Νηστίσιμη τούρτα Black Forest από την Αργυρώ, που δεν θα το πιστεύετε όταν τη δοκιμάσετε. Εύκολη με φανταστική γεύση και πάνω απ’ όλα ιδανική για όσους κάνουν ειδική διατροφή.

Υλικά Συνταγής

Για το νηστίσιμο παντεσπάνι
  • 320 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 κ.σ. κακάο
  • 260 γραμ. ζάχαρη
  • 300 γραμ. γάλα αμυγδάλου σόγιας ή καρύδας
  • 120 γραμ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 1/2 φλ. τρούφα σοκολάτα υγείας
Για το σιρόπι
  • 1/2 φλ. σιρόπι από γλυκό βύσσινο
  • 3 κ.σ. κονιάκ
Για την κρέμα κακαό
  • 300 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. κακάο
  • 1 βανίλια
  • 100 γραμ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 2-3 κ.σ. νερό ή γάλα καρύδας σόγιας ή αμύγδαλου
Για την επικάλυψη
  • 350 γραμ. φυτική κρέμα γάλακτος
  • γλυκό βύσσινο
  • καρούλια πικρής σοκολάτας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο όπου θα ψήσουμε τα παντεσπάνια για τη νηστίσιμη τούρτα Black Forest, στους 180 βαθμούς C.

Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες δαχτυλίδι 22 εκ. ή δύο ταψάκια για παντεσπάνι. Στρώνουμε λαδόκολλα.

Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και κακάο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το γάλα με τη λιωμένη μαργαρίνη και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα, ανακατεύουμε απαλά και ισομοιράζουμε στις φόρμες.

Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθούν. Αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν και μέτα ξεφορμάρουμε. Τα αφήνουμε σε σχάρα για να στεγνώσουν. Κόβουμε οριζόντια σε δύο κομμάτια το κάθε ένα.

Για την κρέμα κακάο

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και το νερό και ανακατεύουμε με σύρμα καλά να γίνει σαν κρέμα.

Χτυπάμε τη φυτική κρέμα μέχρι να γίνει σαντιγί.

Ζεσταίνουμε το σιρόπι με το κονιάκ να αραιώσει η σύσταση. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε ένα παντεσπάνι σε τουρτιέρα. Ραντίζουμε με πινέλο λίγο σιρόπι και αλείφουμε με κρέμα κακάο. Μπήγουμε λίγα βύσσινα γλυκό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Τέλος, αφού βάλουμε το τελευταίο παντεσπάνι, αλείφουμε ολόγυρα με τη φυτική κρέμα. Γαρνίρουμε με καρούλια σοκολάτας και βύσσινο γλυκό.

Εναλλακτικά εαν θέλουμε, μοιράζουμε το μείγμα παντεσπάνι σε δύο ταψιά με διάμετρο 26 ή 28 εκ. Ψήνουμε για λιγότερη ώρα, αφού θα είναι πιο λεπτή η στρώση, και γεμίζουμε τα δύο παντεσπάνι με μία στρώση κρέμα κακάο. Έτσι βγαίνουν πιο πολλές μερίδες, γιατί δεν θα γίνει πολύ ψηλή η τούρτα και θα έχει μεγαλύτερη επιφάνιεα. Με τον πρώτο τρόπο βέβαια, είναι πιο εντυπωσιακή.

Παγώνουμε την τούρτα για 2-3 ώρες και σερβίρουμε.