Η «γραμμή» Ανδρουλάκη εκλέγει τα δύο τρίτα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος 

 

Της Σοφίας Μπερετάνου

 

Οι προεδρικοί εκλέγουν τα δύο τρίτα της Κεντρικής Επιτροπής ενώ ο παπανδρεϊκός νυν γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, εκλέχθηκε δεύτερος, δίνοντας μεγάλη μάχη, με μικρή διαφορά σε σταυρούς, με τον στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη, Στέφανο Ξεκαλάκη, ο οποίος τελικά εκλέχθηκε τρίτος.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μπορεί να είχε τη στήριξη των παπανδρεϊκών, ωστόσο ψηφίστηκε και από μια μεγάλη μερίδα ανδρουλακικών στελεχών.

Τέταρτος, και με το χρίσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Παπαδημητρίου, γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Τάσεις και συσχετισμοί

Πρώτος και με διαφορά εκλέχθηκε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο 36χρονος, εντός ολίγων ημερών, γραμματέας του κόμματος, μετά από πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πολύ ψηλά στην προεδρική κατάταξη, εκλέχθηκαν η Μάρα Κουκουδάκη, στενή συνεργάτις του Νίκου Ανδρουλάκη, που έδωσε μάχη στις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή του νυν πρόεδρου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάτζιος, η διευθύντρια του γραφείου του, Ελενα Αναστασίου, ο Παναγιώτης Βλάχος, γεννηματικός, νυν προεδρικός, και ο Αντώνης Σαουλίδης, «στρατηγός» του προέδρου στη Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη δεκάδα ωστόσο, σπάζοντας τη γραμμή Ανδρουλάκη, εκλέχθηκαν οι παπανδρεϊκοί Μιχάλης Καρχιμάκης και Φίλιππος Σαχινίδης. Μάλιστα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης εκλέχθηκε πέμπτος, ο  Συμεών Δανιηλίδης, στενός συνεργάτης της αείμνηστης Γεννηματά, και οι ομοίως γεννηματικοί Σωτήρης Παπαγεωργίου, και Παύλος Χρηστίδης.
Η Εφη Χαλάτση, η «αντ’ αυτού» του Γιώργου Παπανδρέου, εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα σε σταυρούς. Ωστόσο, η σταυροδοσία των γυναικών ήταν χαμηλά, καθώς υπάρχει η ποσόστωση του ενός τρίτου και η πλευρά Ανδρουλάκη «πριμοδότησε» τους άντρες. Εκλέχθηκαν σχεδόν 40 γυναίκες με ποσόστωση, γεγονός που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε για τους άντρες.

Στην εικοσάδα βρίσκονται οι Γιώργος Λυμπερόπουλος, παλαιό παπανδρεϊκό στέλεχος, ο Μανώλης Οθωνας, ο πιο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, και οι ανδρουλακικοί Παναγιώτης Ψυχογιός και Σωτήρης Ζαρπαλάς.

«Στο συνέδριο ήμασταν όλες οι γενιές και το μήνυμα του Ν. Ανδρουλάκη ήταν ξεκάθαρο προς τους πολίτες, ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα προβεί σε μια μεγάλη ανανέωση πολιτικών προσώπων. Είμαστε σταθεροί σε αυτό. Στο συνέδριο τιμήσαμε τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ χωρίς υπερβολές αυτοθαυμασμού ή δαιμονοποιήσεις. Η νέα ηγεσία τραβάει το δικό της δρόμο, χωρίς δεσμεύσεις» δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολιάζοντας την παρουσία των παλαιών στελεχών στο συνέδριο. Συμπλήρωσε πως «στο συνέδριο μας υπήρξε ενότητα και ομοφωνία σε βαθμό που δεν έχει υπάρξει ξανά. Γι’ αυτό, εμείς δεσμευόμαστε προς το λαό ότι θα μείνουμε πιστοί σε αυτά που είπαμε, έντιμα και καθαρά του απευθυνόμαστε λέγοντάς ότι θα τιμήσουμε, μετά τις εκλογές, ό,τι του προτείνουμε τώρα. Η δέσμευσή μας είναι προς τον ελληνικό λαό και όχι προς κάποιον άλλο».

 

Αριστερή τάση

Ψηλά στην Κεντρική Επιτροπή εκλέχθηκε και ο Θοδωρής Μαργαρίτης (επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς), ενώ το άνοιγμα στη διεύρυνση εκπροσώπησε ο Κώστας Χρυσόγονος, καθώς ο Γιάννης Πανούσης δεν ήταν υποψήφιος.