Η εικόνα της φετινής παραγωγής υπαίθριας ντομάτας ποικίλλει, καθώς η tuta absoluta έκανε σποραδικές εμφανίσεις χαμηλής έντασης και χωρίς εξάρσεις. Οι πρώιμες φυτεύσεις στα πιο χαμηλά υψόμετρα έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην αγορά εδώ και είκοσι ημέρες, ενώ μετά τις 20 Ιουλίου αναμένονται οι πιο ορεινές περιοχές.

Το γεγονός ότι ο Ιούνιος δεν χαρακτηρίστηκε από πολύ υψηλές θερμοκρασίες συγκράτησε την ανάπτυξη πληθυσμών tuta, είπε ο φυτωριούχος από τα Ψαχνά, Μιχάλης Κούτρας. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται αυτές τις μέρες με ταβάνι τα 50 λεπτά, καθώς υπάρχει προσφορά καλής ντομάτας. Οι φυτεύσεις που συγκομίζονται αυτές τις ημέρες είναι, ως επί το πλείστον, οι χαμηλές αυτοκλαδευόμενες ποικιλίες του Μαρτίου, ενώ οι παραγωγοί ήδη έχουν ξεκινήσει να φυτεύουν την υπαίθρια αναρριχώμενη Ελπίδα.

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η παραγωγή για τις φυτεύσεις Μαρτίου, απώλειες όμως προκάλεσε η προσβολή από ιό σε εκείνες των αρχών Απριλίου, με διακυμάνσεις από χωράφι σε χωράφι, περιγράφει ο παραγωγός Παναγιώτης Ντούνας από την Ερέτρια. Στη λαϊκή, οι παραγωγοί πωλούν αυτές τις μέρες γύρω από το 1 ευρώ με διακυμάνσεις 10-20 λεπτών προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ενώ στη χονδρική φτάνουν τα 50 λεπτά.

Το υψηλό κόστος αντιμετώπισης των εχθρών της ντομάτας έχει αυξήσει το συνολικό κόστος της καλλιέργειας, τονίζει από την πλευρά του ο Λουκάς Πολίτης από το Μαντούδι, ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέμματα υπαίθριας ντομάτας.

Ο ίδιος λέει πως εδώ και δύο χρόνια ο καινούργιος εχθρός για την υπαίθρια ντομάτα, είναι το Άκαρι που αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα και η επίπτωσή του φαίνεται στο τέλος της παραγωγής. «Πλέον, δεν μπορώ να πω ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή. Η ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών για την καλλιέργεια έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής στα 30 λεπτά/κιλό, όταν ήταν και κάτω από 20 λεπτά. Τα ακαρεοκτόνα που πιάνουν και τα αβγά έχουν μεγάλο κόστος και απαιτούν πολλαπλές επιλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στον Μαραθώνα, όπου άρχισαν να κόβουν από τις 25 Ιουνίου, έχοντας περιορίσει δραστικά την υπαίθρια καλλιέργεια. «Η ποιότητα δεν είναι καλή και οι αποδόσεις είναι χαμηλές. Το πρόβλημα με την Tuta ήταν εκτεταμένο, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές ποσότητες δεύτερης διαλογής και πολύ χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι από άλλες περιοχές υπάρχει πληθώρα καλής ντομάτας», σημειώνει ο γεωπόνος Νίκος Μπουκουβάλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδόσεις περιορίζονται στο ήμισυ μιας κανονικής σεζόν και δεν ξεπερνούν τους 3-3,5 τόνους, γιατί δεν προηγήθηκε καλή καρπόδεση. Στη λαϊκή, όπου κατευθύνεται ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής του Μαραθώνα, οι ίδιοι οι παραγωγοί πωλούν με ταβάνι τα 80 λεπτά.

(Πηγή ypaithros.gr)