Με πρόσχημα μια δήθεν ιδιωτικοποίηση που δεν προκύπτει από πουθενά από το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε την Τετάρτη στη Βουλή και πλέον αποτελεί νόμο και εγκλωβισμένος στα μικροκομματικά του παιχνίδια, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε και από τη ψηφοφορία για τη δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου Παίδων και τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου που αφορά στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων.

Εμμένοντας στη λογική της αποχής ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την πλάτη σε μια μεγάλη πρωτοβουλία και μια παρέμβαση που δημιουργεί νέα δεδομένα. Παράλληλα επανέλαβε και τα fake news περί δήθεν ιδιωτικοποίησης ξεχνώντας ότι και επί κυβερνήσεων Τσίπρα συστάθηκε με την ίδια νομική μορφή το Ωνάσειο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Και αυτό παρά το γεγονός πως και από τον νέο πλέον νόμο είναι σαφές και στη Βουλή τονίστηκε κατ επανάληψη, ότι:

-Δεν ιδιωτικοποιείται η μονάδα, καθώς το ΝΠΙΔ ελέγχεται από το Δημόσιο και χρηματοδοτείται από αυτό.

-Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν  στους ασθενείς.

-Δεν επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

-Η απλή ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε ογκολογικό κέντρο.

 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε

Το νομοσχέδιο του  υπουργείου Υγείας προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».

Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζεται έτσι σε Κέντρο η σημερινή ογκολογική μονάδα με στόχο την καλύτερη παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας στα παιδιά και τους νέους που πάσχουν από καρκίνο, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση.

Στόχος του νέου νόμου είναι:

-Η έγκαιρη διάγνωση.

-Η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά – έφηβοι με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.

– Η συστηματική ένταξη στο πλαίσιο της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών.

-Η παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών, νοσηλείας και υποστήριξης σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους.

-Η εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή/και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Οι ρυθμίσεις για τις μεταμοσχεύσεις

Σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις που εισάγονται για τις μεταμοσχεύσεις, αφού, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης,  συμπληρώνουν  και επικαιροποιούν το νομικό πλαίσιο που διέπει τον εθνικό φορέα μεταμοσχεύσεων, προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές του στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων.

Μεταξύ άλλων οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν:

-Την αναβάθμιση της Επιτροπής Ζώντα Δότη και την οργάνωσή της σε δύο αυτοτελή τμήματα, ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην παροχή της σχετικής άδειας.

-Την ενημέρωση από γιατρούς, κατά προτίμηση διαφορετικούς από τους θεράποντες  του υποψήφιου λήπτη προκειμένου να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των γιατρών που παρέχουν την ενημέρωση στον υποψήφιο δωρητή και αυτών που έχουν αναλάβει την φροντίδα του υποψήφιου λήπτη.

-Τη θέσπιση υποχρέωσης των Μονάδων Μεταμόσχευσης να παρακολουθούν τον δωρητή τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος καθόλη τη διάρκεια της ζωής του.

-Στην περίπτωση που δεν υπάρχει εκφρασμένη βούληση του αποβιώσαντα και δεν ανευρίσκονται οικείοι του, ότι η αφαίρεση οργάνου – μοσχεύματος πραγματοποιείται με την τήρηση συγκεκριμένων δικλίδων ασφαλείας.

-Την θέσπιση ως κανόνα της κατά προτεραιότητα διενέργειας των χειρουργικών πράξεων της αφαίρεσης και της μεταμόσχευσης σε σχέση με τις λοιπές χειρουργικές επεμβάσεις.

-Την ενοποίηση σε Δίκτυο όλων των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή άλλα τμήματα όπου είναι δυνατόν να νοσηλεύονται δυνητικοί δότες οργάνων (Δίκτυο Δωρεάς Οργάνων), καθώς και των Δομών Μεταμοσχεύσεων (Δίκτυο Μεταμόσχευσης Οργάνων), με στόχο τη διασφάλιση της συνεργασίας τους.

-Την αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος μετονομάζεται σε «Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων».

-Τη δημιουργία ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος Μεταμοσχεύσεων που θα ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη δωρεά, την αντιστοίχιση και την κατανομή οργάνων, τη μεταμόσχευση και τη μακροπρόθεσμη μετα – μεταμοσχευτική παρακολούθηση.

-Τη διασφάλιση επιπλέον πόρων για την καλύτερη λειτουργία του ΕΟΜ.