Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, περιλαμβανόμενης και της ευθείας ρήξης, αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου στην περίπτωση κατά την οποία επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπογράψει το διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Οι κ.Τσίπρας και Παυλόπουλος συζήτησαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, για το “αγκάθι” που έχει προκύψει κατά τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο την περασμένη Δευτέρα, όταν και ο πρωθυπουργός υπέβαλε το αίτημα για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου. Ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να κατάστησε σαφές πως μέχρι το τέλος του μήνα δεν μπορεί να υπογράψει το διάταγμα, αφού οι θητείες του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Κατά πληροφορίες, πρόσθεσε, δε, πως δεν μπορεί να το πράξει, χωρίς να παραβιάσει τη νομιμότητα, ούτε την εβδομάδα που ακολουθεί μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, καθώς η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Επί της ουσίας, ο ΠτΔ ενημέρωσε τον κ.Τσίπρα ότι μετά την 30η Ιουνίου θα επιστρέψει, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή, το επίμαχο προεδρικό διάταγμα στο υπουργικό συμβούλιο χωρίς την υπογραφή του.

Όπως προαναφέρθηκε, το Μαξίμου κρατάει όλα τα σενάρια ανοικτά για το πως θα διαχειριστεί το διαφαινόμενο “όχι” του κ. Παυλόπουλου. Ορισμένα στελέχη εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει χαμηλούς τόνους, καθώς ενδεχόμενη σύγκρουση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές είναι μια κίνηση εξαιρετικά μεγάλου ρίσκου, και θα μπορούσε να αποτελέσει τη χαριστική βολή για τον ΣΥΡΙΖΑ που ήδη κινείται σε μεγάλη δημοσκοπική απόσταση από τη ΝΔ. Στον αντίποδα, υποστηρίζεται πως με δεδομένο ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις νέες τοποθετήσεις στη Δικαιοσύνη έχει ληφθεί ομόφωνα, τυχόν μη αντίδραση της κυβέρνησης θα συνιστούσε άτακτη υποχώρηση και μάλιστα στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.