«Όποιος σκεφθεί πως θα μπορέσει να στριμώξει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας, τότε να ξέρει πως θα αντιδράσουμε έντονα» προειδοποιεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος και πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή και τον Μανώλη Κωστίδη.

Τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διερευνητικών επαφών, ωστόσο υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν κινείται σωστά στην Ανατολική Μεσόγειο». Για τα «αμφισβητούμενα νησιά και βραχονησίδες» ζητά να αποφευχθούν αμοιβαίες κινήσεις. «Το Καστελόριζο να το εξετάσουμε ξεχωριστά» αναφέρει.

«Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο (…) αν το Καστελόριζο το εντάξετε στο τρίγωνο  Κρήτης, Κύπρου, τότε αυτό συνιστά εγκλωβισμό της Τουρκίας. Δεν υπάρχει λογική σε αυτό» επιμένει.

Ζητά ακόμα «να μιλήσουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε τρίτες χώρες. Όποιος μπει στην ελληνοτουρκική ένταση θα το κάνει μόνο για να κερδίσει. Πρέπει να ενώσουμε τις δύο πλευρές του Αιγαίου».

Αφήνει αιχμές κατά του Τούρκου πρόεδρου εξηγώντας του λόγους που αποχώρησε από το ΑΚΡ και ίδρυσε νέο κόμμα. «Υποστηρίζαμε την προσπάθεια της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος ελευθερίας απέναντι στια απαγορέύσεις. Στο παρελθόν ήμουν εκεί καθώς μπορούσα να εκφράσω τη λογική της ελευθερίας και αποζώρησα όταν διαπίστωσα πως δεν έχω αυτή την ευκαιρία» λέει και συμπληρώνει: «Τώρα η Τουρκία ενστερνίστηκε μια προσέγγιση που ασκεί σκληρή κριτική σε όλους όσοι έχουν άλλη άποψη, κάποιες φορές τους κατηγορεί ως τρομοκράτες και ως προδότες».

Κατηγορεί τον Ερντογάν πως εγκατέλειψε τη θεωρεία των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και «σήμερα υπάρχει η εικόνα μιας Τουρκίας που συγκρούεται με όλους και κλείνεται στον εαυτό της».

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά δεν δείχνει αισιόδοξος για την άμεση επίλυση των βασικών προβλημάτων και προτάσσει την ανάγκη να βρεθούν κοινά σημεία συμφερόντων και μαζί μια φόρμουλα.

Παρατηρεί πως «σήμερα δυστυχώς χάθηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Στην Ελλάδα δεν πρέπει να κάνουν το εξής λάθος: αν σκεφθούν πως με τη βοήθεια της ΕΕ θα γονατίσουμε την Τουρκία, τότε αυτό σημαίνει πως δεν γνωρίζουν καλά την Τουρκία. Η Άγκυρια έχει ξεχωριστές σχέσεις με πολλά μέλη της ΕΕ».

Προτείνει την ενεργοποίηση των καθιερωμένων συναντήσεων των πρωθυπουργών αλλά και την σύσταση κοινών επιτροπών για διάφορα ζητήματα όπως στη Λιβύη.

Αναφέρεται στους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Γιώργο Παπανδρέου με τους οποίους διατηρεί επαφές ενώ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καλεί να μην ξεχνά την ανθρώπινη επαφή. «Το προσωπικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να επιλύσει πολλά εμπόδια». «Πρέπει να ενώσουμε τις δύο πλευρές του Αιγαίου» καταλήγει.