων τα επιστημονικά εχέγγυα και προσόντα, και έχει και σκοπό που δεν είναι άλλος από την διάσωση του χώρου και του έργου που προσφέρει.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, έναντι των πέντε δέκα, δώδεκα ; με όσους χρησιμοποιούν σε βάρος του Γηροκομείου το ψέμα με τα «κοντά πόδια», ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ και ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ την εξυγίανση και όσους προσπαθούν γι αυτή, την προσωρινή διοίκηση και την πολιτεία που θεσμοθετεί για να πετύχει την εξακολούθηση της προσφοράς του Γηροκομείου και αποδοκιμάζει τις ανίερες μεθόδους καθυστέρησης της εφαρμογής του σχεδίου.
Σήμερα το Γηροκομείο αναπνέει.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ σ αυτό τον αγώνα επιβίωσης.
Στο ερώτημα πόσα χρόνια αναμονής υπομονής και εγκαρτέρησης πρέπει να μετρήσουν ακόμη οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου Αθηνών. Επιτέλους , ούτε ένα , είναι η απάντηση.

Η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του υπό σύσταση σωματείου εργαζομένων
Νεκταρία Παπαϊωάννου