Ο οικονομολόγος Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας ήδη παραδίδει τη στολή του αρχηγού ΝΑΤΟ στην κρίση των κρατών μελών του τον προσεχή Ιούνιο. Στη Μαδρίτη η γενική διεθνής θα στέψει τον διάδοχο του Στόλτενμπεργκ μέσα σε κλίμα απειλής πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Ο Τζο Μπάιντεν, αντιλαμβάνεται ότι είναι καλύτερα μία πρόωρη επιλογή ώστε να δοθεί στα μέλη του ΝΑΤΟ η ευκαιρία των δικών τους προτάσεων. Ακόμα και σε πιθανές προτάσεις δικών τους επιτελικών. Είτε προέρχονται από το βορρά η το Νότο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήδη δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για Αμερικανό γ.γ.

Όμως έβαλε μία παράμετρο προσωπικής επιθυμίας σύμφωνα με την οποία “επιθυμία των ΗΠΑ είναι στη θέση αυτή να προτιμηθεί Πρωθυπουργός”. Χωρίς να διευκρινίζεται αν εννοεί νυν ή πρώην πρωθυπουργό. Απλώς σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η σκέψη είναι ο νέος γ.γ. “να έχει εμπειρία διοίκησης πολιτικής περισσότερο παρά στρατιωτικής”.

Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη στα γραφεία της Συμμαχίας έχουν φθάσει προτάσεις αρκετών κρατών και μάλιστα ανάμεσα τους γυναικών υποψηφίων.

Στο πλαίσιο αυτό και προτού περάσουμε στις αρχικές προτάσεις με ονόματα είναι βασική η σημείωση προερχόμενη από σημαντικά στελέχη στις Βρυξέλλες και το γεγονός ότι “είναι σειρά των χωρών του Νότου να προηγηθούν στην επιλογή του γ.γ με οπσιόν ακόμα και από το ανατολικό μπλοκ των νέων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Επίσης στα κριτήρια τοποθετούνται και η συμβολή υλική και οικονομική του κράτους στο ΝΑΤΟ που θα πρέπει να έχει πλεονέκτημα εφ’ όσον δικός του υποψήφιος είναι στην λίστα επιλογής.

Η Ελλάδα πλεονεκτεί έναντι πολλών άλλων χωρών του Νότου και της Συμμαχίας.

Μετά τις ΗΠΑ η χώρα μας προηγείται αρκεί φυσικά να θέσει υποψηφιότητα στην κούρσα μίας πολύ σημαντικής θεσμικής θέσης στην γραμματεία του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ πρώην οικονομολόγος επιστρέφοντας στο Όσλο αναλαμβάνει στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη. Κάτι που ήδη έχει ανακοινωθεί και εγκριθεί από κυβέρνηση και αντιπολίτευση της Νορβηγίας.

Οι υποψήφιοι των χωρών

Η Ιταλία είναι από τα κράτη που πρώτα ξεκίνησαν τη κούρσα διεκδίκησης της θέσης γ.γ του ΝΑΤΟ.

Ο Μάριο Ντράγκι προτείνει Ενρίκο Λέττα και Πάολο Τζεντιλόνι.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί πού έχουν όμως τα εμπόδια τους.

Ο Λέττα ευχαρίστησε αλλά θέλει να βοηθήσει το κόμμα του στην επάνοδο στην εξουσία. Ο Τζεντιλόνι επίσης προσανατολίζεται στο όχι γιατί επιθυμία του είναι να ολοκληρώσει στην θέση του Επιτρόπου προϋπολογισμού για να βοηθήσει την Ιταλία στην εκροή των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης.

Στο ίδιο πλαίσιο και στην αναζήτηση υποψηφίων ο  Ντράγκι βλέπει τον νυν υπουργό εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ή τους Φεντερίκο Μογκερίνι πρώην υπουργό εξωτερικών της ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρώην υπουργό αμύνης Ρομπέρτα Πινοττι και τον νυν υπουργό Λορέντσο Γκουερινι.

Στα άλλα κράτη μέλη:

Η Ισπανία έχει ήδη σε θεσμικό ρόλο τον υπουργό εξωτερικών της ΕΕ Ζοσέ Μπορέλ. Η Πορτογαλία έχει γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τον Γκουτιέρεζ. Η Γαλλία διαθέτει την δική της θέση και διαδρομή στην Συμμαχία.

Η έκπληξη έρχεται από την Μ. Βρετανία όπου ο Μπόρις Τζόνσον έστω και με ελάχιστες πιθανότητες σκέπτεται την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και την άλλοτε υπουργό εξ. ΕΕ Κάθριν Άστον!

Οι θέσεις όμως που πήρε ο Τζόνσον στο θέμα των σχέσεων με την Αυστραλία και την επιτήρηση στον Ινδικό Ωκεανό δεν αφήνουν περιθώρια διεκδίκησης.

Γυναίκα όμως με ισχυρή προσωπικότητα και πρώην πρωθυπουργός προβάλει για πολλούς μία σοβαρή υποψηφιότητα. Πρόκειται για την πρώην πρόεδρο τής Λιθουανίας Ντάλια Γκρυμπαουσκαιτε.

Οι χώρες της Βαλτικής υπό τον φόβο και την απειλή της Ρωσίας έχοντας γ.γ του ΝΑΤΟ μία δική τους αρχηγό της Συμμαχίας θα αισθανόταν όπως τονίσθηκε στο αίτημα της Λιθουανίας μία εξαιρετική άμυνα.

Φυσικά κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να πει και η Ελλάδα σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης. Γιατί οι ίδιοι λόγοι συμμαχιών θα ήταν βασικό ατού στις καθημερινές απειλές της Τουρκίας!

Και δεν πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα έλεγαν όχι στην διεκδίκηση μας!

Γεγονός είναι ότι το παρασκήνιο και οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Με κύριο όπλο τις άριστες ανανεωμένες σχέσεις μας με την νέα κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.