Η βιβλική καταστροφή στα Γεράνεια Όρη και τη Μεγαρίδα, από την πρόσφατη πολυήμερη πυρκαγιά, μας έφερε στη μνήμη την εκατόμβη των νεκρών συμπολιτών μας στο «Μάτι» και την μετατροπή αυτής της εκπάγλου ομορφιάς,, περιοχής σε «κρανίου τόπο».

Γράφει ο Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών

Τα θύματα και οι πολλαπλώς εξοντωτικά ζημιωθέντες στο «Μάτι» ακόμη περιμένουν τη δικαίωσή τους και την αποκατάσταση των πολυδιάστατων ζημιών που υπέστησαν ως άνθρωποι και οικονομικά ενεργοί πολίτες.
Το κράτος μεριμνά για την ενίσχυση των πληγέντων και σε κάθε φυσική καταστροφή (ιδιαίτερα πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες) οι διάφοροι αρμόδιοι εξαγγέλλουν «πακέτα μέτρων» με γνώμονα και στόχο την αποκατάσταση των πολλαπλώς πληγέντων συμπολιτών μας.

Η πολυήμερη πυρκαγιά στα Γεράνεια και τη Μεγαρίδα ανέδειξε για μια φορά ακόμη την αδιαφορία των εξουσιαστικών μορφωμάτων της Κοινωνίας και του Κράτους (Τοπική, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Κρατικοί Φορείς, Ανεξάρτητοι Οργανισμοί και Αρχές κλπ.) να οργανώσουν, να ασκήσουν και να συντονίσουν τη δράση τους και για την προληπτική αντιμετώπιση τέτοιου είδους, έκτασης και συνεπειών φαινομένων. Ενώπιον αυτής της πραγματικότητας κύρια ευθύνη έχει το Κράτος και δεν μπορεί να … απαλλαγεί από την ευθύνη του επειδή το όμορφο δάσος των Γερανείων ήταν … «μασίφ» – όπως αποφαντικά τόνισε ο ηγούμενος των πυροσβεστικών δυνάμεων. Χωρίς βέβαια να απαντηθεί η αυτονόητη απορία γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ δεν επιμελήθηκε τις εργασίες για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και οδών πρόσβασης των δυνάμεων πυρόσβεσης στην αφανιζόμενη, επί τετραήμερο από την πύρινη λαίλαπα, περιοχή.

Στα Γεράνεια και τη Μεγαρίδα καταστράφηκαν εκατοντάδες κατοικίες και αγροτικές ιδιοκτησίες που δημιουργήθηκαν με κόπο και στερήσεις από τους ιδιοκτήτες τους. Και οφείλει το κράτος να τους υποστηρίξει με γενναιοψυχία και με ταχείς διαδικασίες να αποκαταστήσουν το βιός τους. Τα επαναλαμβανόμενα «πακέτα μέτρων» υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και την κατάσταση στην αγορά των οικοδομικών υλικών είναι πλέον ανεπαρκέστατα, αν δεν συνιστούν συμπεριφορά περιφρονητικής και ανάλγητης στάσης του Κράτους προς αυτούς.

Ιδιαίτερα τα μέτρα για τις κατεστραμμένες από την πύρινη λαίλαπα επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή πρέπει να είναι όχι μόνο γενναία αλλά και να υλοποιηθούν στο συντομότερο χρονικό διάστημα – από τους αρμόδιους φορείς και τις Τράπεζες – ούτως ώστε από την ταχύτητα υλοποίησης το συνολικό κόστος για τους πληγέντες, για το Κράτος, για τους εργαζόμενους και για την οικονομία να είναι σαφώς μικρότερο.

Γιατί στην περιοχή υπάρχουν επιχειρήσεις πρότυπα όπως π.χ. το περίφημο οινοποιείο «Κτήμα Εύχαρις» το οποίο δεν αποτελεί μόνο μία δραστήρια και υποδειγματική επιχείρηση στο κλάδο της οινοποιίας αλλά συνιστά και ένα εθνικό υπόδειγμα για τον «οινικό πολιτισμό» της πατρίδας μας. Παρεμπιπτόντως πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι εκπρόσωποι των αρχών και τα Μ.Μ.Ε. δεν έδωσαν καμία ιδιαίτερη σημασία στην προβολή της ανυπολόγιστης καταστροφής που υπέστησαν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή που πλήγηκε από την πύρινη λαίλαπα.

Αποτελεί άμεση προτεραιότητα – κατά την γνώμη μας – για την κυβέρνηση η αναθεώρηση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων ούτως ώστε να μη δημιουργείται η πεποίθηση σε αυτούς ότι η κυβέρνηση αγνοεί τη μεγάλη δοκιμασία και την ολοσχερή οικονομική καταστροφή τους.

Σήμερα με τους διαθέσιμους πόρους που είναι δυνατόν να αντληθούν από πολλές πηγές (εθνικές και ευρωπαϊκές) είναι εφικτή η διαμόρφωση ενός άλλου δικαιότερου και αποτελεσματικότερου πλαισίου ενίσχυσης και των ιδιωτών και των επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές.

Εξυπακούεται ότι προτεραιότητα πρέπει να υπάρξει και για την άμεση θωράκιση της περιοχής με τα κατάλληλα τεχνικά έργα και την συντονισμένη διαδικασία αναδάσωσης και προστασίας των κατεστραμμένων περιοχών για να μη θρηνήσουμε το χειμώνα καταστροφές παρόμοιες με εκείνες της Μάνδρας.