Ο Μητσοτάκης δεν είναι ταξιδιωτικό γραφείο

72

Δεν σου φταίει ο Μητσοτάκης που είσαι εγκλωβισμένος στη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία ή όπου αλλού βρίσκεσαι. Δεν είναι ο Μητσοτάκης που σε φόρτωσε σε ένα αεροπλάνο και σε έστειλε εκεί για σπουδές, εργασία ή μια ερωτική περιπέτεια (ναι υπήρξε και ένα τέτοιο κρούσμα διαμαρτυρόμενου).

Είσαι εσύ που έκανες την επιλογή να φύγεις μετανάστης. Να βρεθείς σε μια ξένη χώρα για να δοκιμάσεις την τύχη σου και όλο το προηγούμενο διάστημα μας έλεγες πόσο καλύτερα είναι εκεί, πόσο καλύτερα αμείβεσαι στην εργασία σου ή ότι τα πανεπιστήμια λειτουργούν σωστά.

Δεν φταίει ο Μητσοτάκης που έβλεπες την χιονοστιβάδα αλλά θεωρούσες ότι δεν σε αφορά και παρακολουθούσες με απάθεια τις εξελίξεις. Μπορούσες να είχες πάρει το αεροπλάνο εγκαίρως και να γυρίσεις σπίτι σου (αλήθεια εν τέλει πιο είναι αυτό;) παραβιάζοντας τις συστάσεις ενάντια στις μετακινήσεις.

Δεν είναι υποχρεωμένος ο Μητσοτάκης (ούτε ο Τσίπρας ή όποιος άλλος θα μπορούσε να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας) να σηκώσει ένα επιπλέον οικονομικό κόστος σε βάρος εκείνων που έμειναν εντός συνόρων και πάλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να σε βάλει σε απομόνωση, να σου εξασφαλίσει τροφή και περίθαλψη.

Καθένας μας έκανε μια επιλογή την οποία και οφείλει να στηρίξει μέχρι τέλους. Εσυ να φύγεις, εγώ να μείνω. Εσύ –λες- είχες μια καλύτερη ζωή, εγώ πάλεψα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εγώ κλείστηκα στο σπίτι, εσύ θες να ταξιδέψεις. Και μου ζητάς να βάλουμε ρεφενέ τα έξοδα.

Προφανώς δεν έχεις αντιληφθεί πως δεν είναι καλύτερα εδώ από εκεί που επέλεξες να είσαι. Δεν έχεις αντιληφθεί πως εδώ δεν έχει ειρήνη ενώ εκεί έχει πόλεμο. Σε πόλεμο βρίσκεται όλος ο πλανήτης. Και τα σύνορα είναι κλειστά.

Μάλλον ήρθε η ώρα να ωριμάσεις, να σκοτώσεις τον ελληναρά μέσα σου και να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Άλλωστε πολύ φοβάμαι πως ακόμα και «σπίτι» σου να επιστρέψεις, θα αρχίσεις αμέσως την γκρίνια για το πως εδώ τίποτα δεν λειτουργεί αλλά εκεί υπάρχει σύστημα. Μείνει λοιπόν εκεί να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Κ.Π.