Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει… υπεράνω. Διότι πιστεύει πως θα είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν θέλει να έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και προτιμά να κάνει συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25 και… ΚΚΕ. Γι αυτό άλλωστε τάσσεται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Έχοντας αξιοποιήσει και μάλιστα δύο φορές τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου και το μπόνους των 50 εδρών (χωρίς αυτόν δεν θα έκανε κυβέρνηση ούτε με τη βοήθεια του “φίλου” Πάνου Καμμένου) βλέποντας το 2016 την αντίστροφη μέτρηση έφερε την απλή αναλογική, το σύστημα που “εγγυάται” την ακυβερνησία. Και τώρα δηλώνει… θεσμικός και κατηγορεί την κυβέρνηση για… ηττοπάθεια. Με βάση όμως όσα υποστηρίζει αναφορικά με τα επόμενα εκλογικά αποτελέσματα κατηγορεί κυβέρνηση και Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλουν να του δώσουν… αυτοδυναμία.

Το θέμα με τον εκλογικό νόμο είναι μια παράμετρος. Αν πρέπει ν αλλάξει η όχι είναι μια συζήτηση που οδηγεί στην καταγραφεί διαφορετικών απόψεων. Το σίγουρο είναι πως αν γίνει δεν θ αποτελεί ούτε αντιθεσμική ούτε αντισυνταγματική πράξη. Η οποιαδήποτε συζήτηση δε, εκπορεύεται από το σημερινό πολιτικό σκηνικό και την “ούτε, ούτε” στάση του Νίκου Ανδρουλάκη (με το πρώτο ούτε που αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι πιο σαφές από το δεύτερο που αφορά τον Αλέξη Τσίπρα).

Η ανάγκη σταθερών κυβερνήσεων είναι δεδομένη. Το παράδειγμα της Ιταλίας ξεκάθαρο. Οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την κρίση και τους εκβιασμούς Πούτιν αλλά και οι απειλές Ερντογάν οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως απαιτείται ένα κυβερνητικό σχήμα που θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει, έγκαιρα, αποφάσεις, άμεσα συνδεδεμένες με το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Από τα όσα είπε πάντως στο πολιτικό συμβούλιο ο… φόβος μάλλον μάλλον αφορά τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κεντρικός στόχος παραμένει η δημιουργία συνθηκών που θ αποτρέψουν το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δεύτερες εκλογές.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα δώσει όλα. Τόσο στο κομμάτι που αφορά στο τοξικό κλίμα που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό όσο και ως προς τις υποσχέσεις από την άνοδο στη ΔΕΘ, όπου το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2014 με τις σεισάχθειες και τις αυξήσεις ενδέχεται να έχει την τιμητική του.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των παρακολουθήσεων θα συνεχίσει να είναι σαν το… αναψυκτικό που πάει με όλα, παρά τις αποκαλύψεις αλλά και τις καταγγελίες αναφορικά με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, που είχε φτάσει στο σημείο να παρακολουθεί υπουργούς του και άλλα κορυφαία στελέχη. Υπενθυμίζεται οτι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα του Στέργιου Πιτσιόρλα “Γιατί με παρακολουθούσες Αλέξη”…