Στους λόγους που πάρθηκε η απόφαση για το νέο lockdown στην Αττική αναφέρεται ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., μιλώντας στον Βαγγέλη Γιακουμή για τη Βραδυνή της Κυριακής σημειώνοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι οι εκλογές, αλλά η αποτελεσματική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος και η συνέχεια της θωράκισης του ΕΣΥ.

Κύριε Ρωμανέ, τι έφταιξε, τελικά, κατά τη γνώμη σας και επιστρέφουμε πάλι σε σκληρότερο lockdown στην Αττική, διότι δεν μπορεί συνέχεια να φταίνε οι πολίτες.

«Σκληρά lockdown επιβάλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Χώρες που εξήλθαν πρόσφατα από ένα lockdown, μπαίνουν σε νέο σκληρό lockdown.

Η λογική του “ακορντεόν” κυριαρχεί παντού. Καλώς ή κακώς, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε manuals για το πώς θα αντιμετωπίσει κανείς αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία, η οποία είναι δυναμική.

Τα υγειονομικά δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Οπότε, όσο πιο γρήγορα προσαρμόζεται η στρατηγική μας σε αυτά, τόσο πιο πετυχημένη είναι η διαχείρισή τους. Ο στόχος είναι, συλλέγοντας αξιόπιστα στοιχεία και αξιοποιώ- ντας τα με τον καλύτερο τρόπο, να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Αυτό έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αναπροσαρμόζοντας και τροποποιώντας τα μέτρα όσο συχνά χρειάζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. Το γεγονός ότι έναν χρόνο τώρα, καταφέρνουμε να έχουμε μία από τις καλύτερες υγειονομικές εικόνες στην Ευρώπη και, παράλληλα, να διαψεύδουμε σταθερά τις χειρότερες προβλέψεις για την Οικονομία, αποδεικνύει ότι απέναντι στην εύκολη κριτική προτάσσουμε τη σκληρή δουλειά και το σχέδιο που θα μας βγάλει υγιείς από αυτό το τούνελ.

Και αυτό αποδίδει! Το επόμενο διάστημα, θα διανύσουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα της διαδρομής. Και σε αυτά τα δύσκολα μέτρα της συσσωρευμένης κόπωσης, παράλληλα με τη μάχη κατά της πανδημίας δίνουμε και τη μάχη των εμβολιασμών, τη μάχη της ατομικής ευθύνης και τη μάχη της κοινωνικής συνοχής. Να είστε σίγουρος, κ. Γιακουμή, ότι θα τις κερδίσουμε και τις τέσσερις».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, και προσωπικά τον πρωθυπουργό, για τις εικόνες που είδαμε στο σπίτι του βουλευτή στην Ικαρία, εικόνες που, κατά την αντιπολίτευση, δεν προφυλάσσουν από τον κορωνοϊό, λόγω συνωστισμού. Τι απαντάτε;

«Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες να κάνει περιοδείες, να πιάνει το σφυγμό του κόσμου, να ακούει την κριτική, να είναι δίπλα στους πολίτες. Αυτή η κεντρική και αδιαπραγμάτευτη επιλογή του πρωθυπουργού, εν μέσω lockdown, εκ των πραγμάτων αυξάνει τη δυσκολία της τήρησης των μέτρων και τις πιθανότητες να βγουν λάθος εικόνες. Για αυτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το λάθος και υπογράμμισε την ιδιαίτερη μέριμνα που θα ληφθεί, ώστε να μην υπάρξουν σε μελλοντική περιοδεία αντίστοιχες εικόνες.

Από την άλλη, το να εργαλειοποιούν μία λάθος εικόνα που απομονώνεται από μία ολοήμερη περιοδεία και εργαλειοποιείται από κάποιους για να βγουν από αντιπολιτευτικά αδιέξοδα, είναι το λιγότερο χυδαίο και προκλητικό. Ιδίως όταν όλο αυτό γίνεται προκειμένου να μας κουνήσουν το δάχτυλο ως υπερασπιστές των μέτρων εκείνοι που ποντάρουν την πολιτική τους επιβίωση στην παραβίασή τους.

Κάνουν τα πάντα για να αυξηθεί η διασπορά, να αυξηθεί η δυστυχία, να αυξηθεί η αβεβαιότητα, γιατί μέσα από αυτά πιστεύουν ότι θα αποκτήσουν αφήγημα. Εξάλλου, πλέον δεν κρύβονται, το λένε και καθαρά “δέχονται το ρίσκο” της διασποράς…».

Από την μία έχουμε τα υγειονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό, και από την άλλη τα οικονομικά μέτρα για τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού. Και τα δύο προδικάζουν, στην εξέλιξη και την «επόμενη μέρα», οικονομικές δυσκολίες τις οποίες θα πληρώσουν και θα υποστούν, όπως πάντα, οι συνήθεις «ύποπτοι», οι εργαζόμενοι. Σκέφτεται η κυβέρνηση να ξεπεράσει αυτές τις συμπληγάδες προσφεύγοντας στη λαϊκή εντολή;

«Αυτά που σκέφτεται, αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση είναι το πώς θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ακόμα πιο αποτελεσματικά. Το πώς θα συνεχίσει να τρέχει καλά και ακόμα πιο γρήγορα ο εμβολιασμός. Το πώς θα συνεχίσει να θωρακίζει το ΕΣΥ. Το πώς θα προχωρήσει η πρωτοβουλία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα επηρεάσει σημαντικά και το στοίχημα του Τουρισμού.

Το πώς θα προετοιμάσει τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Το πώς θα αξιοποιήσει αποτελεσματικά και με ταχύτητα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να στηρίξει το εισόδημα των πολιτών και να αναμορφώσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας κάνοντας την κρίση, ευκαιρία.

Το πώς θα προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, ο οποίος ήδη τρέχει με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Αυτά και άλλα τόσα… Είναι μάλλον πολλά και σημαντικά, για να έχει κανείς την πολυτέλεια να σκέφτεται και εκλογές…».

Πιστεύετε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την προστασία των πανεπιστημίων δεν θα ξανασυμβούν άνομες πράξεις από εκείνους που κάθε φορά επέλεγαν τους χώρους του πανεπιστημίου για να έχουν άσυλο και να βανδαλίσουν;

«Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι το δεύτερο μεγάλο βήμα που γίνεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την κατάργηση του ασύλου, προκειμένου να δημιουργήσουμε, επιτέλους, τα πανεπιστήμια που μας αξίζουν.

Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα και εξωστρεφή. Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό βήμα, στην κατεύθυνση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Κάρτα εισόδου, πανεπιστημιακή αστυνομία, βάση εισαγωγής κ.ο.κ. Εν ολίγοις, μπαίνει, επιτέλους, τάξη στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας. Για αυτό ψηφιστήκαμε, μεταξύ άλλων, και αυτό κάνουμε. Γιατί αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».