Νέες πολιτικές για τους νέους: Ο Β.Φεύγας στο 13ο Συνέδριο

39

“Όταν ξεκινούσαμε τις συζητήσεις για την οργάνωση του 13ου Συνεδρίου μας φιλοδοξούσαμε να είναι το εφαλτήριο μιας νέας εποχής. Βάλαμε έναν υψηλό στόχο γιατί το αξίζει η παράταξή μας, αλλά το αξίζει και η Ελλάδα.” ανέφερε στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Βασίλης Φεύγας.

Αναλυτικά η ομιλία του:

“Η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την πολυετή οικονομική κρίση, η αισιοδοξία επιστρέψει στους Έλληνες και η πατρίδα μας φαίνεται να ανακτά την αξιοπιστία και το κύρος της στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα.
Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία η Νέα Δημοκρατία θέτει στον δημόσιο διάλογο τρία κορυφαία θέματα για τον 21ο αιώνα: Την μάχη απέναντι στον λαϊκισμό, τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητά μας ο νέος ψηφιακός κόσμος, η 4η βιομηχανική επανάσταση όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται.

Είμαστε το κόμμα που κέρδισε το 2019, σε τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Το πετύχαμε με ελάχιστες υποσχέσεις, επενδύοντας στην υπευθυνότητα και μια σαφή στόχευση στους πολίτες που ο Πρόεδρος μας έχει αποκαλέσει σιωπηλή πλειοψηφία. Την σιωπηλή πλειοψηφία που απαιτεί και διεκδικεί μεταρρυθμίσεις με σχέδιο και ορατά αποτελέσματα, μια ρεαλιστική πολιτική που πέρα από τους οικονομικούς δείκτες θα βελτιώσει την καθημερινότητα τους.

Η σιωπηλή πλειοψηφία που μας έδωσε τη νίκη στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 συνιστά το νέο προοδευτικό κέντρο. Τώρα ως η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δίχως δισταγμό στο δρόμο του προοδευτικού κέντρου. Το δρόμο του προοδευτικό κέντρου θα πρέπει να σηματοδοτήσουμε και να φωτίσουμε και στη Ευρώπη. Να πείσουμε τα αδελφά κόμματα να τον υιοθετήσουν. Ο λαϊκισμός απειλεί την ποιότητα της ίδιας της δημοκρατίας, είναι απειλή για την ίδια την Ευρώπη όπως αυτή έχει οικοδομηθεί μεταπολεμικά.

Η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το ζήτημα του μεταναστευτικό. Ένα διεθνές πρόβλημα που απαιτεί διεθνείς λύσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες στο δημόσιο διάλογο θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Μη ξεχνάμε ότι από τις ακραίες φωνές της αντιμνημονιακης αντίστασης γεννήθηκε και γιγαντωθηκε η Ριζοσπαστική Αριστερά και η ακροδεξιά με καταστρεπτικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.

Αλλά σε αυτό το Συνέδριο συζητάμε για τις μεγάλες αλλαγές και τις επόμενες γενιές.

Το δεύτερο θέμα του συνεδρίου αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ένα παγκόσμιο θέμα τις αρνητικές συνέπειες του οποίου βιώνει και η χώρα μας. Και δεν είναι μόνο τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συχνά μας έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της φράσης «κλιματική αλλαγή». Η κλιματική αλλαγή έχει άμεση σχέση με τις μεταναστευτικές ροές που απασχολούν και ανησυχούν έντονα την ελληνική κοινωνία. Η κλιματική αλλαγή αφορά την μείωση των ρύπων και την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση πόρων που συνδέονται άμεσα με την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Η κλιματική αλλαγή αφορά την κυκλική οικονομία και την μετεξέλιξη του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα συζητήσουμε για το νέο ψηφιακό κόσμο, την 4ηΒιομηχανική Επανάσταση. Η εποχή μας σήμερα χαρακτηρίζεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων, την Εκμάθηση και Αυτοεκπαίδευση των ίδιων των μηχανών. Δημιουργούνται προκλήσεις και ευκαιρίες.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα 150 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν την δουλειά τους μέχρι το 2022. Στη μελέτη του McKinsey Global Institute στο μέλλον 6 από τα 10 τρέχοντα επαγγέλματα θα δουν πάνω από το 30% των δραστηριοτήτων τους να αυτοματοποιείται με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι στα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα «καλύψει» τους ανθρώπους σε πολλά καθήκοντα όπως π.χ. η μετάφραση μέχρι το 2024, η οδήγηση φορτηγού έως το 2027, η εργασία στο λιανεμπόριο έως το 2031, ακόμη και η δουλειά του χειρουργού θα απειληθεί έως το 2053. Εργαζόμενοι θα χρειαστούν επανεκπαίδευση, αλλά πάνω απ’ όλα το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και την κατεύθυνσή του. Να προετοιμάσει τις επόμενες γενιές για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.”

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr