«Μέσα από την διαχείριση έκτακτων προβλημάτων, προκλήσεων και συνθηκών καταφέραμε να μετατραπούμε από παράδειγμα προς αποφυγήν σε παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση» σημειώνει ο Νίκος Ρωμανός μιλώντας στο tomanifesto.gr. Όπως εξηγεί «το κράτος μας δεν είναι πια στη συνείδηση των Ελλήνων ένα φοβικό, ασόβαρο, αδύναμο κράτος μπάχαλο. Στον Έλληνα δεν είναι πια ξένη η έννοια της ατομικής ευθύνης. Δεν είναι απλά κάτι θεωρητικό».

Κύριε Ρωμανέ, η κυβέρνηση αντιμετώπισε μια διπλή κρίση και ως προς το πρώτο σκέλος της, τα σύνορα στον Έβρο, επέδειξε ετοιμότητα και αντανακλαστικά στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι η Ελλάδα δεν είναι «κέντρο διερχομένων». Τα ίδια χαρακτηριστικά δείχνει και στην πανδημική κρίση αποσπώντας τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας…

Τόσο στον Έβρο όσο και στο μέτωπο του κορωνοϊού η χώρα μας αντιμετώπισε σχεδόν ταυτόχρονα δύο πρωτόγνωρες προκλήσεις. Οι πολίτες εξεπλάγησαν θετικά από την στιβαρή, αποτελεσματική, σοβαρή και συντεταγμένη αντιμετώπιση και των δύο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι επί δεκαετίες είχαμε συνηθίσει να αυτομαστιγωνόμαστε, δικαίως εν μέρη, για την έλλειψη σοβαρού και συντεταγμένου κράτους, την έλλειψη σχεδίου, πυγμής κτλ. Εν ολίγοις είχαμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στο κράτος και την οργανωμένη πολιτεία, η οποία μέσα από τις δύο αυτές κρίσεις του κορωνοϊού και του Έβρου ανακτήθηκε. Αποδείχτηκε ότι υπάρχει κράτος. Υπάρχει σοβαρή και συντεταγμένη πολιτεία που είναι δίπλα στον πολίτη, δουλεύει για αυτόν και τον προστατεύει. Επιβεβαιώθηκαν έτσι όσα λέγαμε προεκλογικά! Αξίζουμε καλύτερα και ενωμένοι μπορούμε! Μπορέσαμε μέσα από την διαχείριση έκτακτων προβλημάτων, προκλήσεων και συνθηκών να μετατραπούμε από παράδειγμα προς αποφυγήν σε παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση.

Ασφαλώς τίποτα δεν είναι τυχαίο, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι ο Έβρος και η πανδημία- δύο σοβαρές κρίσεις που θα μπορούσαν να κλονίσουν την οποιαδήποτε κυβέρνηση- οδηγούν σε συγκρίσεις και συμπεράσματα όσον αφορά την επάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την αντίστοιχη Τσίπρα- Καμμένου.

Οι συγκρίσεις προφανώς είναι αναπόφευκτες. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις του κ. Τσίπρα δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισης ή πήχη για κανέναν υπεύθυνο πολίτη και για καμία σοβαρή κυβέρνηση! Ο μόνος πήχης για εμάς είναι αυτός της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών. Και αυτή την εμπιστοσύνη την χτίζουμε καθημερινά με σκληρή δουλειά, χέρι χέρι με όλους τους Έλληνες! Την Ελλάδα της υπερηφάνειας, της σοβαρότητας, της ειλικρίνειας, της εξωστρέφειας. Όχι της ψευτομαγκιάς, του περιθωρίου και της ηττοπάθειας.

Δεν έχει νόημα να γυρίζουμε στο παρελθόν, αλλά επειδή το έχουμε δει πολλές φορές να επιστρέφει, πως θα αντιδράσει η ΝΔ εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα της κρίσης επενδύσει σε μια νέα γενιά «αγανακτισμένων»;

Μα ήδη το κάνει! Επενδύουν στην ίδια διχαστική ρητορική, στην ίδια πλειοδοσία λαϊκισμού, στην ίδια εργαλειοποίηση της δυστυχίας και στην ίδια χυδαία και ανεύθυνη αντιπολιτευτική τακτική των fake news με στόχο την δημιουργία και ενίσχυση συναισθημάτων όπως ο πανικός, ο φόβος και η απογοήτευση. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά: Τότε είχαν ακροατήριο, σήμερα όχι. Τότε ο κόσμος είχε ανάγκη να πιαστεί από μια ελπίδα έστω κι αν ήταν ψεύτικη. Σήμερα η ελπίδα αποκτά σάρκα και οστά στην ίδια την πραγματικότητα. Στον τρόπο της διακυβέρνησης. Στον τρόπο διαχείρισης των πρωτόγνωρων κρίσεων που αντιμετώπισε η νέα κυβέρνηση μέσα σε ελάχιστο διάστημα απο την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης. Στον τρόπο με τον οποίο μετέτρεψε και τις δύο αυτές κρίσεις σε ευκαιρίες, εφόδια και παρακαταθήκες ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει ακόμα πιο δυναμικούς, ακόμα πιο αξιόπιστους διεθνώς, ακόμα πιο εξωστρεφείς, ακόμα πιο δημιουργικούς, ακόμα πιο ενωμένους από ότι μας βρήκε αυτή η πρωτόγνωρη δίδυμη κρίση. Η στήριξη σύσσωμης της ευρωπαϊκής ηγεσίας, η ενίσχυση και έμπρακτη στήριξη στην φύλαξη των συνόρων μας, η αποτελεσματική διεθνοποίηση, και από την άλλη, τα άλματα στην ψηφιακή διακυβέρνηση, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και του εθνικού συστήματος υγείας είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα. Κοινός παρονομαστής και κατά την γνώμη μου η σημαντικότερη εκ των παρακαταθηκών είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Το κράτος μας δεν είναι πια στη συνείδηση των Ελλήνων ένα φοβικό, ασόβαρο, αδύναμο κράτος μπάχαλο. Στον Έλληνα δεν είναι πια ξένη η έννοια της ατομικής ευθύνης. Δεν είναι απλά κάτι θεωρητικό.

Η προηγούμενη ερώτηση έχει εκλυτικό αίτιο μια σειρά δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πχ Πολάκη, Κούλογλου, που φανερώνουν ρεβανσιστικές διαθέσεις…

Δυστυχώς η λίστα είναι ατελείωτη. Δεν μπορώ να αφήσω απέξω τον κ. Καρτερό, δεξί χέρι του κ. Τσίπρα ενόσω κυβερνούσε, τον κ. Καψώχα, γραφείο τύπου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και φυσικά σύσσωμο το εκδοτικό-δημοσιογραφικό-τρολ σύστημα της Κουμουνδούρου χέρι χέρι με πρωτοκλασσάτα και μη στελέχη του. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας έπαιζε τον ρόλο του σοβαρού και μετρημένου, όλοι οι υπόλοιποι φώναζαν θα λογαριαστούμε μετά, έκαναν διαγωνισμό fake news και πλειοδοσία λαϊκισμού πάνω στα υπαρκτές προκλήσεις της κρίσης. Έφτασαν στο σημείο να φέρνουν ως παράδειγμα προς μίμηση την Τουρκία, να εύχονται να έχουμε περισσότερους νεκρούς και άλλα τέτοια θλιβερά. Ευτυχώς δεν τους παρακολουθεί κανείς. Σε κάθε περίπτωση ακριβώς για να απαντιέται καθημερινά η χυδαία προπαγάνδα τους, έχουμε ιδρύσει το παρατηρητήριο fake news της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο με στοιχεία και τεκμηρίωση διαψεύδει καθημερινά τα fake news τους.

Μια και το έφερε η συζήτηση για τον κ. Πολάκη, αρκετοί αναρωτιούνται όχι τόσο για το ύφος και την εν γένει συμπεριφορά του, αλλά για το γεγονός ότι συνεχίζει ανενόχλητα να συκοφαντεί στελέχη του κόμματός σας…

Ο κ. Πολάκης ειναι το alter ego του κ. Τσίπρα. Προσωπικά θα μου έκανε εντύπωση αν ο κ. Πολάκης δεν συκοφαντούσε πολιτικούς αντιπάλους, δεν διέδιδε fake news, δεν προσωποποιούσε την πολιτική χυδαιότητα και δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ! Πολάκης= Τσίπρας= ΣΥΡΙΖΑ= χθες!

Ας αφήσουμε το «παρελθόν» στο παρελθόν κι ας δούμε το μέλλον. Τι θα αλλάξει κ. Ρωμανέ στην καθημερινότητα των πολιτών και ποια θα είναι η συμμετοχή και η συμβολή της ΝΔ στην αλλαγή;

Ήδη εστίασα σε κάποια από τα κομμάτια της καθημερινότητας που βελτιώθηκαν νωρίτερα λόγω της υγειονομικής κρίσης όπως τα εργαλεία που προσφέρει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην μείωση της γραφειοκρατίας, στην βελτίωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και παιδείας καθώς και στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη σε όλα τα πεδία από την τηλεκπαίδευση και την τηλεκατάρτιση μέχρι την ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και την ηλεκτρονική εξουσιοδότηση. Άλματα δεκαετιών έγιναν μέσα σε μερικές μόλις εβδομάδες. Φυσικά η καθημερινότητα βελτιώθηκε και βελτιώνεται και με όλα όσα έχουν γίνει πριν την υγειονομική κρίση. Από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης τόσο το αναπτυξιακό νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» για την μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και των αντικινήτρων στο επιχειρείν όσο και η μείωση φόρων και η αύξηση των κινήτρων για την ανάπτυξη και την δημιουργία που ξεκίνησε με το καλημέρα, με αποκορύφωμα φυσικά όλα όσα είδαμε να ξεδιπλώνονται αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, αποτελούν μερικά από τα κομμάτια του παζλ της καθημερινότητας και της ζωής των πολιτών που αλλάζει προς το καλύτερο μέρα με την ημέρα από τις 8 Ιουλίου και μετά, με εντυπωσιακά μέχρι τώρα αποτελέσματα!