fbpx

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις και το… άλογο

by news

Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων και οι επιθέσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εντάσσονται στο πλαίσιο της βασικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν τις εμπιστεύεται (αν και αμέσως μετά σημείωσε πως κάνουν τη δουλειά τους οι εταιρείες και «την κάνουν καλά). Τη σκυτάλη πήραν τα στελέχη του κόμματος φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζουν ότι πλέον είναι «καβάλα στο άλογο»…

Του Τάσου Ευαγγελίου

H λογική στον ΣΥΡΙΖΑ όπως αποτυπώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα είναι απλή και αναλύθηκε «λαϊκά» από τον ίδιο για να γίνει κατανοητή στον… απλό πολίτη που για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δυσκολεύεται» να συλλάβει ενδεχομένως ορισμένες έννοιες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν η Ν.Δ προηγείτο κατά 8% θα είχε κάνει ήδη εκλογές για να κερδίσει.

Άλλωστε στη λογική της Κουμουνδούρου, μετά τη γλύκα της διακυβέρνησης, αυτό και μόνο έχει νόημα. Και για το λόγο αυτό αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε, ως πρωθυπουργός, 50 δις. Ευρώ θα τα μοίραζε και θα έμενε στο Μαξίμου μέχρι να… βαρεθεί. Το είπε με σαφήνεια, λαϊκά, για να το καταλάβουν οι πολίτες δείχνοντάς τους πόσο τους… μετράει και πόσο μπορεί να υπολογίζει η αριστερά ότι κοστίζει η ψήφος τους.

Έτσι αφού ο Μητσοτάκης δεν κάνει εκλογές τότε δεν είναι μπροστά ή τουλάχιστον δεν είναι μπροστά 8%. Και αφού ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις τότε ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Και αυτό παρά το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύοντας στον 39ο μήνα διακυβέρνησης απέδειξε ότι κινείται θεσμικά. Πράγματι θα μπορούσε να κάνει εκλογές σε διάφορες περιπτώσεις. Υπήρχαν σχετικές εισηγήσεις. Θα μπορούσε να πάει σε εκλογές και πριν τον δύσκολο χειμώνα. Μόνο που ήταν αποφασισμένος αφενός να κινηθεί με τη λογική του 4ετούς κύκλου μιας κυβέρνησης αφετέρου να κριθεί για το έργο που θα υλοποιηθεί. Σίγουρα δε και από την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες, αν όχι την μεγαλύτερη, κρίσεις μεταπολεμικά.

Αυτή η εξήγηση όμως δεν είναι αποδεκτή. Για το λόγο αυτό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται να δηλώνουν τώρα πως το κόμμα τους προηγείται και θα είναι νικητής. Τα ίδια έλεγαν βέβαια και τον Μάιο στο συνέδριο τους, πριν κατά τη διάρκεια και μετά από αυτό αλλά τους άδειασε ο πρόεδρός τους τονίζοντας την Παρασκευή στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 πως «αν ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκλογές πριν το καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να βγει πρώτο κόμμα».

Στο πλαίσιο αυτό η δήλωση του Δημήτρη Βιτσα στο Mega δύναται να χαρακτηριστεί ως μια λογική επέκταση, αν και κινείται στη γραμμή… Πολάκη αναφορικά με το τι λέει ο… λαός. «Όταν κυκλοφορούμε στους δρόμους ανάμεσα στους απλούς πολίτες» είπε ο κ. Βίτσας «βλέπουμε ότι είμαστε “καβάλα στο άλογο”, κάτι που δεν φαίνεται όταν παρακολουθούμε τα γεγονότα στην τηλεόραση».

Συνέχισε δε με βάση και τις αναφορές Τσίπρας λέγοντας ότι «Δεν ισχυρίζομαι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι “στημένες”, όμως το πρόβλημα που έχουν όλες ανεξαιρέτως είναι οι λανθασμένες χρονοσειρές που ακολουθούνται» χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί όπως και που στηρίζει την αμέσως επόμενη αναφορά του ότι «Αυτός είναι και ο λόγος που αποτυγχάνουν όχι μόνο πανελληνίως αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο». Το ότι οι δημοσκοπήσεις σε όλες τις χώρες που γίνονται εκλογές έχουν πέσει μέσα, πρόσφατα παραδείγματα Σουηδία, Ιταλία, Βραζιλία, Βουλγαρία κλπ, δεν δείχνει να απασχολεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη που στο σύνολό τους το Σαββατοκύριακο που πέρασε κατέληγαν στο ίδιο με τον Δημήτρη Βίτσα συμπέρασμα: «Θέλω να πιστεύω ότι αν αυτή την Κυριακή γίνονταν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ήταν πρώτο κόμμα».

Παραβλέπουν όμως την «πισινή» που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας όταν σε παρατήρηση σύμφωνα με την οποία η… αγανάκτηση του κόσμου και η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτυπώνεται μίλησε για το «σφίξιμο» που υπάρχει στην κοινωνία και που θα αποτυπωθεί με μια αρνητική ψήφο, την οποία ο ίδιος δεν επιθυμεί αν και οι Έλληνες (και αυτό λαϊκά αναφέρθηκε) ψηφίζουν με αυτόν τον τρόπο

Σε κάθε περίπτωση η αποδόμηση των δημοσκοπήσεων και των ΄Μέσων Ενημέρωσης που αποτυπώνουν την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει παρά τις διαρκείς κρίσεις τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση, την απουσία προτάσεων, τις παλινωδίες και τις υποσχέσεις για ένα νέο «λεφτά υπάρχουν», έχει καθαρά επικοινωνιακή βάση σε συνδυασμό πάντα με την επαναστατική γυμναστική στην οποία υποβάλλονται οι οπαδοί κόντρα στα δήθεν συμφέροντα που επιβουλεύονται την αριστερά.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα