Η τοξικότητα, ο λαϊκισμός και η δηλητηρίαση της πολιτικής ζωής, όπως και η «δολοφονία» χαρακτήρων, θα ενταθούν μέχρι τις εκλογές.

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες. Οχι απαραίτητα λόγω της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τις παρακολουθήσεις, αλλά για το πολιτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί. Οπως σημειώνουν και πολιτικοί κύκλοι, η τοξικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελέσει την τακτική της μέχρι τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επιμένει σε όλα τα επίπεδα της αντιπολιτευτικής τακτικής του στην οξύτητα, την τοξικότητα και την κομματική αντιπαράθεση. Από το μεταναστευτικό, τις πυρκαγιές, το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, ακόμη και για τα θαλάσσια καλοκαιρινά ατυχήματα, «υπεύθυνος» είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση: ένας νέος λαϊκισμός, ένας νέος αυριανισμός έχει γεννηθεί.

Ενα φαινόμενο που κυριάρχησε στη χώρα στο παρελθόν, επί παντοκρατορίας του σκληρού ΠΑΣΟΚ, και δηλητηρίασε την πολιτική ζωή της. Διαπερνώντας το πολιτικό DNA και διαμορφώνοντας οξύτατες αντιπαραθέσεις, «δολοφονώντας» προσωπικότητες και ζωές.

 

Βρόμικος πόλεμος

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους αντιπολίτευσης είναι το γεγονός της ταλαιπωρίας των μεταναστών στον Εβρο. Γνωρίζοντας τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας, επέμεινε να κατηγορεί την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ενώ γνώριζε και τον βρόμικο πόλεμο εναντίον της χώρας αλλά κυρίως τον ύποπτο ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να στηρίζει διάφορα κινήματα και δράσεις που επεδίωκαν την οξύτητα και τον πόλεμο του πεζοδρομίου. Η υπόθεση στα πανεπιστήμια είναι, επίσης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο κομματισμός των ΑΕΙ αποτελεί πολλές φορές τροχοπέδη στη σπουδαστική ζωή των φοιτητών. Απειλές κατά της ζωής των πρυτάνεων, καθηγητών αλλά και φοιτητών βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ να σφυρίζει αδιάφορα.

Αλλά ακόμη και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής: η υπόθεση της συμφωνίας για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων είχε αποφασιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συνέχεια την καταψήφισε. Το ίδιο και τη συμφωνία για την Αλεξανδρούπολη, όπως και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανάμεσα στο σωστό ή λάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε με τον λαϊκισμό είτε να υπεκφεύγει είτε να ισορροπεί – με τραγικές συνέπειες.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι το κορυφαίο τελευταίο γεγονός. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τα λάθη, διέταξε διοικητική έρευνα, οδήγησε σε παραίτηση κορυφαίους παράγοντες, ομολογώντας και τη δική του άγνοια επί του θέματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ταυτίσει το πρόσωπο του πρωθυπουργού με τις παρακολουθήσεις και τον αποκαλεί ουσιαστικά «αρχιπράκτορα». «Ο κ. Μητσοτάκης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «λειτούργησε ως επικεφαλής μιας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας»!

 

Λάσπη στον ανεμιστήρα

Πολιτικές αντιδράσεις, χαρακτηρισμοί και οξύτητα που θυμίζουν τις παλαιότερες εποχές εκμαυλισμού της πολιτικής ζωής, όταν διανοούμενοι, πολιτικές προσωπικότητες, οικονομολόγοι, όλων των ιδεολογικών χώρων, χαρακτηρίζονταν σκαιότατα και, χρησιμοποιώντας την τακτική του ανεμιστήρα, γέμιζαν το τόπο με κατηγορίες ανυπόστατες.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση –όχι στο σύνολό της είναι αλήθεια– θα οδηγήσει τη χώρα σε μια προεκλογική περίοδο που θα κυριαρχήσουν εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά. Είτε στα τηλεοπτικά παράθυρα είτε σε ομιλίες, το κλίμα θα μυρίζει μπαρούτι.

Αρκετοί πιστεύουν πως θα κυριαρχήσει η αντίληψη του «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Με ένα αντιπολιτευτικό κρεσέντο που θα εδράζεται στη λογική της διαχωριστικής γραμμής «δεξιά-αριστερά». Η λογική των μπλε και πράσινων καφενείων, των συντηρητικών και των προοδευτικών, των προδοτών και των ισαποστάκηδων.

Είναι γεγονός πως οι πιο ψύχραιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους, διαβλέποντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν όχι μόνο για το κόμμα τους, αλλά συνολικά για τη χώρα. Ο επερχόμενος οικονομικός «Αρμαγεδδών» κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την εθνική οικονομία. Η οικονομική και πολιτική συναίνεση είναι αναγκαία περισσότερο παρά ποτέ. Μόλις έχει εξέλθει η οικονομία από τα μνημόνια. Μια πολιτική ένταση πολλών μηνών θα προκαλέσει στη χώρα σοκ και δέος, όπως εκτιμάται και από διεθνείς οικονομικούς παράγοντες.

Η εποχή του «αυριανισμού» δεν είναι δείγμα του σύγχρονου πολιτικού κόσμου. Εκτός και αν επιλεγεί με μοναδικό στόχο την εξουσία…