Το βέτο του Εμανουέλ Μακρόν στα Σκόπια και στα Τίρανα προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στις δύο χώρες, αλλά και έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Σοβαρότερες κρίνονται οι εξελίξεις στη Βόρειο Μακεδονία καθώς ήδη υπάρχουν πιέσεις από την αντιπολίτευση η οποία επικρίνει με σφοδρότητα την κυβέρνηση Ζάεφ και ζητάει εκλογές.

«Το λιγότερο που χρωστάει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή είναι να είναι ειλικρινής μαζί μας. Εάν δεν υπάρχει πλέον σύμπνοια σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες αξίζουν να το μάθουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντιμιτρόφ.

Χαμηλότερους τόνους επέλεξε να κρατήσει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας Μπουιάρ Οζμάνι, ο οποίος τόνισε ότι τα Σκόπια είναι μέρος της Ευρώπης και η σημερινή αδικία δεν πρέπει να την αποπροσανατολίσει από τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις άλλες αναπτυξιακές προτεραιότητες.

«Είναι ένα ιστορικό λάθος και ελπίζω να είναι προσωρινό για να μην χαραχτεί στη συλλογική μνήμη ως ιστορικό λάθος» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε από την Αλβανία και τα Σκόπια να μην παραδοθούν και τόνισε πως δεν φέρουν βάρος της ευθύνης. Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν και αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Financial Times», επικριτές της στάσης του Μκρόν αναφέρουν ότι Σκόπια και Αλβανία ενδέχεται να εκλάβουν την άρνηση ως προδοσία και να στραφούν προς για στήριξη προς άλλες χώρες, όπως τη Ρωσία ή την Κίνα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, ζήτησε ψυχραιμία και ενότητα.

«Δεν είναι τώρα η ώρα για διχασμό και απάθεια, ούτε για αρνητικά συναισθήματα προς κάποιες χώρες. Χρειαζόμαστε ενότητα» είπε και κάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την Κυριακή.