Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν ήταν δομικός, όπως προεξοφλούσαν πολλά δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Δεν ήταν καν εντυπωσιακός αλλά  άοσμος κι άχρωμος και θα τον συζητάμε μετά από χρόνια ελέω Αποστολάκη.

Ο τοκετός του ανασχηματισμού ξεκίνησε εκείνη την ημέρα που ο Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τις αβελτηρίες στην περίοδο των πυρκαγιών. Η συγγνώμη αυτή έγινε έμπρακτη χθες. Ουσιαστικά την πλήρωσαν οι Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς ως πολιτικοί προϊστάμενοι εκείνων των υπηρεσιών που απέτυχαν ν’

ανταποκριθούν στην περίοδο των πυρκαγιών.

Ο ανασχηματισμός προκαλεί σκέψεις και  εκπέμπει μηνύματα.

Το πρώτο από αυτά είναι ότι η Αριστερά είπε «όχι» στην κορυφαία κίνηση συναίνεσης του Μητσοτάκη, με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκη στο νέο Υπουργείο της Πολιτικής Προστασίας. Η …. επανάσταση της Κουμουνδούρου για τη… νέα αποστασία και το μικρό πολιτικό βάρος του Αποστολάκη που αρνήθηκε να αναλάβει, ενώ είχε αποδεχτεί, βραχυκύκλωσε την υπόθεση και τελικά όλον τον ανασχηματισμό. Είναι χαρακτηριστικό της δειλίας Αποστολάκη μπροστά στη συναίνεση, ότι ό ίδιος μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του ενημέρωσε την Προεδρία της Δημοκρατίας, ότι στην ορκωμοσία θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του!  Δειλός μπροστά στη συνεννόηση, ταγός του διχασμού που καλλιεργεί η Αριστερά. Κι είναι άξιο συζήτησης πια για ποιον λόγο πρέπει όλοι αυτοί οι απόστρατοι κάθε είδους και κόμματος να πρέπει να σώζουν την Ελλάδα και δια της πολιτικής…  Ο Παπάγος άλλωστε ένας ήταν…

Κάτι ακόμη: Ο Αποστολάκης, που παρεμπιπτόντως την έψαχνε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέβηκε στη γέφυρα και μετά το έβαλε στα πόδια αφού τον έπιασε ναυτία στη μπουνάτσα… Ανέφερε ότι δεν αποδέχθηκε το υπουργείο επειδή διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε διακομματική συναίνεση!  Πόσο μικρός αλήθεια! Λες και τον Ιανουάριο του 2019 που έγινε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Τσίπρα… υπήρχε ή απαίτησε συναίνεση!

Όσο για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί …αποστασίας, η απάντηση είναι εύκολη και πολύ απλή: Προκόπης Παυλόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Δημ. Παπαγγελόπουλος αλλά και …. Κοτσακάς, Ρουμπάτης, Τζουμάκας, Κατσέλη, Τόσκας, Κοτζιάς, Τζάκρη,  Κουβέλης, Μεγαλοκονόμου, Κουρουμπλής, Σπίρτζης, Κατρούγκαλος, Κασιμάτη, Παπαχριστόπουλος, Πανούσης, Αναγνωστάκης, Δανέλλης, Θεοχαρόπουλος και τόσοι άλλοι….

Πάμε παρακάτω:

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι η σαφής διασφάλιση των εσωκομματικών ισορροπιών, απαραίτητο στοιχείο όλων των κυβερνήσεων κι ειδικά των πολυσυλλεκτικών κομμάτων.

Ένα τρίτο  στοιχείο του είναι σύνθετο κι αφορά τη διαφαινόμενη ελαφρά Δεξιά στροφή, την  εκπροσώπηση περιοχών που αντιμετώπισαν τη λαίλαπα των πυρκαγιών (Αχαΐα, Εύβοια) αλλά και την είσοδο μια εξαιρετικής επιστήμονος στο υπουργείο Υγείας, της Μήνας Γκάγκα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού αποτελεί  το γεγονός ότι ο Θεοδωρικάκος επέστρεψε στην κυβέρνηση, έστω και σ’ ένα υπουργείο που δεν φαίνεται να του «πηγαίνει». Το γεγονός καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εμμονές σε πρόσωπα.

‘Ένα πέμπτο χαρακτηριστικό είναι ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης ο Χρυσοχοΐδης, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε υψηλότατες θέσεις αποδοχής στις δημοσκοπήσεις. Κάτι που καταδεικνύει ότι αυτό το στοιχείο δεν είναι τα κυρίαρχο  στο μυαλό του πρωθυπουργού. Όπως είχε γίνει άλλωστε και στον προηγούμενο ανασχηματισμό, που βρέθηκε εκτός ο Θεοδωρικάκος που επίσης είχε υψηλότατα ποσοστά αποδοχής και δημοφιλίας.

Τέλος, ένα στοιχείο ακόμη που εξάγεται από τον ανασχηματισμό είναι ότι συνολικά η κυβέρνηση έχει παράξει σημαντικό έργο τα δυο τελευταία χρόνια. Κι εξ αυτού ο κορμός της παραμένει ίδιος, ενώ οι αλλαγές αφορούσαν κυρίως τα δυο υπουργεία που δυο χρόνια είχαν συνεχές και βαρύ φορτίο. Το Προστασίας του Πολίτη και το Υγείας.

Εν κατακλείδι: Πολύ φασαρία για το τίποτα. Το δε φιάσκο με τον Αποστολάκη, δεν μπορεί να χρυσωθεί με τίποτα…