Ο Εχίνος μετά την καραντίνα…

by Manifesto

Στη σκιά του Covid 19 έζησαν αρκετές μέρες. Μετά τη λήξη της καραντίνας βγήκαν με χαρά στους δρόμους, έσκαψαν ξανά τους μπαξέδες τους, έβγαλαν τα ζωντανά τους για βοσκή και έπιασαν να σχεδιάζουν τις μελλοντικές τους κινήσεις. Οι μέρες στον Εχίνο, στη σκιά του Covid 19, ήταν μια περίοδος που δεν θα ξεχάσουν και που σίγουρα τους έδωσε ξεχωριστά μαθήματα, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ στην περιοχή.

Ο Χαϊρουλά Χιλμή ήταν 20 μέρες σε καραντίνα κλεισμένος με τους δικούς του στο σπίτι. «Ο δήμος, η αστυνομία δεν μας άφησαν στιγμή μόνους, έπαιρνες τηλέφωνο και ήταν στο σπίτι πολύ γρήγορα αυτό που ζητούσες» δηλώνει μην ξεχνώντας να ευχαριστήσει όλους όσοι του στάθηκαν. «Κρατήσαμε την άμυνα και είμαστε μια χαρά. Ευχαριστούμε το κράτος, ευχαριστούμε την πολιτεία. Ας είμαστε λίγο ακόμη προσεχτικοί. Αν δει κανείς τι γίνεται στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Αγγλία, στην Τουρκία με τους χιλιάδες νεκρούς τότε θα διαπιστώσει ότι είναι μια χαρά τα πράγματα στην Ελλάδα, στον τόπο μας», δήλωσε ο Σαλή Καραχότζα.

Τον συναντήσαμε πάνω στο μηχανάκι του, μετά από πολλές μέρες είχε βγει κι αυτός έξω «γίνεται χαμός» είπε ξανά αναφερόμενος στις άλλες χώρες, δεν μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Εμείς καλά τα πήγαμε. Μας στήριξε η αστυνομία, οι γιατροί, η πολιτεία, δεν μας έλειψε τίποτα, να είμαστε πάντα ευχαριστημένοι.», σημείωσε προσθέτοντας με χαμόγελο: «Δόξα το Θεό να λέμε. Βγαίνουμε από το πρόγραμμα μας αλλά δεν πειράζει γιατί κι αυτό όλο ένα μάθημα είναι. Είχαμε ξεφύγει στην συμπεριφορά μας. Δεν σεβόμαστε οι άνθρωποι ο ένας τον άλλον. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε τις αποστάσεις». Έτοιμος, μετά από καιρό, να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης, τις ανάγκες του σπιτιού, την οικογένεια του, άφοβα αλλά προσεχτικά και με γνώση.

Ο Σαβή Αγκούσογλου λίγα μέτρα πιο εκεί, στο κέντρο του χωριού, δεν κρύβει την ικανοποίησή του. «Είμαι ευχαριστημένος που τελείωσε αυτός ο αγώνας. Είμαστε μια χαρά», δηλώνει και κοιτά γύρω του, το βλέμμα του αγκαλιάζει τα γνώριμα σε εκείνον λημέρια. «Όλο αυτό το διάστημα μείναμε σπίτι κι ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Και ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Δεν μας έλειψε κάτι. Να ακολουθήσουν όλοι τις οδηγίες του κράτους, του Υπουργείου Υγείας και όλα θα πάνε καλά. Επιμονή και Υπομονή», εύχεται και κατηφορίζει βιαστικά. Είκοσι μέρες μακριά από τη δουλειά, είναι πολλά αυτά που τον περιμένουν.

Ο Μπεκήρ Χαμδή Χουσεϊν έρχεται μόνος του προς την πλευρά μας, μας καλωσορίζει φιλόξενα: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την ελληνική πολιτεία. Μας προφύλαξε από την αρρώστια. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και όλους τους υπεύθυνους. Δεν έχουμε κανένα παράπονο κι ευχόμαστε να το ξεπεράσει ολόκληρη η Ελλάδα, ολόκληρη η πολιτεία, να μην έχουμε κανένα πρόβλημα. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλα έφταναν σπίτι με τους διανομείς, με delivery, δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. Κάναμε υπομονή και είμαστε περήφανοι», δήλωσε πάντα με εκείνο το χαμόγελο της αισιοδοξίας στα χείλη του.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μετανάστες στο εξωτερικό οι κάτοικοι της περιοχής. Ακολούθησαν πιστά τις εντολές, εφάρμοσαν τα προστατευτικά μέτρα και βγήκαν από την καραντίνα. «Ήταν δύσκολες μέρες για όλους» σημείωσε  εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας Εχίνου. «Τα πρώτα κρούσματα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Είναι ένα δείγμα ότι η προσπάθεια όλων φέρνει αποτελέσματα» πρόσθεσε επισημαίνοντας: « Μπορώ να πω ότι ήταν υποδειγματικοί. Δεν κυκλοφορούσε ψυχή στο χωριό. Και οι προμήθειες πήγαιναν με το δήμο ή με κατ΄ οίκον παραδόσεις» μιλώντας  κι αυτός με αγάπη για τους ορεσίβιους κατοίκους. Όσον αφορά στο μήνυμά που στέλνει ο Έχινος, χωρίς δεύτερη σκέψη δεν είναι άλλο από το: «θα κερδίσουμε, στο τέλος θα βγούμε νικητές!»

Πηγή: ert.gr

Σχετικα Αρθρα