Ένα εμπρηστικό δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η νέα γεωστρατηγική της Τουρκίας από την Τρίπολη ως τη Ντόχα: Υπερασπιζόμενοι μια περιοχή», φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, λίγες ώρες μετά την δημοσίευση χαρτών από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα ο αρθρογράφος αναφέρεται μεταξύ άλλων στη συμφωνία με τη Λιβύη, στην πτήση του τουρκικού drone στα Κατεχόμενα αλλά και στην «κυριαρχία σε τρεις ηπείρους».

Ο αρθρογράφος αρχίζει με αναφορά στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας όπως Κλάδος Ελαίας, και Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Επικαλείται μάλιστα τη ρήση του Ατατούρκ ότι «δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί» και στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή».

Αυτή η περιοχή, συνεχίζει, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας”», η οποία, κατά τον αρθρογράφο καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Μάλιστα δημοσιεύεται και σχετικός χάρτης.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με Λιβύη ο συντάκτης τονίζει ότι «από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Εθνικής Κυβέρνησης της Λιβύης απέναντι στις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία».

«Η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους»

Ο αρθρογράφος αφού παραθέτει χρονογράφημα για τη στρατηγική που ακολούθησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Μεσόγειο καταλήγει στο εξής: «Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου».

Αναφερόμενος στα νέα drone της Τουρκίας, ο αρθρογράφος λέει πως έχουν χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά από την Αγκυρα και σημειώνει ότι το drone της Τουρκίας είχε απασχολήσει έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη όταν στις 16 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στα κατεχόμενα. Μάλιστα όπως αναφέρεται η πτήση αυτή δεν έγινε μόνο με στόχο την προστασία των τουρκικών πλοίων που εμπλέκονται σε εργασίες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μια απάντηση στα τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη και παραβίασαν τον εναέριο χώρο στα κατεχόμενα στις 17 Οκτωβρίου.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι τις ημέρες της πτήσης του UAV «η Ελλάδα συνέχιζε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας με F-16 στην άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση». Η Τουρκία, παρατηρεί το Anadolu, απάντησε σε αυτές τις κινήσεις με την πτήση του UAV, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει τους Έλληνες». 

«Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, και βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνει “λάδι” στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνούν τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Πηγή: kathimerini.gr