Πριν από τις γενικές εκλογές, αλλά κυρίως μετά από αυτές, διεξάγεται με το «συνήθη» – στη χώρα μας – τρόπο μια «μη – συζήτηση» με θέμα την προεδρική εκλογή, δηλ. για το πρόσωπο που θα προτείνει ως «πλειοψηφική υποψηφιότητα» το Κόμμα της Ν.Δ. που κυβερνά διαθέτοντας την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

του Γιάννη Γ. Ζαφειρόπουλου

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την επιλογή του προσώπου που θα «προτείνει» ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά τις εορταστικές διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (υποθέτω).

Στο μεταξύ στη διεξαγόμενη «μη συζήτηση» [: δηλ. στη συζήτηση μέσω στοχευμένων κατασκευασμένων πληροφοριών, ειδήσεων ή και «διαρροών»] αναμοχλεύεται μια διασκεδαστική ονοματολογία ανάλογα με τις υπηρετούμενες σκοπιμότητες των «χαλκουργείων “ειδήσεων”».

Ταυτόχρονα πολιτικοί και πολίτες – στο πλαίσιο ιδιοτελών τακτικοστρατηγικών στοχεύσεων – τάσσονται υπέρ ή κατά διάφορων επίδοξων υποψηφίων (γυναικών και ανδρών). Ενώ ορισμένοι από αυτούς αναλώνονται σε «διερευνητικές» εξορμήσεις στα Β.Π. (Βόρεια Προάστια) ή στα Ν.Π. (Νότια Προάστια).

Η επιλογή του (πλειοψηφικού) υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει – κατά τη γνώμη μας – να γίνει με διαφορετικά κριτήρια από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται ή επιστρατεύονται για την πολιτική δικαιολόγηση της επιλογής διάφορων προσώπων σε υπουργικές ή γενικά σε δημόσιες – κυβερνητικές θέσεις.

Ή σε θέσεις συντονιστικού – οργανωτικού χαρακτήρα σε μεγάλες (ακόμη και εθνικής σημασίας) επετειακές εκδηλώσεις – διοργανώσεις.

Τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Εποχή, εποχή ουσιαστικής παγίωσης – με ό,τι αυτό σημαίνει και για την Ελλάδα – του «εκρηκτικής ισχύος» Τετραπολικού Κόσμου (Η.Π.Α., ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ) είναι ιδιαίτερα σοβαρά και δύσκολα και πρέπει να ανατεθούν (εναποτεθούν) στα σοβαρά και «στιβαρά» χέρια ευρύτερα αποδεκτών ιδιοφυών και φιλοσοφημένων προσωπικοτήτων χρήσιμων και για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

  • Ο Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος είναι πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών