Στις επόμενες δύο εβδομάδες η Τουρκία έχει να επιλέξει είτε να κατεβάσει τους τόνους είτε να συνεχίσει το ίδιο τροπάριο και μία διαδρομή που την απομονώνει ολοένα και περισσότερο.

Με κάθε ευκαιρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε παντού στους συνομιλητές του τους χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας» με τις αδιανόητες και παράνομες διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο που επιδιώκει να ξαναγράψει την ιστορία όπως την βολεύει.

Ακριβώς σε 14 ημέρες από σήμερα οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας θα βρεθούν στον ίδιο χώρο. Στις 28 Ιουνίου θα ανοίξουν οι εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά μετά τη συνάντηση εκείνη που είχαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο και ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε η Αγκυρα επέλεξε να πρωταγωνιστήσει σε ένα πρωτοφανές μπαράζ προκλητικών κινήσεων και δηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει για την ισπανική πρωτεύουσα έχοντας εφαρμόσει μια στρατηγική που στο κυβερνητικό στρατόπεδο χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη και επιτυχημένη.

Είχε αφετηρία τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και συνεχίστηκε με την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, την παρέμβασή του στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες τέλος Μαΐου και την πολύ σημαντική διμερή συνάντηση που είχε εκεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στο δείπνο του Ολαφ Σολτς και σειράς συνεντεύξεων σε μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το CNN και το Reuters, όπου σαφώς παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και κατέδειξε πως η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί ένταση και απειλές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

Με στοιχεία και ονόματα

Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος της Συνόδου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη την Παρασκευή, ήταν σαφής: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Το μήνυμά του είχε ξεκάθαρο αποδέκτη την Τουρκία και την ηγεσία της. Και δεν ήταν μία δήλωση που αφορά τη συγκεκριμένη συγκυρία καθώς είχαν προηγηθεί απειλητικές αναφορές ακόμα και με πόλεμο από τον Τούρκο πρόεδρο. Το μήνυμα αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ουσιαστικά τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων.

 

Σκληρό μήνυμα

«Οσες κραυγές, ανιστόρητους ισχυρισμούς, απειλές και παράνομες ενέργειες κι αν κάνουν, το γνωρίζουν ότι με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας δεν έχουν καμία τύχη. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και εταίρους στο πλευρό μας και σε κάθε περίπτωση κανένας δεν μπορεί να πλήξει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τονίζουν στην κυβέρνηση.

«Το ίδιο μήνυμα έχει φτάσει και σε εκείνους που δυσκολεύονται να δουν εύκολα την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας ή επιχειρούν να κρατούν ίσες αποστάσεις», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Στον ίδιο δρόμο, με την ίδια στρατηγική και τα ίδια ισχυρά «όπλα» θα βαδίσει ο πρωθυπουργός μέχρι τη Μαδρίτη, γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι ο Τούρκος πρόεδρος να συνεχίζει την προκλητική και ακραία ρητορική.

Η επίσκεψη και η συνάντησή του, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Παρασκευή στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη δεν χρειάζεται να εξηγηθεί πόσο σημαντικό χαρακτήρα προσλαμβάνει σε αυτήν τη συγκυρία.

 

Στις Βρυξέλλες

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά, στις 23 και 24 του μηνός, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και στην περίπτωση που η Αγκυρα δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά, η Τουρκία θα είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να συμπεριληφθεί ρητή καταδικαστική αναφορά στα συμπεράσματα.

Και λίγα 24ωρα μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Μαδρίτη για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου και μόνο η κοινή παρουσία του με τον Τούρκο πρόεδρο συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα. Πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς στη Μαδρίτη θα λάβουν μέρος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ηγέτες όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι προσωπικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθαν ως αντίδραση στη συνολική παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στο πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και λόγω του προεκλογικού κλίματος στη γειτονική χώρα. Αλλά δεν μένουν σε αυτό. Σημειώνουν ότι επιδίωξη της Αγκυρας είναι, αμφισβητώντας συνεχώς αυτά που έχουν συμφωνηθεί και προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, να καταφέρει τελικά κάτι να κερδίσει. Πρόκειται, υπογραμμίζουν, για τον ορισμό του αναθεωρητισμού και απέναντι σε αυτήν την τακτική, η στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ολόσωστη.

Αλλωστε το μεγάλο πρόβλημα του Τούρκου προέδρου είναι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός εκθέτει, παρουσιάζει και αποδεικνύει δημόσια ότι η Αγκυρα είναι που προκαλεί τα όποια προβλήματα στα Ελληνοτουρκικά ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα προβάλλει ως η αδιαμφισβήτητη δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Και επειδή στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ κάθε χώρα θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένη θέση και ως προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και ως προς τη συνοχή της συμμαχίας, η Τουρκία, που έχει μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και για τα δύο, θα πρέπει να βρει τρόπο να ισορροπήσει.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”