Ο ρόλος δύο Ελλήνων σε σκάνδαλο της Wall Street

59
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η είδηση ότι ο Γιώργος Νίκας παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά αν δεν είχε προηγηθεί η αποκάλυψη πως τόσο εκείνος όσο και ο Θανάσης Λαβίδας της Lavipharm εμπλέκονται σε οικονομική απάτη η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την σύλληψη τραπεζίτη της Goldman Sachs.

Την περασμένη Παρασκευή οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Bryan Cohen με την κατηγορία για insider trading. Αυτό λίγους μήνες αφότου ένας άλλος τραπεζίτης καταδικάστηκε σε τρεΙς μήνες φυλακής για τους ίδιους λόγους.

Ένας ακόμα δήλωσε ένοχος τον τελευταίο χρόνο για διαρροή πληροφοριών με αντάλλαγμα εισιτήρια σε αγώνες.

Ο Cohen, αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, διέρρεε απόρρητες πληροφορίες επί τρία έτη με αντάλλαγμα μετρητά. Οι πληροφορίες του είχαν αποτέλεσμα παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ άλλων ενημέρωνε για συμφωνίες των Syngenta AG και Buffalo Wild Wings Inc.

Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 250.000 δολαρίων χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο.
Και κάπου εδώ εμφανίζεται το όνομα του Γιώργου Νίκα ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πλήρωνε τον Cohen για πληροφορίες. Στην συνέχεια αγόρασε μετοχές της Buffalo Wild Wings Inc. λίγο πριν αυτή προχωρήσει σε σημαντική συνεργασία.

Μέσα σε λίγες μέρες ο Νίκας εμφανίζεται να είχε κέρδος 79.000 δολαρίων περίπου το οποίο αυξήθηκε κατά 343.000 δολάρια ξεπουλώντας τις μετοχές.

Επιπλέον ο Νίκας από κοινού με τον Λαβίδα εμφανίζονται να έκλεψαν πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. όσο στο ΔΣ της συμμετείχε ο πατέρας Λαβίδας (μέχρι το 2016).

Λίγο μετά η εταιρεία εξαγοράστηκε έναντι 4,66 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η δράση του Νίκα φαίνεται να ξεκινά το 2012 και για τα επόμενα 5 χρόνια αποκτά πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες μέσω Ελβετίας.

Ο Λαβίδας κρατείται σε αμερικανικές φυλακές καθώς το δικαστήριο έκρινε πως είναι ύποπτος φυγής και δεν όρισε εγγύηση.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr