Εγινε… σουρωτήρι το «taxisnet» των αγροτών

 

Είναι παράνομο να «φεύγουν» στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ προς την αντιπολίτευση.

Για τους μη μυημένους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απλά ένας οργανισμός του Δημοσίου, ενώ όταν ακούν τη λέξη ΟΣΔΕ το πιο πιθανό είναι να νομίζουν πως πρόκειται για το ΣΔΟΕ.

Για τους παροικούντες, ωστόσο, την αγροτική Ιερουσαλήμ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που λειτουργεί από το 2001 υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το ΟΣΔΕ, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, είναι ένα σύστημα αποτύπωσης και καταγραφής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή των παραγόμενων προϊόντων από αυτές, ώστε η διανομή των ενισχύσεων στους αγρότες να είναι διαφανής και δίκαιη.

Πρόκειται για μία τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την αναγνώριση και την καταγραφή των αγροτεμαχίων, των ζώων και των δικαιωμάτων ενίσχυσης, και την καταγραφή της ταυτότητας κάθε γεωργού που υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης. Είναι κάτι ανάλογο με το taxisnet, με τη διαφορά ότι για να «μπει» ο αγρότης, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος στο ΟΣΔΕ και να υποβάλει μία δήλωση ενισχύσεων θα πρέπει να το κάνει μέσω κάποιου πιστοποιημένου φορέα και αφού του καταβάλλει το αντίστοιχο αντίτιμο. Με απλά λόγια, το ΟΣΔΕ είναι το taxis των αγροτών.

Τα προσωπικά στοιχεία των αγροτών υπάρχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη μηχανογραφική βάση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Είναι προσωπικά δεδομένα και εννοείται πως είναι απόρρητα ή θα έπρεπε να είναι. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να γίνονται φέιγ βολάν στα χέρια συγκεκριμένου κόμματος της αντιπολίτευσης και των φιλικών του ΜΜΕ τα προσωπικά στοιχεία του οποιοδήποτε παραγωγού («αγνώστου» η «διάσημου» καμία σημασία δεν έχει) αναφορικά με τις ενισχύσεις από την Κομισιόν ή τις αποζημιώσεις που έχει λάβει από φυσικές καταστροφές. Είναι παράνομο. Οπως παράνομο είναι να διαρρέουν στοιχεία από το taxis, το ίδιο παράνομο είναι να «φεύγουν» στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ προς την αντιπολίτευση, για να καταλήξουν στη συνέχεια σε κάποιο έντυπό τους.

Για το θέμα και τα… θεματάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΟΣΔΕ πρέπει το υπουργείο, σύμφωνα με τους αγρότες και τους ανθρώπους της αγροτικής οικογένειας, να κάνει τα εξής:

 

  1. Ανάκτηση του ελέγχου της διαδικασίας οργάνωσης του έργου κατανομής των επιδοτήσεων, ελέγχου του έργου υποβολής των δηλώσεων και ευρύτερης αξιοποίησης της βάσης δεδομένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο.

 

  1. Ανάκτηση της μηχανογραφικής βάσης του ΟΣΔΕ.

 

  1. Αξιοποίηση της βάσης δεδομένων για τον σχεδιασμό και την υποστήριξη όλων των διαρθρωτικών προγραμμάτων.

 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αποστολή του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να κατανεμηθούν δίκαια, σωστά και έννομα τα περίπου 3 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται ετησίως, ενώ μέσω του ΟΣΔΕ διοχετεύονται κάθε χρόνο πάνω από δύο δισ. ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις στους Ελληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

 

Επεσε έξω

«Αναλυτής» έγραφε σε μεγάλη ιστοσελίδα, την Κυριακή το βράδυ, για την «ήττα» Μακρόν, για τη «νίκη» Μελανσόν και εξηγούσε γιατί βγήκε «δεύτερος» ο Γάλλος πρόεδρος στις βουλευτικές εκλογές. Εξαιρετικό το πόνημά του, μόνο που δεν είχε δράκο στο τέλος αφού ο Μακρόν δεν βγήκε δεύτερος, αλλά πρώτος. Με οριακή διαφορά, αλλά πρώτος και έχοντας απέναντί του όλα τα κόμματα.

 

Καλομελέτα κι έρχεται…

Οι πρόωρες εκλογές, εάν και εφόσον αποφασίσει κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός, είναι ένα θέμα που απασχολεί υπέρ το δέον τον μικρόκοσμο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας και ελάχιστα, κατά την ταπεινή μας άποψη, τους πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θέλουν, σύμφωνα με όλα τα γκάλοπ, κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Ενα άλλο θέμα και δη μεγάλο για την αφεντιά του και το μέλλον του είναι γιατί ο Τσίπρας ζητάει, σαν τον βοσκό ένα πράγμα, κάθε μέρα εκλογές, γιατί ξύνεται στην γκλίτσα του Κυριάκου και γιατί βιάζεται τόσο πολύ να χάσει… Εδώ η πολιτική επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια και το μόνο σχόλιο που ταιριάζει στην περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι: καλομελέτα κι έρχεται η ήττα.

 

Κουίζ για μυημένους

Το 2016 γνωστός νταραβεριτζής στον χώρο της «πληροφορικής» και της «παραγωγικής» παραοικονομίας ζητάει από παλιό του σύντροφο, που είναι κοντά στο γκουβέρνο, να του γνωρίσει «διάσημο» υπουργό, ο οποίος λύνει και δένει εκείνη την εποχή. Ο σύντροφος του κάνει τη χάρη κι έτσι ξεκινάει μια ιστορία δυνατής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ υπουργού και νταραβεριτζή. Οι δουλειές τρέχουν, όπως και οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί – προς όφελος του επιχειρηματία. Ο νταραβεριτζής όμως γίνεται άπληστος. Τα θέλει όλα. Το 2017 πείθει τον υπουργό να πάρει ένα ακόμη έργο, με το αρχικό κόστος να αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ. Η συνέχεια όμως είναι αξιομνημόνευτη. Το κόστος «ξεφεύγει» και φτάνει κοντά στα 35 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο υπουργός, παρά τις φωνές που ακούγονται μέσα από το κόμμα του για προνομιακή μεταχείριση του νταραβεριτζή, προχωρά στο αδιανόητο: λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2019 φροντίζει να δεσμευτεί το επίμαχο ποσό για λογαριασμό του επιχειρηματία-νταραβεριτζή. Οι εκλογές γίνονται, ο υπουργός πάει σπίτι του, αλλά ο νταραβεριτζής δεν το βάζει κάτω. Προσπαθεί με το καλημέρα να βρει «άκρες» και στη νέα κυβέρνηση. Φευ. Το μόνο που «κατάφερε» ήταν να «εισπράξει» ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που ακύρωσε τον φωτογραφικό διαγωνισμό, όπως αναφέρει στο πόρισμα-κόλαφος. Συμπέρασμα: μια του νταραβεριτζή, δυο του νταραβεριτζή, τρεις και η κακή του μέρα.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”