Αποθαρρυμένος από προβλήματα υγείας, σεξουαλικά σκάνδαλα και προχωρημένη ηλικία, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιδιώκει επισταμένως μια υπόσχεση που είχε κάποτε στη μητέρα του: ότι μια μέρα θα γινόταν πρόεδρος.

Το κοινοβούλιο θα επιλέξει νέο αρχηγό κράτους στις αρχές του επόμενου έτους και ο 85χρονος θέτει τον εαυτό του μπροστά σε έναν αγώνα που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το ιταλικό πολιτικό τοπίο.

Οι υποψήφιοι συνήθως δεν δηλώνουν τον εαυτό τους πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, το όνομα του Μπερλουσκόνι έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα μέσα ενημέρωσης και δεν έχει προσπαθήσει να αμβλύνει τις εικασίες ότι θέλει τη δουλειά.

«Τον συνάντησα δύο φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και είχε εξοργιστεί πλήρως», είπε ένας βουλευτής από το κόμμα Forza Italia του Μπερλουσκόνι, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήταν σοβαρά άρρωστος με τον Covid-19 πέρυσι, προχωρά με την ανεπίσημη εκστρατεία του, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έμπειρο ηλικιωμένο πολιτικό της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης παραμένει μια άκρως αμφιλεγόμενη φιγούρα. Αποκλείστηκε προσωρινά από το δημόσιο αξίωμα μετά από καταδίκη για φορολογική απάτη το 2013 και εξακολουθεί να δικάζεται για φερόμενη δωροδοκία μαρτύρων σε υπόθεση πορνείας ανηλίκων που συνδέεται με τα περίφημα σεξουαλικά πάρτι του «bunga bunga» πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια τέτοια διχαστική προσωπικότητα θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει την ευρεία υποστήριξη που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος, ένας ρόλος του οποίου ο κάτοχος χρησιμεύει στην επίλυση προβλημάτων στην ιταλική πολιτική και καλείται τακτικά –όπως καλείται ο υφιστάμενος, Σέρτζιο Ματαρέλα,– για την επίλυση κυβερνητικών αδιεξόδων.

Ο Ενρίκο Λέτα, ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος (PD), έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξει τον Μπερλουσκόνι. Είπε ότι η εκλογή του προέδρου «πρέπει να βασίζεται σε μεγάλη πλειοψηφία… διαφορετικά η κυβέρνηση θα καταρρεύσει αμέσως».

Τα κόμματα της ακροδεξιάς, όπως τα Brothers of Italy και η League, με επικεφαλής τον Matteo Salvini, επίσης δεν δείχνουν πεισμένα.

Τον Ιανουάριο, ο Σαλβίνι είπε ότι «ο Μπερλουσκόνι θα ήταν ένας σπουδαίος πρόεδρος της δημοκρατίας», αλλά την περασμένη εβδομάδα φαινόταν πιο αποστασιοποιημένος. «Όλοι οι υποψήφιοι άνω των 50 είναι επιλέξιμοι, δεν υπάρχει κανένας περισσότερο ή λιγότερο επιλέξιμος σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία», είπε.

Ο Μπερλουσκόνι, ο μακροβιότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιταλίας – ο οποίος τον Οκτώβριο είπε: «Νομίζω ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να είναι χρήσιμος για τη χώρα» – έστειλε τον περασμένο μήνα μια ανθολογία των ομιλιών του και των προτεραιοτήτων πολιτικής του σε σχεδόν όλους τους 1.000 βουλευτές που θα εκλέξουν τον Πρόεδρο, δεσμευόμενος για μια λίστα φιλελεύθερων αξιών σε μια προσπάθεια να διευρύνει την απήχησή του.

Σε μια απότομη στροφή, επαίνεσε επίσης το εμβληματικό πρόγραμμα εισοδηματικής ευημερίας των πολιτών του μεγάλου πολιτικού του εχθρού, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει παρομοιάσει στο παρελθόν με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (UDC), Λορέντζο Τσέζα, δήλωσε: «Εάν ο Μπερλουσκόνι είναι υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας, έχουμε καθήκον να τον υποστηρίξουμε».

Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα των ψήφων, αλλά εάν κανείς δεν πετύχει αυτόν τον στόχο στους τρεις πρώτους γύρους, ο πήχης μειώνεται στο 50% των ψήφων συν μία. Με τα μαθηματικά να φαίνονται δύσκολα, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μπερλουσκόνι απλώς ελπίζει να αποκτήσει μόχλευση για να τεθεί σε θέση να ενεργήσει ως βασιλιάς.

Ο Lorenzo De Sio, επικεφαλής του Ιταλικού Κέντρου Εκλογικών Μελετών στο πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης, δήλωσε: «Δεν έχει διαπραγματευτική δύναμη εάν ο ίδιος δεν θεωρείται εύλογος».

Στο μεταξύ, η εθνική ιταλική εφημερίδα il Fatto Quotidiano έχει ξεκινήσει καμπάνια για να πείσει τα μέλη του κοινοβουλίου να μην τον ψηφίσουν.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να είναι ο εγγυητής του συντάγματος», ανέφερε. «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι ο εγγυητής της διαφθοράς και της πορνείας».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα απαριθμούσε μια μακρά σειρά νομικών διαδικασιών και ετυμηγοριών κατά του Μπερλουσκόνι και τέλος πρόσθεσε: «Για αυτούς τους λόγους, ζητάμε από όλους τους βουλευτές να μην τον ψηφίσουν για την προεδρία της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει καν να το συζητούν και, αν είναι δυνατόν, να μην το σκέφτονται καν».

Πάνω από 160.000 άτομα έχουν ήδη υπογράψει την καμπάνια.

Πηγή: theguardian.com