Ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχασε τα χούγια δεν τ΄ αλλάζει!: Σχέδιο "μπαχαλοποίησης" για εγκλωβισμό της κυβέρνησης

1353
Τσιπρας αφορολογητο tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Όσοι επαναπαύθηκαν από το «μετριοπαθές» ύφος με το οποίο εμφανίστηκε τις πρώτες ημέρες μετά από την ήττα του ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά για τα φθινοπωρινά σχέδια που απεργάζονται στην Κουμουνδούρου. Άλλωστε οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή δεν αφήνουν αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι κάποια δημοσιεύματα τον φέρουν να διεκδικεί με αξιώσεις μερίδιο από τον κεντρώο χώρο, θα ακολουθήσει το πεπρωμένο του. Και επειδή ως γνωστόν «φυγείν αδύνατον», ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει όσο γίνεται καλύτερα αυτό που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση: Να αντιπολιτεύεται τη Νέα Δημοκρατία.

Μόνο που αυτή τη φορά θα έχει μαζί του μερικούς επιχειρηματίες που δεν είχε όταν ήταν ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά και μηχανισμό σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης που επιμελώς το έχτισε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και την ευγενή χορηγία κάποιων «ορφανών» της συντηρητικής δεξιάς. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να σπάσει τους κρίκους που συνέδεαν το ΣΥΡΙΖΑ με τα συμφέροντα αποτελεί επιτυχία, αλλά δεν συνεπάγεται ότι αυτοί που στήριζαν τον Τσίπρα δεν θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν.

Είναι προφανές ότι το «σύστημα» ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε από τις γρήγορες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επίσης και με την ταχύτητα την οποία επέδειξε ως προς την απεμπλοκή του Ελληνικού από την γραφειοκρατία καθώς και την στοχευμένη ιδεολογικά καταύθυνση των μέτρων που ελήφθησαν. Σε γενικές γραμμές αυτή η κυβέρνηση έχει σαφές ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσημο. Είναι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με κεντρώο χαρακτήρα, μειώνει τη φορολογία και προχωρά στις μεταρρυθμίσεις ώστε να επαναφέρει τη μεσαία τάξη σε ρόλο ρυθμιστή της ανάπτυξης, ενώ δείχνει ότι επανεξετάζει τις συμμαχίες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει το πλεονέκτημα ότι έκανε μέσα σ’ ένα μήνα όσα συνήθως κάνουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα. Κι αυτό είναι στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον για τη συνέχεια. Ο πρώτος μήνας όμως δεν είναι παρά ένα καλό και ενθαρρυντικό δείγμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα, όταν όπως προαναφέρθηκε το «σύστημα» ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον υψηλά ιστάμενους φίλους στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες. Κι έπειτα μπορεί οι παρούσες συνθήκες να είναι ευνοϊκές στην οικονομία, αλλά οι συνθήκες αλλάζουν γρήγορα και μάλιστα όταν η ύφεση επανεμφανίζεται λόγω και της πολιτικής που ακολουθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Γι αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους ξεκίνησε και να πραγματοποιήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, τη μείωση των φόρων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και οι τελευταίοι είναι πλέον ώριμοι να στηρίξουν κάθε προσπάθεια που βελτιώνει τον τρόπο ζωής τους.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε αυτό και μόνο τον καθιστά στόχο όλων εκείνων που μέσω του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να ανακόψουν την πορεία του. Όπως επίσης είμαστε από εκείνους που θεωρούν ότι το κυβερνητικό μοντέλο ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες ανάγκες που έχουν δημιουργήσει τα τεκταινόμενα στην οικονομία. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται αυξημένη προσοχή σε ζητήματα που η κοινωνία συνεκτιμά, πολλές φορές και σε βάρος των συμφερόντων της. Ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα αναδείξει σύντομα προκειμένου να αμφισβητήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπεύσει αμέσως μετά από τις διακοπές να διαμορφώσει μια ατζέντα με αφήγημα την προστασία των «κοινωνικών» και «δημοκρατικών» κεκτημένων, τα οποία υποτίθεται ότι υποβαθμίζει η κυβέρνηση, με προφανή σκοπό να αποπροσανατολίσει και να καθυστερήσει την κυβέρνηση δημιουργώντας ένα κλίμα «μπαχαλοποίησης». Με αυτό ως δεδομένο ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καλλιεργήσει κλίμα αστάθειας αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κατεβάσει ρυθμούς. Και βέβαια θα πει κανείς ότι λογαριάζουν χωρίς τον Κυριάκο Μητοστάκη. Και όσες φορές το επιχείρησαν έχασαν. Ωστόσο εκτός από τον Πρωθυπουργό, μια κυβέρνηση αξιολογείται και συνολικά. Γι αυτό και επιμένουμε ότι όλοι οι υπουργοί πρέπει να ετοιμάζονται γιατί αρχίζουν τα δύσκολα.

MF  

.