Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ

by MANIFESTO

Ας ξεκινήσουμε με μια αλήθεια. Το ΕΣΥ χρηματοδοτείται από τους φόρους των πολλών, ώστε να έχουν όλοι νοσοκομειακή περίθαλψη και αυτό είναι μια κοινωνική κατάχτηση και υποχρέωση του κράτους πρόνοιας. Ακριβώς επειδή οι πόροι προέρχονται από τα χρήματα των πολιτών, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να φροντίζουν να πιάνουν τόπο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους και ο δεύτερος διότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα πρέπει να δαπανώνται με σύνεση. Για να αντιληφθούμε, αν τελικά τα χρήματα αξιοποιούνται επαρκώς, χρειάζεται αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας.

Του Τάσου Γαϊτάνη

Επί της αρχής, θα πρέπει να αναζητούμε την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Για αυτό πρέπει η Πολιτεία να είναι ανοιχτή σε καινοτόμες ιδέες που μπορούν να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η μελέτη καλών πρακτικών άλλων χωρών. Μια τέτοια πρακτική είναι η συνεργασία του κρατικού με τον ιδιωτικό τομέα. Στην πατρίδα μας δυστυχώς, τέτοιου είδους μοντέλα συνεργασίας δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται συνεχώς, πως δήθεν η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ γιατί θέλει την απαξίωσή του. Το επιχείρημα αυτό είναι αστήρικτο. Κατ’ αρχάς, το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ κατά 123% μέσα σε οκτώ μήνες ή η αύξηση των δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ φέτος σε σχέση με το 2018 είναι δύο από τα παραδείγματα. Το να λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Γιαννούλης, ότι η κυβέρνηση σκοτώνει τους πολίτες είναι αθλιότητα μεγίστου βαθμού. Τέτοιες αντιλήψεις αφορούν ανελεύθερα καθεστώτα όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία.

Συνεπώς η δήθεν ηθελημένη απαξίωση του ΕΣΥ που επαναλαμβάνει μονότονα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με πολιτικούς όρους εκτός κοινής λογικής. Είναι όμως εκτός πραγματικότητας και με όρους οικονομικούς. Θα συνιστούσε τεράστια αποεπένδυση η απαξίωση ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, που προφανώς δεν ευνοεί καμία κυβέρνηση. Αυτό φυσικά δεν μπορούν να το αντιληφθούν όσοι δεν κατανοούν το πώς λειτουργεί το οικονομικό περιβάλλον.

Στη δική μας πολιτική αντίληψη, προτεραιότητα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το ανθρώπινο δυναμικό, που στην περίπτωση της πατρίδας μας είναι εξαιρετικό, αλλά αφορά στη γενικότερη οργάνωση του ΕΣΥ, την υιοθέτηση νέων μοντέλων διοίκησης, την ψηφιακή μετάβαση, τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και την ύπαρξη σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που είναι κρίσιμος παράγοντας για ποιοτική διάγνωση και θεραπεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στο κράτος-πατερούλη που έχει έναν μόνο λόγο ύπαρξης, να παρέχει θέσεις εργασίας. Εμείς πιστεύουμε στο αποτελεσματικό και «έξυπνο» κράτος που προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αξιοποιώντας ορθολογικά τους πόρους. Σήμερα η κυβέρνηση ενισχύει το ΕΣΥ με χιλιάδες προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και υποστηρικτικού προσωπικού. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οι προσλήψεις αλλά η καλύτερη οργάνωση. Οταν τελειώσει η πανδημία, θα πρέπει να δούμε το μέλλον με διαφορετική προσέγγιση. Αυτοί που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα προς άγραν ψήφων, είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν κανέναν εκσυγχρονισμό και πρόοδο αλλά ένα απαξιωμένο σύστημα υγείας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τις ιδεοληψίες τους. Για αυτόν τον λόγο οι πολίτες τούς γυρνούν την πλάτη.


  • Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ
  • Από Τα Νέα

 

Σχετικα Αρθρα