Η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία, τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Κανάλι 1 και τον Χάρη Παυλίδη εξηγώντας πως οι Ελληνες πλήρωσαν τον λαϊκισμό το 2015. Ερωτώμενη για την τουρκική προκλητικότητα σημειώνει πως ο ρόλος που ανέλαβε στον ουκρανικό πόλεμο έχει οδηγήσει σε παρερμηνείες από την πλευρά του Ερντογάν ο οποίος την ίδια ώρα παρακολουθεί εκνευρισμένος τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται δεκτός στις ΗΠΑ.

«Από τη μία μεριά η Τουρκία νιώθει αναβαθμισμένη λόγω του ρόλου των οποίων της αναγνώρισαν, εμμέσως πλην όμως σαφώς, να παίξει στην κρίση της Ουκρανίας όπου γίνονται διάφορα. Ο Ερντογάν από τη μία μεριά νιώθει αναβαθμισμένος, από την άλλη μεριά βλέπει ότι έχει από τις ΗΠΑ ένα τείχος το οποίο δεν μπορεί να σπάσει. Σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη ο οποίος πηγαίνει στην Αμερική, βλέπει τον Μπάιντεν και ταυτόχρονα κάνει ομιλία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο και είναι μία πάρα πολύ μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και για τον πρωθυπουργό. Αυτό δημιουργεί έναν αυξημένο εκνευρισμό στην Τουρκία με αποτέλεσμα να προχωρούν σε μία πολιτική η οποία είναι ακραία προκλητική, εξαιρετικά παράνομη -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό- και στην οποία καλείται πλέον να απαντήσει. Η χθεσινή απάντηση Ακάρ ήτανε ακριβώς αυτή η απάντηση, η οποία λέει δεν θέλω να προλάβω και την ευθύνη δεν ξέρω και τι έγινε και έγινε κατά λάθος και δεν ξέρω τι, δεν ξέρω θα το ελέγξω και τα λοιπά. Δείχνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έλλειψη στρατηγικής στην Τουρκία, η οποία αντιδρά σπασμωδικά. Νομίζω ότι θέλει ψυχραιμία, άμεση ενημέρωση όλων στη Δύση, γιατί αυτή τη στιγμή τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Ουκρανία αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να προχωρήσει με αυτές τις λογικές, και ισχυροποίηση των συμμαχιών μας» εξηγεί και συμπληρώνει πως «τα ΜΟΕ βασιζόντουσαν σε μία αλλαγή κλίματος, την οποία επιδιώκαμε και εμείς και ο κύριος Ερντογάν. Η χθεσινή συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, άρα είναι βέβαιο ότι αναβάλλονται μέχρι να έχουμε κάποια δείγματα από την Τουρκία ότι τα εννοεί».

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα από τις γαλλικές εκλογές, το στοίχημα Μακρόν και τις πιθανές συνέπειες στην Ελλάδα, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να κάνει για πάρα πολύ δύσκολη δουλειά. Θα πρέπει να ξαναενώσει τη Γαλλία. Εχουμε μια τριχοτομημένη Γαλλία αυτή τη στιγμή, επί της ουσίας διχασμένη, γιατί η επιχειρηματολογία Λεπέν και η επιχειρηματολογία Μελανσόν είναι πάρα πολύ κοντά. Αμα δείτε τα προγράμματα για των δύο όλοι έχουνε ευνοϊκές λύσεις, όλοι έχουν βρει τον τρόπο να πλουτίσουν οι Γάλλοι. Μου θυμίζει πάρα πολύ την επιχειρηματολογία του ‘15 του ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα μόνο, με ένα άρθρο, θα γεμίσουν οι τσέπες των Γάλλων λεφτά, δεν υπάρχει καμία διεθνής κρίση, όλη η κρίση οφείλεται στον Μακρόν… Αυτού του είδους η επιχειρηματολογία η οποία πραγματικά είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη, δηλαδή η διαφορά του Μελανσόν επί των οικονομικών είναι απειροελάχιστη, η διαφορά τους είναι κυρίως στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων, όλα τα υπόλοιπα τους είναι περίπου στην ίδια γραμμή. Είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αυτή τη στιγμή. Πάντοτε ηχούν ωραία τα συνθήματα του λαϊκισμού, πάντοτε θέλεις να ακούσεις ότι υπάρχει τρόπος αν έχει καρκίνο να πάρεις ένα φάρμακο το οποίο θα σε κάνει καλά, που πουλάνε πάρα πολλοί άνθρωποι δυστυχώς ακόμα και σήμερα και να μην ακολουθήσεις μία δύσκολη  θεραπεία αλλά επί της ουσίας είναι μία τεράστια κοροϊδία την οποία προσπαθούν και προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν θαύματα. Από την άλλη μεριά υπάρχει όμως μία πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των γενεών, δηλαδή των νέων ανθρώπων στη Γαλλία έναντι των πενηντάρηδων και εξηντάρηδων και υπάρχει και ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της επαρχίας και των αστικών κέντρο. Αυτό είναι υποχρέωση του Μακρόν να το καλύψει και να μπορέσει να δώσει απαντήσεις οι οποίες θα είναι απαντήσεις ουσιαστικές διότι καλά έχεις τον λαϊκισμό που σε χτυπάει και οι Γάλλοι με τον τρόπο που ψηφίσανε δεν επιβραβεύσανε αυτού του είδους τη λογική, παρά ταύτα 43% των Γάλλων, ένα εφιαλτικό ποσοστό -αυτό το ποσοστό κυβερνά στην Ελλάδα- ψήφισαν ακροδεξιά και δεν πιστεύω εγώ ότι είναι 43% ακροδεξιοί. Είναι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που  ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον Μακρόν ότι δεν πάει άλλο. Οπότε 100% θα πρέπει να βρει τρόπους να επαναπροσεγγίσει αυτό το ποσοστό και αν κρίνω από την ομιλία του στον Πύργο του Άιφελ έχω την αίσθηση ότι συνειδητοποιήσει πλήρως ποια είναι η πρόκληση την οποία έχει μπροστά του».

