AΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο συγγραφέας του «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας», θα μπορούσε κάλλιστα να εμπνευσθεί τη συνέχεια του μυθιστορήματος από έναν άλλο «έρωτα», σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη πανδημία. Προφανώς θα το είχε γράψει- ίσως και λόξω συναδελφικής αλληλεγγύης νομπελίστα προς υποψήφιο νομπελίστα- εάν είχε προλάβει να ζήσει την πανδημία και τον μεταγενέστερο «έρωτα» του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Δύο πολιτικών που τους χώρισε το Καστελόριζο και έρχεται να τους «ενώσει»(;) ο κορωνοϊός.

του Χάρη Παυλίδη

Είναι αλήθεια ότι ο πρότερος βίος ανάμεσα του δεν ήταν ανθόσπαρτος. Άλλωστε ο σοσιαλισμός τους, όπως και οι φιλίες τους, είχε διαφορετική προέλευση. Με τον Ολάντ ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον Μελανσόν ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα το περίφημο «Ολαντρεού» αποτυπώθηκε on camera σε κοινή συνέντευξη με τον αριστεριστή γάλλο πολιτικό στο Παρίσι. Τον ίδιο χρόνο, ήταν το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν συζητούσε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ευθύνες του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χωρίς τα ονόματα του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε διαθεχθεί τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Πάντα, σημειωτέον, για τα Μνημόνια 1 και 2. Για όσους «ξεχνούν» θυμίζουμε ότι, μερικούς μήνες προηγουμένως είχαν αρχίσει τα «γιαουρτώματα», οι προπηλακισμοί και τα λαϊκά δικαστήρια της πλατείας με ακροατήριο και ενόρκους τους «αγανακτισμένους». Όλα αυτά τα ευτράπελα που «ξέχασαν» όσοι πασχίζουν από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ για τον «μυστικό αρραβώνα» του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως «ξεχνούν» και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τον Γιώργο Παπανδρέου. Το 2013 σε συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι δεν είχε «κότσια».

«Πραγματικά πατριωτική στάση είναι να έχει κάποιος τα κότσια να διαπραγματευθεί», είχε πει για τον Γιώργο Παπανδρέου, αναφερόμενος στα Μνημόνια. Δύο χρόνια αργότερα, όταν χρειάστηκε να μας δείξει τα δικά του «κότσια» τα… ξέχασε στη βιασύνη του να μην αποχωριστεί την καρέκλα μετά από το περίφημο δημοψήφισμα και το «Αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Τότε, το 2015, από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «θα κληθούν να δώσουν λόγο για το πού βρήκαν τα λεφτά».

Φωτογραφίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τον Γιώργο Παπανδρέου για εκείνο το προεκλογικό πυροτέχνημά του «λεφτά υπάρχουν». Μάλιστα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα ερευνούσε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο. Το 2017 κι ενώ είχε υπογράψει μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο το δικό του Μνημόνιο, μετατρέποντας την ολομέλεια της βουλής σε καθημερινές ολονυκτίες, είχε πει απαυθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά:

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο, θα πάρω και τον Γιώργο μαζί, σε ένα χρόνο». Αυτό, ίσως, να μην το θυμάται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Διαφορετικά θα είχε κόψει χωρίς δεύτερη κουβέντα τη συζήτηση που κάποιοι «δικοί» της ξεκίνησαν περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». Όπως και ο Γιώργος Παπανδρέου αν θυμόταν πως είχε απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα δεν θα άνοιγε τη συζήτηση για «προοδευτική διακυβέρνηση» με το ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα- «γενόσημο», που κάθε τι άλλο παρά προοδευτικό το λες. Ποια ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρα;

Με ανάρτηση του στο twitter είχε γράψει: «Πάμε τώρα Καστελόριζο Αλέξη να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης & εσύ μας φορτώσατε άλλα 5 χρόνια Οδύσσειας!». Στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2018 θα μας έβγαζε από τα Μνημόνια, η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν επί λέξει:

«Αφού μας φόρεσε, δηλαδή το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο. Στο οποίο μας έβαλε ο κ. Τσίπρας με την αποτελεσματική, περήφανη, τσαμπουκαλίδικη, μάγκικη διαπραγμάτευσή του. Αυτή είναι η νέα αυταπάτη. Το 2018 μπορεί να βγούμε από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Έχει βέβαια γι’ αυτό την ουσιαστική συναίνεση όλων. Αντιθέτως τον Οκτώβριο του 2011 με την διαπραγμάτευση που κάναμε εμείς, οι κατά τον κ. Τσίπρα “Τσολάκογλου” και “Πινοσέτ”, μειώσαμε το χρέος κατά περισσότερο από 100 δισ. ευρώ. Και ήταν όλοι απέναντι μας».

Ηθικό δίδαγμα: Ο έρωτας εκτός από τα χρόνια δεν κοιτά και τις λέξεις. Είναι επιπλέον και αμνήμων, αλλά και αόμματος. Όπως κάθε έρωτας, που είτε έχει σημείο αναφοράς τη «χολέρα», είτε τον κορωνοϊό που ξυπνάει μέσα στις καρδιές των «ερωτευμένων» την ανεύρεση της… «προοδευτικής διακυβέρνησης». Θα μπορούσε κανείς να πει ότι, της… νυχτωμένης «προοδευτικής διακυβέρνησης» τα βλέπει η μέρα και γελάει.

Γιατί, εδώ που τα λέμε,  μόνο με το γέλιο κρύβεται η ντροπή που αισθάνονται όσοι στο ΚΙΝΑΛ θυμούνται ποιοι τους αποκαλούσαν «δοσίλογους» συνεργάτες των γερμανών και «Τσολάκογλου». Και ευτυχώς που γελάνε μαζί μας γιατί έτσι δείχνουν ότι δεν παρουσιάζουν ενδείξεις συνδρόμου της Στοκχόλμης… Αυτοί, τουλάχιστον, δεν «συμπαθούν» τους «απαγωγείς» της κεντροαριστεράς και των ιδεών τους.