Η διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (πιθανότατα από εξτρεμιστές του τοπικού ISIS) σηματοδοτεί μια μακρά περίοδο ανασφάλειας και τρόμου που ενδέχεται να περάσει τα σύνορα του Αφγανιστάν. Κρατάει αιώνες αυτή η κολώνια με το εκρητικό άρωμα που μυρίζει μπαρούτι. Και μια αναδρομή στο παρελθόν δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι δυτικοί δεν είχαν καμία τύχη σ’ αυτή τη χώρα, πλήν ενός και μοναδικού: Του Μέγα Αλέξανδρου.

Του REFORMER

Προφανώς ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Ούτε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ του μοιάζει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μερικά 24ωρα πριν οι τρομοκράτες σκορπίσουν το θάνατο στο αεροδρόμιο, είχε καταστήσει σαφές παρά τις πιέσεις που δέχθηκσε στη Σύνοδο των G7, ότι οι στρατιώτες θα αποχωρήσουν την 31η Αυγούσου. Και φαίνεται ότι δικαιώνεται λόγω πλέον των κινδύνων που ελλοχεύουν από το γεγονός ότι το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο στα χέρια των Ταλιμπάν, αλλά και στο… στόμα του ISIS-K και άλλων ριζοσπαστικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η υποχώρηση του Μπάιντεν δεν είναι η μόνη. Είχε προηγηθεί ο Γκορμπατσόφ το 1988. Η ΕΣΣΔ (Ρωσία σήμερα) έχασε 15.000 στρατιώτες και 10 χρόνια, σε μια επιχείρηση που χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή» για τη χώρα του. Μετά έφυγε κι αυτός όπως φεύγει και ο Μπάιντεν. Δύο υπερδυνάμεις, σε διαφορετικούς χρόνους, με διαφορετικά πολιτικά συστήματα, αλλά σ’ ένα έδαφος αρκούντως αφιλόξενο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πόσο μόχθησαν οι Άραβες για να εξισλαμίσουν το Αφγανιστάν.

Όταν οι Άραβες πήραν την απόφαση να φέρουν τη μουσουλμανική θρησκεία εκεί πριν από 1.300 χρόνια, χρειάστηκαν δύο αιώνες για να κατακτήσουν την πρωτεύουσα και να επιβάλουν το Ισλάμ στις φυλές τους. Ο μόνος ηγέτης που πέτυχε να υποτάξει εν μέρει τις φυλές του Αφγανιστάν ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και μάλιστα σε μια διετία! Από το 330 π.Χ. Έως το 328 π.Χ. Αξίζει κανείς να ανατρέξει στην ιστορία με αφορμή όσα συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα των 32 εκατ. κατοίκων ώστε να κατανοήσει σε όλη της την έκταση την ιδιοφυΐα του Μακεδόνα κοσμποπολίτη. Παρ’ όλα αυτά ο Μέγας Αλέξανδρος δεν κατάφερε να ελέγξει πλήρως την περιοχή.

Υπέταξε τις περισσότερες φυλές, έκανε ένα γάμο (με τη Ρωξάνη) για να εδραιώσει την ισχύ του, μια και ο πεθερός του ως ευγενής μεσολάβησε με τους φυλάρχους ώστε να πεισθούν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν θα απειλούσε τα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά παρ’ όλα αυτά οι επαναστάτες συνέχισαν να τον πολεμούν υποστηριζόμενοι από τους Σκύθες.  Η αρχή ενός εφιάλτη που φαίνεται να συνεχίζεται αιώνες μέχρι σήμερα, σε μια χώρα που το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μόλις 2 ευρώ, αλλά το Αφγανιστάν αποτελεί την κορυφαία χώρα παραγωγής οπίου. Ίσως αυτή είναι και η δύναμή του, αυτή που κρατάει ζωντανή την τρομοκρατία.