Ο ΣΥΡΙΖΑ “μοριοδότησε” την αθλιότητα στη Μόρια

97

ΟΙ μικρές αφίσες που κρατούσαν οι δύο διαμαρτυρόμενες μετανάστριες έξω από το κέντρο υποδοχής στη Μαλακάσα ήταν καλοτυπωμένες, γραμμένες στα ελληνικά κι έγραφαν: «Η Μαλακάσα είναι φυλακή, δεν γυρνάμε πίσω! Θέλουμε σπίτια και σχολεία μέσα στις πόλεις».

Ασυλία Πολάκη: Γιατί ο Τσίπρας τράπηκε σε φυγή; tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΑποκαλυπτικό παρασκήνιο

Του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

Είναι αδύνατον να τις είχαν γράψει οι ίδιες. Τα ίχνη κάποιας ΜΚΟ είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Λίγες ώρες αργότερα στη Μόρια ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια, με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά, τα οποία είναι ό,τι πιο ευαίσθητο υπάρχει στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Τα ανήλικα (πολλά από τα οποία είναι και ασυνόδευτα) είναι απίθανο -για προφανείς λόγους- να ανέλαβαν μόνα τους την πρωτοβουλία της εξέγερσης.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ υπήρξαν αρκετές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μεταναστών, είτε με αποκλεισμούς σιδηροδρομικών γραμμών είτε της Εθνικής Οδού. Κι αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο η οποία έχει ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά: 1. Αυξάνονται δραματικά οι ροές από την Τουρκία, με τον Ερντογάν σχεδόν να το λέει ευθέως ότι στέλνει κύματα μεταναστών και προσφύγων με διπλό στόχο. Αφενός να πιέσει την Ε.Ε. και να λάβει ανταλλάγματα και αφετέρου να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη νέα κυβέρνηση και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η ένταση στο Αιγαίο με αφορμή κυρίως τον ορυκτό πλούτο είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. 2. Η κλιμάκωση των διαμαρτυριών ακολούθησε την εκκένωση των τριών κτιρίων στα Εξάρχεια, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη.

Και τα οποία, όπως αποδείχθηκε, τα εκμεταλλεύονταν ΜΚΟ και «συλλογικότητες», οι οποίες με τη σειρά τους εκμεταλλεύονταν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. 3. Στην κυβέρνηση δεν βρίσκεται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί των ημερών του οποίου, ως γνωστόν, όλα πήγαιναν τέλεια. Τι κι αν η Ειδομένη και οι Μόριες είναι «επιτεύγματα» που φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του «αριστερού ανθρωπισμού» και αποτέλεσαν το όχημα για την πιο «μεγάλη αριστερή μπίζνα» που έγινε στη χώρα…

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με όλα αυτά, η OLAF ερευνά πού πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, ενώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμπεριστατωμένες έρευνες για εκατομμύρια πληρωμένες μερίδες φαγητού, τις οποίες δεν τις έφαγε ποτέ κανένας ταλαιπωρημένος πρόσφυγας ή μετανάστης…

ΜΕΣΑ σε αυτό το σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τον «ανθρωπισμό» του κι όπως με τις φωτιές του καλοκαιριού έψαχνε για τη «ρεβάνς στο Μάτι», τώρα δεν κρύβει ότι αναζητά «δικαίωση» για την απάνθρωπη πολιτική που εφάρμοσε επί 4,5 χρόνια. Προφανώς πρόκειται για άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης και κραυγαλέας υποκρισίας. Ατυχήσασα όμως, γιατί όσο κοντή μνήμη κι αν έχει κανείς, δεν μπορεί να ξεχάσει: 1. Το «παγκόσμιο νεύμα» που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το 2015, λέγοντας ουσιαστικά «ελάτε». 2. Την πείσμονα -έως σήμερα- άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη διάκριση «πρόσφυγα» και «μετανάστη». Κάτι εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες. 3. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, που έγινε κυρίως για να εξυπηρετηθεί η Α. Μέρκελ σε μια δύσκολη για εκείνην στιγμή, ήταν εξ αρχής «αδύναμη» – όχι με αποκλειστική ευθύνη της τότε κυβέρνησης, αλλά και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με σημαντική ευθύνη της τότε κυβέρνησης.

ΕΝΑ πρόβλημα που γιγαντώθηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω ιδεοληψίας, αλλά και εντυπωσιακής άγνοιας (η περίφημη δήλωση του Α. Τσίπρα ότι… «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα», με αφορμή το μεταναστευτικό είχε γίνει), επιχειρείται τώρα να μετατραπεί σε «αντιπολιτευτικό όπλο». Εστω κι αν ουσιαστικά αποτελεί πολιτικό αυτοχειριασμό, γιατί ως γνωστόν «δεν μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Ωστόσο η κυβέρνηση έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στον πολιτισμό της χώρας να δείξει τη στοργή που πρέπει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον «οργανωμένο εποικισμό» που επιχειρείται.