Νικήτας Βενιζέλος: Η κηδεία του αποκάλυψε την γύμνια των πολιτικών

1037

Θεωρείτο το αγαπημένο εγγόνι του Ελευθέριου Βενιζέλου. Του πολιτικού εκείνου που άπαντες επικαλούνται για να θυμίσουν μια άλλη Ελλάδα. Καπηλεύονται το όνομά του αλλά αποδεικνύουν με τις πράξεις τους πόσο μικροί είναι.

Ο Νικήτας Βενιζέλος ήταν φτιαγμένος από πάστα μεγάλου. Γνήσιου πατριώτη. Από εκείνους που δεν υπολογίζουν προσωπικό κόστος, που ασπάζονται τις αρχές της δημοκρατίας, που δεν κάνουν εκπτώσεις.

Με την κηδεία του ο Νικήτας Βενιζέλος έδειξε πως δεν υπάρχουν άλλοι τέτοιοι, τουλάχιστον στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Εκείνοι που θέλουν να σώσουν την Ελλάδα δεν βρήκαν μισή ώρα για να τιμήσουν έναν άνθρωπο ο οποίος με τις πράξεις του βοήθησε τη χώρα σε δύσκολες ώρες.

Δεν είναι μυστικό πως ο Νικήτας Βενιζέλος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και στήριξε τον αντιδικτατορικό αγώνα. Από τους λίγους που το έπραξαν αυτό και για αυτό η πολιτεία τον παρασημοφόρησε.

Και όμως στο ύστατο χαίρε η πολιτεία ήταν απούσα. Απούσα ήταν σύσσωμη η βουλή! Κανείς από το προεδρείο δεν σκέφθηκε πως έπρεπε να βρίσκονται στην εξόδιο ακολουθία. Ίσως έστειλαν ένα στεφάνι, ποιος ξέρει, αλλά ουδείς ήταν εκεί. Τι και αν ο Νικήτας Βενιζέλος υπήρξε αντιπρόεδρος της Βουλής;

Λίγοι ήταν οι αναγνωρίσιμοι στην κηδεία του. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Μαριάννα. Με τον Βαρδή τους συνέδεε ο αγώνας για την δημοκρατία και η φιλία τους. Ο Γιώργος και ο Νίκος Βερνίκος ήταν εκεί.

Και οι πολιτικοί σύσσωμοι απόντες. Δεν ένιωσαν τα κόμματα προφανώς την ανάγκη να τιμήσουν τον ευπατρίδη Βενιζέλο. Είχαν άλλα καλύτερα και σημαντικότερα να κάνουν.

Εκεί ήταν όμως ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος (πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ) για να τον αποχαιρετίσει, όχι ως εκπρόσωπος αλλά ως ιδιώτης. Εκεί και ο Άκης Γεροντόπουλος εκπροσωπώντας τον Αντώνη Σαμαρά. Εκεί και ο Μανούσος Βολουδάκης όπως και ο πρώην βουλευτής, υφυπουργός και δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης ο οποίος είπε το ύστατο χαίρε σε ένα μέλος της οικογένειάς του μιας και οι δύο ήταν συγγενείς.

Κάπου εδώ η λίστα ολοκληρώνεται. Άλλωστε και ο Νικήτας Βενιζέλος δεν διαφήμισε τα όσα έκανε. Ούτε την στήριξή του στον αγώνα κατά της Χούντας ούτε και το πως φρόντισε το πλήρωμα του αντιτορπιλικού Βέλος, που το Μάιο του 1973 στασίασε ενώ βρισκόταν σε άσκηση του ΝΑΤΟ και κατέφυγε στην Ιταλία.

Ο Νικήτας Βενιζέλος έκανε τα όσα του όριζε η συνείδησή του και η αγάπη για την πατρίδα.

ΚΩΝ.ΠΑΠ.