Η εμφάνιση του πρωθυπουργού απογοήτευσε όσους περίμεναν ότι η συνέντευξη με τον Νίκο Χατζηνικολάου θα τον βοηθούσε να πάρει μια ανάσα από τις πιέσεις που του ασκούν οι δημοσκοπήσεις.

Γράφει Ειδικός Συνεργάτης

Απολύτως προβλέψιμος ως προς τις απαντήσεις που έδωσε σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και εμφανώς αγχωμένος από την αποδοχή που έχει πλέον στην επαφή του με τον κόσμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέφυγε στο «βιβλιαράκι» με τις ατάκες που του είχαν ετοιμάσει οι συνεργάτες του. «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη», «για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης», «Το 2009 ο Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι» και διάφορα άλλα. Ωστόσο με την ατάκα για τον πρώην πρωθυπουργό, έκανε κάποιους να σκεφθούν ότι προτιμά να μείνει-αν μείνει- μέχρι τον Οκτώβριο για να γευθεί το πικρό ποτήρι.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στη συνέντευξη για να κερδίσει τις εντυπώσεις, έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι το τηλεοπτικό κοινό είναι το ίδιο με εκείνο που τον άκουγε το 2015, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ανησυχήσει περισσότερο εκείνους που ελπίζουν ότι έχει τα περιθώρια να αναστρέψει την εικόνα που έχει σχηματίσει για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό σώμα. Οι μισές απαντήσεις στα ερωτήματα που ο κόσμος περίμενε να ακούσει ολοκληρωμένες προτάσεις, όπως το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς και η αμηχανία που εμφανώς έδειξε για την υπόθεση της Novartis και άλλα ζωτικής σημασίας ζητήματα της καθημερινότητας, δείχνουν έναν πρωθυπουργό που έχει αποδεχθεί την ήττα και προσπαθεί να προσδώσει στο αναπόφευκτο επικό χαρακτήρα.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον μελετητή της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Πέραν εκείνων που θα ασχοληθούν με την κοινωνιολογική ερμηνεία του φαινομένου, δηλαδή πως ένας πολιτικός έφθασε στα 45 προκειμένου να γυρίσει τη χώρα πίσω 45 χρόνια, δεν είχε κάτι που θα μείνει στην ιστορία. Εκτός εκείνης της ανοησίας ότι αν μείνει πρωθυπουργός δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο! Κατά τα λοιπά και παρά την έκπληξη του Νίκου Χατζηνικολάου για το γεγονός ότι έκλεισε 11 χρόνια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ(λες και υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα), μάθαμε ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι. Επί τη ευκαιρία μια και είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, ντέρμπι είναι όταν παίζει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, αλλά στα χαρτιά αφού η σημερινή δυναμικότητα των ομάδων κάθε άλλο παρά ντέρμπι το κάνει.

Μάθαμε λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει στο «βουβό κύμα» που θα ανατρέψει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. “Χαίρομαι», είπε, «αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμονα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές”. Αναφερόμενος σε Καραμανλή και Σημίτη είπε ότι «Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές». Ούτε ο Πιραντέλο δεν θα επιχειρούσε να βάλει στα λόγια του πρωταγωνιστή του τέτοιες σκέψεις.
Φυσικά δεν απάντησε- προφανώς γιατί δεν ρωτήθηκε- πως γίνεται όσοι αντιδρούν με τη συμφωνία των Πρεσπών να είναι «ακροδεξιοί», αλλά ως υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων μας είπε ότι δεν σκέφθηκε το πολιτικό κόστος. «Ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε κόστος, δεν το σκέφθηκα, είπε, προσθέτοντας ότι «όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στην χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα δεν σκέφθηκα το κόστος». Και γιατί να το σκεφθεί, αφού το κόστος που εννοεί θα φανεί τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα θα είναι βαρύ, ενώ το κόστος που θα είχε η μείωση των συντάξεων θα ήταν άμεσο.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Πετσίτη και επιχειρώντας να αποσείσει τις ευθύνες του ίδιου και των στενών συνεργατών του, είπε ότι «Από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει “πετσιτολογία”. Και πρόσθεσε ότι “για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης”.
«Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε», είπε απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: “Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε”. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο πληθυντικός είναι της μεγαλειότητας ή ο πρωθυπουργός γνωρίζει τους λογαριασμούς όλων των συνεργατών και υπουργών που είχαν σχέση με τον Πετσίτη. Τον Πετσίτη που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου. Εκτός κι αν αυτός που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι το ολόγραμμα του Πετσίτη.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποβάθμισε κατά πολλές βαθμίδες, όπως οι διεθνείς οίκοι, το σκάνδαλο Novartis από το «μεγαλύτερο από συστάσεως ελληνικού κράτους» σε «υπαρκτό». Πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα, ενώ ετοιμάζεται να βάλει άλλα τόσα, δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανέφερε.
Μάθαμε επίσης ότι με Τσίπρα δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, ενώ άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις. Η γνωστή καραμέλα για τον πρόεδρο της ΝΔ, μόνο που ξέχασε ότι τον Ιούλιο του 2017 δεν ήταν ο Μητσοτάκης που παρακαλούσε το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, αλλά ο Τσακαλώτος με δική του εντολή.
“Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εθνικές εκλογές. “Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 πρωθυπουργός. Τα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα, τα έφερε η ζωή, δεν είχα ποτέ την δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση γιατί δεν είμαι γιος πρωθυπουργού”, εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Κάποιος, κάποτε, πρέπει να πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν τα έφερε η ζωή να γίνει πρωθυπουργός. Η ζωή δεν εκλέγει πρωθυπουργούς και κυρίως δεν χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς για να τους διατηρήσει στη θέση τους. Όσο για την «παστίλια» ότι δεν είναι «γιος πρωθυπουργού» είναι γνωστό. Αλλά είναι αμαρτία να είσαι γιος πρωθυπουργού και ευλογία εργολάβου; Ούτε το ένα είναι κακό ούτε το άλλο. Το κακό είναι να πιστεύεις ότι είναι κακό.
Για το θέμα της ασφάλειας ο Αλέξης Τσίπρας ήταν… Ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί να αναγνώρισε την προβληματική κατάσταση στα Εξάρχεια, εν τούτοις δεν είπε τίποτα επί της ουσίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αντιθέτως μας είπε ότι “το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σοβαρές επεμβάσεις, έχει εξαρθρώσει συμμορίες. Πιστεύω ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια που δεν θα είναι μόνο καταστολή αλλά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Πολυτεχνείο για την συνολική αναμόρφωση της περιοχής”. Εν ολίγοις άρες μάρες κουκουνάρες. Γιατί το πρόβλημα στα Εξάρχεια είναι ότι οι συμμορίες χρησιμοποιούν τις συλλογικότητες, τις οποίες χρησιμοποιεί ένας σκληρός πηρύνας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κάνουν τις «δουλειές» τους. Αυτό το γνωρίζει αλλά δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. Απλά γιατί αν αφήσει την αστυνομία να κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει, αυτό που θα γινόταν σε μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, θα «καεί» από τους δικούς του που θέλουν τα Εξάρχεια όπως τα κατήντησαν.
Αντί επιλόγου: Το μόνο που θα θυμάται κανείς από αυτή τη συνέντευξη, αν θυμάται, είναι ότι η συνέντευξη κράτησε παραπάνω και άργησε το σίριαλ που ακολουθούσε το θλιβερό σόου.