Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Τον χαρακτήρισε «δικτάτορα» και «εφιάλτη» ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου, τον είπε «ΚΥΠατζή». Ο λόγος για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα. Από το βήμα του φεστιβάλ της Νεολαίας του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έμεινε χωρίς επιχειρήματα μετά την τριπλή άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη –όχι σε αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι σε εκλογές, όχι σε ανασχηματισμό–, αποφάσισε να ακολουθήσει τον γνωστό δρόμο της πόλωσης και της οξύτητας.

Η τοξική πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν έχει τέλος. Η φρασεολογία του Αλέξη Τσίπρα κάθε φορά αναβαθμίζει την πόλωση ακολουθώντας τη λογική του λαϊκισμού του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ. Η προχθεσινή ομιλία του ήταν μια καθαρά προεκλογική ομιλία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως για τους επόμενους 8-9 μήνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτίθεται στο πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να ικανοποιήσει τους πιο φανατικούς και ενισχύοντας τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ψηφοφόρων.

Η πρόσφατη ομιλία του φωτογράφησε, όπως εκτιμάται από πολιτικούς κύκλους, τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι στη ΝΔ και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Ενίσχυσε τον δικομματισμό με τακτικές παλαιοκομματικές και ξεπερασμένες στη σύγχρονη εποχή. «Το δίλημμα θα είναι: Εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος. Κυβέρνηση και… κυβερνήτης στην υπηρεσία των συμφερόντων ή δημοκρατική κυβέρνηση και δημοκρατικός πρωθυπουργός στην υπηρεσία του λαού και του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε υψώνοντας τους τόνους. Ουσιαστικά έβαλε, από την πλευρά του, τις δικές του πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εφιάλτη» και «αντιδημοκράτη», θυμίζοντας τις ανώμαλες πολιτικά εποχές της δεκαετίας του ’60.

Οι συγκεκριμένες αναφορές του, δεν είναι τυχαίες. Απευθύνεται, όπως ερμηνεύεται από πολιτικούς παράγοντες, στην ευρύτερη «δημοκρατική παράταξη» που βαρέθηκε στο στόχαστρο στις μαύρες εποχές της χώρας. Οπως πιστεύουν αρκετοί, είναι σίγουρο πως θα επιδιώξει την ταύτιση και σε οικογενειακό επίπεδο. Ηδη το έκανε με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ δεν λείπουν και οι έμμεσες αναφορές στο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Αλλά ακόμη και αν ομιλεί όχι ως εκπρόσωπος της παράταξής του αλλά της οικογένειάς του, μάλλον για τρίτη ευκαιρία θα έπρεπε να ομιλεί. Μια τρίτη ευκαιρία για να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Από την κοινωνική συνοχή. Από τον δημόσιο πλούτο», σημείωνε απερίφραστα και με αρκετά υπονοούμενα.

Με τον τρόπο αυτόν, λένε πολιτικοί αναλυτές, επιδιώκει να ηγηθεί και της λεγόμενης «δημοκρατικής παράταξης», θέλοντας ως απώτερο στόχο να βγάλει εκτός παιχνιδιού του σοσιαλιστικού χώρου τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ενισχύει τον διπολισμό και δημιουργεί με τους πιο τοξικούς όρους το προεκλογικό κλίμα.

Στο δίλημμα του πρωθυπουργού «κανονικότητα ή ανωμαλία», ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με τον επικίνδυνο διαχωρισμό «δικτάτορας ή δημοκρατική κυβέρνηση». Καλώντας ουσιαστικά από τώρα τους ψηφοφόρους του σοσιαλιστικού χώρου να ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, όπως την αποκαλεί. Ετσι επιδιώκει να αποδυναμώσει πλήρως την όποια δυναμική διαθέτει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και, εκμεταλλευόμενος το πολιτικό παρελθόν με τις γνωστές συγκρούσεις, να εμφανιστεί ως εκφραστής των «δημοκρατικών δυνάμεων εν συνόλω».

Αρκετοί, όμως, είναι αυτοί που εκτιμούν πως η συγκεκριμένη στρατηγική της τοξικότητας και της πόλωσης θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαρκής και συνεχόμενη ένταση για τους επόμενους εννέα μήνες θα προκαλέσει, εκτιμάται, αρνητικά δεδομένα στην κοινωνία, που γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα βιώσει έναν χειρότερο, από την εποχή των μνημονίων, χειμώνα…