Συμπλήρωσε πως «η Νέα Δημοκρατία έχει ακολουθήσει μία πολιτική η οποία δημιουργεί και τεράστιο πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ όπου στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τους πραγματικά ευάλωτους, είτε στο λογαριασμό της ΔΕΗ είτε με 200 ευρώ είτε με τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο ρεύμα στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μία πολιτική η οποία είναι καθαρά στοχευμένη στους πολύ ευάλωτους ανθρώπους. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Αυτό στη Γαλλία δεν έχει γίνει. Μία πολιτική για τους νέους την οποία ξεκίνησε πάρα πολύ νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα προχωρούμε σε αυτή την πολιτική της κοινωνικής στέγης, ακριβώς για τα νέα ζευγάρια για να μπορούν να αποκτήσουν στέγη σε μία εποχή που τα ενοίκια έχουνε τρελαθεί και έχουνε φύγει σε ποσά τα οποία δεν αντέχει ο κόσμος. Και βεβαίως, κακά τα ψέματα, ο ελληνικός λαός τον πλήρωσε το λαϊκισμό. Επαθε και έμαθε, δηλαδή ξέρει πλέον ότι τα λόγια τα οποία προέρχονται από την αντιπολίτευση η οποία τάζει λαγούς με πετραχείλια, δεν είναι εφικτά. Το πίστεψέ το ‘15 και βεβαίως απογοητεύτηκε οικτρά».

Με εμφανή ειρωνική διάθεση απάντησε για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια. «Θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία τροπολογία την αύξηση του φυσικού αερίου διεθνώς. Είναι μία καλή ιδέα αν το σκεφτείς κανείς, αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, η πρώην Υπουργός σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό ένα συνέδριο το οποίο έχει και οργανωτικό χαρακτήρα και πολιτικό, δηλαδή μια Νέα Δημοκρατία που αντιμετώπισε τέσσερις κρίσεις μαζεμένες και η οποία τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει και την τελευταία –ελπίζω- μεγάλη κρίση, την κρίση του πολέμου που δεν ξέρουμε που θα πάει. Και παρά ταύτα η οικονομία έμεινε όρθια και μπορέσαμε αυτή τη στιγμή να είμαστε κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Ενα μέλλον το οποίο πρέπει να χαρακτεί ακριβώς για τη νέα γενιά, για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι σήμερα μας παρακολουθούν με κάποια καχυποψία όλους τους πολιτικούς, σε αυτούς τους ανθρώπους πιστεύω ότι θα πρέπει να απευθυνθεί η Νέα Δημοκρατία εξηγώντας και παρουσιάζονταν το όραμα και τους στόχους για τα επόμενα χρόνια και νομίζω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να μπορούμε καθαρά να υποσχεθούμε ότι μέσα από αυτές τις δυσκολίες παρά ταύτα θα βγούμε ενδυναμωμένοι».