Πειθαρχική έρευνα για τον ιατροδικαστή στην υπόθεση του 11μηνου νεκρού βρέφους στου Ζωγράφου ζήτησε από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νικόλαο Καρακούκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι ο κ. Τσιάρας ζήτησε από τον κ. Καρακούκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του ν. 3528/2007. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος εκ μέρους του ιατροδικαστή που διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στο άψυχο κορμάκι του παιδιού και ο οποίος διαπίστωσε κακοποίησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος του βρέφους εξελίχθηκε σε σίριαλ, καθώς στην αρχή εκφράστηκε η άποψη περί σεξουαλικής κακοποίησης, από τον ελεγχόμενο ιατροδικαστή.

Η εκδοχή ανατράπηκε από την επίσημη έκθεση νεκροτομής, η οποία υποβλήθηκε γραπτώς το μεσημέρι της Τρίτης, στο Τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής και δεν ανέφερε τίποτα περί σεξουαλικής κακοποίησης με αποτέλεσμα ο πατέρας και ο θείος του βρέφους να αφεθούν ελεύθεροι.

“Στο τέλος έλαμψε η αλήθεια. Ήταν διπλό χτύπημα για μένα γιατί από τη μία έχασα το παιδί μου και από την άλλη με κατηγορούσαν ότι είμαι βιαστής. Από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκα με τις Αρχές σε όλα τα επίπεδα. Απάντησα σε ότι με ρωτούσαν” είπε ο πατέρας του νεκρού βρέφους μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Παράλληλα ο δικηγόρος της οικογένειας ζήτησε από τον ιατροδικαστή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για το λάθος του ειδάλλως η οικογένεια θα κινηθεί νομικά.

Βιαστικό το πρώτο πόρισμα για το βρέφος

Στην υπόθεση με το νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου «δεν τηρήθηκε το ιατροδικαστικό πρωτόκολλο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ. Γρηγόρη Λέων.

Σύμφωνα με τον κ.Λέων, στη συγκεκριμένη υπόθεση «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια», ενώ πρόσθεσε πως «αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή».

Να είμαστε πιο προσεκτικοί προτού μιλήσουμε στα Μέσα

“Να είμαστε πιο προσεκτικοί προτού μιλήσουμε στα Μέσα”, συνέστησε επίσης ο κ. Λέων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

“Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης. Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία” είπε.

 

Ο πατέρας από την πλευρά του, δεν σκοπεύει να καταθέσει μηνύσεις, ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία που είχε με την Ελληνική Αστυνομία, μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», λίγες ώρες αφού είχε ευχαριστήσει τους αστυνομικούς για την επιμονή τους να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα. «Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως», κατέληξε.