Ενοχλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τις ερωτήσει της Σίας Κοσιώνη σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και “απείλησε” ότι θα θυμώσει.

“Θα θυμώσω, κυρία Κοσιώνη, και ελπίζω αυτή τη φορά να μη σας εκνευρίσω», είπε για να λάβει την απάντηση από τη Σία Κοσιώνη: “Δεν εκνευρίζομαι κύριε Πρόεδρε και ούτε θέλω να σας θυμώσω”.

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν η δημοσιογράφος, ανέφερε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι “οι Έλληνες περιμένουμε από τους πολιτικούς αρχηγούς, από τον πολιτικό κόσμο, από τα πολιτικά κόμματα, να είναι συντεταγμένοι απέναντι στον κίνδυνο, απέναντι στην Τουρκία”, με τον ίδιον να απαντά: “Γιατί το λέτε αυτό, δεν είναι συντεταγμένες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο;”

Ο ίδιος προηγούμενα είχε κάνει λόγο για λάθος στρατηγική, συμπληρώνοντας ότι “το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια στρατηγική εμείς θα πορευθούμε απέναντι σε μια Τουρκία, που είτε έχει τον Ερντογάν είτε έχει οποιονδήποτε άλλον, πιστέψτε με, θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή, μια περιφερειακή σημαντική δύναμη για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ήταν ο Ερντογάν και ήταν κάποιος άλλος, ενδεχομένως να μην είχα μια άλλη στάση από την πλευρά της Τουρκίας”.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την αγκαιότητα ύπαρξης αραγούς εσωτερικού μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πλέον εθνικά επωφελές θα ήταν να υπερψηφίζει ο κ. Τσίπρας τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θωρακίζουν έμπρακτα τη χώρα μας απέναντι στις απειλές, και τις αμυντικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν τη γεωστρατηγική μας ασφάλεια.

Αναλυτικά ο σχετικός διάλογος του Αλέξη Τσίπρα με τη Σία Κοσιώνη:

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ξέρετε, εδώ θα βάλω την υποσημείωση, δεδομένο βεβαίως αλλά θα τη βάλω, οι Έλληνες περιμένουμε από τους πολιτικούς αρχηγούς, από τον πολιτικό κόσμο, από τα πολιτικά κόμματα, να είναι συντεταγμένοι απέναντι στον κίνδυνο, απέναντι στην Τουρκία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί το λέτε αυτό;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί έχει μια σημασία η Τουρκία να έχει απέναντί της μια χώρα κι όχι μια κυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί το λέτε αυτό, δεν είναι συντεταγμένες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέτε ότι ακολουθεί μια λάθος στρατηγική; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επιτρέψτε μου τώρα εδώ, γιατί θα θυμώσω. Και ελπίζω αυτή τη φορά να μη σας εκνευρίσω αλλά να πω τη γνώμη μου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν εκνευρίζομαι κύριε Πρόεδρε και ούτε θέλω να σας θυμώσω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Την άλλη φορά εκνευριστήκατε. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που ασκούμε κριτική για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, να βρισκόμαστε ενώπιον της κατηγορίας ότι είμαστε τουρκόφιλοι, ότι ευνοούμε τον Ερντογάν.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ δεν σας είπα, συγνώμη, ανακαλέστε, δεν σας είπα τουρκόφιλο, για όνομα του θεού.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα λέει η κυβέρνηση αυτά. Μα τι μου λέτε; Δεν έχουμε ενιαίο μέτωπο επειδή ασκούμε κριτική στη στρατηγική της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική; Αυτό δεν αφορά εσάς, αφορά προφανώς την κυβέρνηση και γι’ αυτό βλέπετε να θυμώνω. Προφανώς, εσείς κάνετε τα ερωτήματά σας. Αλλά από την πλευρά της κυβέρνησης, κάθε φορά που ασκείτε κριτική στην εξωτερική πολιτική, στο προσφυγικό, υπάρχει η ρητορική ότι εμείς ή όσοι ασκούν κριτική, έχουν μια στάση υπεράσπισης του Ερντογάν. Αυτό πρέπει να τελειώσει.