Ντόρις Ντέι, μια αξιολάτρευτη σταρ

32

Η Ντόρις Ντέι που πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 97 ετών από επιπλοκές πνευμονίας, θα μείνει στη μνήμη για το τραγούδι «Que sera sera», μια παγκόσμια επιτυχία που της επέτρεψε να συνδυάσει τους δύο μεγάλους άξονες της καριέρας της: το τραγούδι και τον κινηματογράφο, στους οποίους διακρίθηκε και τιμήθηκε με δύο αστέρια στη «Λεωφόρο της Δόξας» στο Χόλιγουντ.

Η ξανθιά Αμερικανίδα ήταν 34 ετών το 1956, όταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ της έδωσε τον συγκινητικό ρόλο μιας μάνας της οποίας το παιδί απήχθη από κατασκόπους που έρχονταν από το κρύο στην κλασική του ταινία «O Άνθρωπος που γνώριζε πολλά».

Στο πλευρό του Τζέιμς Στιούαρτ και του Ντανιέλ Ζελέν η Ντόρις Ντέι υποδύθηκε έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της: αυτόν μιας διάσημης τραγουδίστριας που ερμηνεύει το «Que sera, sera» μεγαλόφωνα, για να ειδοποιήσει τον γιό της ότι η ώρα της απελευθέρωσης πλησιάζει.

Το κομμάτι των Τζέι Λίβινγκστον και Ρέι ‘Εβανς κέρδισε το ‘Οσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού.

Παρά τις περίπου 40 ταινίες στις οποίες έπαιξε και τη λατρεία του κόσμου προς το πρόσωπό της, η Ντόρις Ντέι δεν πήρε ‘Οσκαρ.

Η εικόνα της χαρούμενης συμπαθητικής γειτόνισσας που εξέπεμπε δεν προσέλκυσε τους κριτικούς του κινηματογράφου, ενώ η ίδια περιορίστηκε σε ένα Γκράμι για την καριέρα της στο τραγούδι, έχοντας στο ενεργητικό της 650 τραγούδια και σχεδόν 20 δίσκους.