ειδικό δικαστήριο (το)

 

  1. δικαστήριο το οποίο δεν συνεδριάζει μόνιμα, αλλά συνέρχεται για να δικάσει ποινικά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται στελέχη κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους «μπορεί τα μέσα να μην το θυμούνται, αλλά αυτές τις μέρες δύο στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα δικάζονται σε ειδικό δικαστήριο» 2. πολύ σοβαρό θέμα που αγνοείται επιδειτικά από τα μέσα ενημερωσης «οι Ρώσοι βομβαρδίζουν κατοικίες στο Κίεβο, αλλά για τα ελληνικά δελτία ειδήσεων οι δολοφονίες αμάχων είναι ειδικό δικαστήριο»

 

Η καταγγελία και η ομερτά

Δεν ξέρω αν η μαρτυρία της γραμματέως του συντρόφου Καλογρίτσα για τα χρήματα που έφευγαν σε τσάντες και φακέλους προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ξέρω όμως ότι η μια καταγγελία για διακίνηση μαύρου χρήματος που εμπλέκει ένα κυβερνητικό κόμμα, το οποίο αυτήν τη στιγμή είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που γίνεται ενόρκως και επωνύμως και όχι υπό την προστασία της ανωνυμίας. Παρ’ όλα αυτά απασχόλησε ελάχιστα ή και καθόλου τα πρωτοσέλιδα των εφημεριδων, τα δελτία «ειδήσεων» και τις «ενημερωτικές» εκπομπές. Ισως επειδή η μαρτυρία, εκτός από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορά και δημοσιογράφους, δηλαδή τους επαγγελματίες ενός κλάδου στον οποίο η φράση «συντεχνιακή ομερτά» αποκτά το πλήρες της νόημα. Εκτός αν το ενδεχόμενο χρηματισμού δημοσιογράφων και κομμάτων του «προοδευτικού» χώρου θεωρείται τόσο πιθανό ώστε να μη συνιστά καν είδηση.

 

Ανάδρομα δελτία!

Μιλώντας για τα μέσα ενημέρωσης να πω πως χρειάστηκε απλώς ο θάνατος ενός τέως βασιλιά για να μετατραπούν τα δελτία «ειδήσεων» σε πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα και να γεμίσουν κοσμικές «ειδήσεις» για γαλαζοαίματους. Βέβαια, μπορεί τα δελτία ειδήσεων πάντα αυτό να ήθελαν να κάνουν, οπότε να ευχηθώ και ζώδια μετά το δελτίο καιρού.

 

Παλεύοντας για μια θέση στο τοπ 10…

Πριν ακόμα διερευνηθεί η αλήθεια της μαρτυρίας της γραμματέως του συντρόφου Καλογρίτσα, μαθαίνω ότι οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αναθεωρούν την κατάταξη των χωρών με βάση την ελευθερία του Τύπου, ανεβάζοντας την Ελλάδα 20 θέσεις πιο πάνω. Σε περίπτωση μάλιστα που ο χρηματισμός δημοσιογράφων αποδειχθεί, μια θέση στο τοπ 10 είναι μάλλον βέβαιη για τη χώρα καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρηματισμός έχει προοδευτικό πρόσημο, ιδεώδες υπέρ του Ανθρώπου και αποδεικνύει την ελευθερία κινήσεων που απολαμβάνει ο Τύπος.

 

Δύο παρατηρήσεις

Βλέπω πολλούς συμπολίτες να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο φιλοσυριζαϊκός Τύπος υποστηρίζει απολύτως συνειδητά τα συμφέροντα της Τουρκίας και έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις: α) αυτές οι απόψεις βάλλουν ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου (με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Συνορα να καραδοκούν) και β) υπάρχει και η Ρωσία.