Ο κορωνοϊός μένει εδώ: Τι φοβούνται οι αρχές

by news

Οι τρεις νεκροί και τα πολλαπλά κρούσματα στις δύο κλινικές, Ταξιάρχης στο Περιστέρι και Κασταλία στα νότια προάστια, δείχνουν πως ο αγώνας κατά του κορωνοϊού θα είναι μακρύς. 

Ενόσο οι πολίτες μένουν σπίτι και λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, η προσοχή των αρχών στρέφεται πλέον σε κλειστές δομές κάθε τύπου, από κλινικές και γηροκομεία μέχρι στρατιωτικές μονάδες όπου ο ιός μπορεί να δουλέψει αθόρυβα σε μεγάλες ομάδες με αποτέλεσμα τα πολυάριθμα κρούσματα με ταυτόχρονο ξέσπασμα.

Μπορεί σε πολλές δομές να έχει απαγορευθεί η είσοδος τρίτων (πχ επισκεπτήρια ή ακόμα και έξοδοι) το προσωπικό τους όμως μπαινοβγαίνει χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Ένας και μόνο φορέας μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε δεκάδες προκαλώντας έκρηξη κρουσμάτων. 

Ο διοικητικός διευθυντής της κλινικής στο Περιστέρι κ. Κοκκινάκης μιλώντας στο δελτίο του OPEN, υποστήριξε ότι τηρούνται μέτρα ασφαλείας μέσα στην κλινική. Τα πλάνα όμως που κατέγραψε το Ανοιχτό Κανάλι δεν φαίνεται ουδείς να εμποδίζει οποιονδήποτε να μπαίνει και να βγαίνει από την κλινική. «Όποιος πάει να μπει στην είσοδο της κλινικής θα θερμομετρηθεί», απάντησε ο κ. Κοκκινάκης, χωρίς όμως να απαντήσει γιατί δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας στην κλινική. Αυτή η κατάσταση είναι που προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος έκανε λόγο για ανευθυνότητα.

Την ίδια ώρα, εντολή για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλης Ιωαννίδης, για την υπόθεση των κρουσμάτων κορονωϊού σε ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, που εντοπίστηκαν στις κλινικές

Ο εισαγγελέας, με άμεση παρέμβαση του λίγο μετά την ενημέρωση για το θέμα, έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με την μορφή κατεπείγοντος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπευθύνων των ιδιωτικων κλινικών. Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών, που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι “όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου

4. με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων”

Στην κλινική του Περιστερίου έχουν επιβεβαιωθεί 28 κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό. Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς οι αρμόδιοι θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε τα μέτρα.

Οργισμένος εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι  ο κορωνοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες. Επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος.

Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους, υπογράμμισε.

Στην Κασταλία ελέγχονται μαζικά οι 300 τρόφιμοι και οι 170 εργαζόμενοι. Τα πρώτα 92 δείγματα από εργαζόμενους έχουν βρεθεί αρνητικά.

Μετά την επίσκεψη κλιμακίου στη δομή, παρουσία των κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, «η δομή στεγανοποιήθηκε», ενώ άλλα 45 δείγματα θα ληφθούν μέχρι το βράδυ. «Οι επιστημονικά, ωστόσο, υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και ποινικά και διοικητικά» προειδοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προς πάσα κατεύθυνση και κατέληξε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται σε ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν για κανέναν».

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα