Το περασμένο Σάββατο, την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον δήλωνε ότι «ο Πούτιν σχεδιάζει τον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει γίνει στην Ευρώπη από το 1945», το BBC Radio 3 – ας πούμε, το αντίστοιχο του δικού μας Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ – μετέδιδε την όπερα «Μπορίς Γκοντουνόφ». Το διάσημο έργο του Μοντέστ Μουσόργκσκι εξιστορεί τη δραματική πτώση του φερώνυμου ρώσου τσάρου, ο οποίος εργάστηκε για τη σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας και Ευρώπης και, μεταξύ άλλων, απάλλαξε από τους δασμούς τους άγγλους εμπόρους που δραστηριοποιούνταν στη χώρα του. Η σημερινή Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πολύ διαφορετική. Το ίδιο και η Βρετανία του Τζόνσον.

Η κυβέρνηση του Λονδίνου πρωτοστατεί στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Παράλληλα, όμως, η βρετανική πρωτεύουσα είναι – με τα λόγια ενός βουλευτή των κυβερνώντων Συντηρητικών – η «παγκόσμια πρωτεύουσα του ξεπλύματος χρήματος». Και σε αυτό το πλυντήριο ορισμένοι από τους πιο εκλεκτούς και τακτικούς πελάτες είναι ρώσοι ολιγάρχες. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η… εναλλακτική ονομασία Λόντονγκραντ που αρκετοί έχουν αποδώσει στην πόλη.

Ετσι, όταν ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη κυρώσεις εναντίον πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών ρώσων δισεκατομμυριούχων ολιγαρχών, πάρα πολλοί έκαναν λόγο για «χάδι». Ο Μπόρις υποστήριξε ότι επρόκειτο μόνο για το «πρώτο κύμα» κυρώσεων. Πράγματι, δύο μέρες αργότερα, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ένα νέο «τεράστιο πακέτο κυρώσεων».

Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβήτησαν τις προθέσεις του, θυμίζοντας τις αποκαλύψεις για δωρεές μεγάλων ποσών προς το Συντηρητικό Κόμμα από ρωσικής καταγωγής λεφτάδες. «Ο Τζόνσον καταγγέλλει τον Πούτιν για την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή παίρνει εκατομμύρια από ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο για να χρηματοδοτήσει το Συντηρητικό Κόμμα. Η Βρετανία υπό τους Τόρις έχει στρώσει κόκκινο χαλί στους ολιγάρχες του Πούτιν από το 2014. Ξέρουμε καλά και τον Τζόνσον και τον εθισμό των Τόρις στο ρωσικό χρήμα», σχολίασε ο πρώην υπουργός των Εργατικών Ντένις Μακ-Σέιν. Πολλοί κροίσοι από τη Ρωσία επενδύουν σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα στο Σίτι του Λονδίνου, αλλά κυρίως στη βρετανική αγορά ακινήτων. Η οργάνωση κατά της διαφθοράς Transparency International εντόπισε ακίνητα αξίας 5 δισ. στερλινών που αγοράστηκαν με «ύποπτο χρήμα». Το ένα πέμπτο εξ αυτών προέρχεται από τη Ρωσία.

Εκθεση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι η Βρετανία δέχεται «μεγάλο όγκο παράνομου χρήματος που προέρχεται ή συνδέεται με τη Ρωσία», το οποίο διοχετεύεται σε πολυτελή ακίνητα, αυτοκίνητα και δίδακτρα, ενίοτε και σε δωρεές σε ιδρύματα που επιτρέπουν στους δωρητές να «ξεπλύνουν τη δημόσια εικόνα τους».

Πάντως, η κρίση στην Ουκρανία ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για τον Μπόρις, καθώς του επιτρέπει να πάρει ανάσα από το σκάνδαλο με τα κορωνοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ που κάνει την καρέκλα του να τρίζει. Εν τω μεταξύ, ο Τζόνσον επιχειρεί να φιλοτεχνήσει το προφίλ του «παγκόσμιου ηγέτη» μιας «παγκόσμιας Βρετανίας». Ωστόσο, δεν πείθονται όλοι. Πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Τόρις Τζον Μέιτζορ του επιτέθηκε θυμίζοντας την πρόσφατη πεντάωρη συνάντηση του γάλλου προέδρου Μακράν με τον Πούτιν για την Ουκρανία: «Κάποτε θα ήμασταν εμείς σε αυτό το τραπέζι».

του Γιάννη Ανδριτσόπουλου από Τα Νέα