«Υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας που, σε αντίθεση ακόμη και με το συμφέρον των κοινωνιών τους, προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές αυτοκρατορίες και παλιές αντιλήψεις».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

«Κυριολεκτικά θαμμένες στην “άμμο” του παρελθόντος. Και χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία. Στρατιωτικές εισβολές σε άλλες χώρες, ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ασύμμετρος πόλεμος, πόλεμος δι’ αντιπροσώπων.

Και, φυσικά, μερικές φορές εργαλειοποιούν τη μετανάστευση, κάτι εντελώς απαράδεκτο. Η κοινή μας προσπάθεια είναι ότι αυτά δεν πρέπει ποτέ να πετύχουν», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως με τους ομολόγους του Νίκο Χριστοδουλίδη και Γαΐρ Λαπίντ, εξέτασαν τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, ένα “τόξο φονταμενταλισμού” που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο, έκαναν σαφή δήλωση ότι η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα. Και η Χαμάς συνεχάρη τους Ταλιμπάν.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων του σήμερα είναι μαζί με φίλους, χτίζοντας γέφυρες σταθερότητας και ευημερίας για όλους, ανοιχτές σε όλες τις πρόθυμες χώρες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο και ακόμη και πέρα», επεσήμανε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε ακόμη τους ομολόγους του Νίκο Δένδια και Γαΐρ Λαπίντ για την «αλληλεγγύη και την έμπρακτη υποστήριξή» τους στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Κεντρικό θέμα στην τριμερή σύνοδο ήταν άλλωστε οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών, ξεκινώντας από την πολιτική προστασία. Στόχος ήταν ακόμη να βρεθούν νέοι τρόποι για να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή στρατηγικών εταίρων στο τριμερές σχέδιο.

«Πιστεύουμε ότι κι άλλες χώρες θα μοιραστούν τελικά τις ίδιες αρχές μαζί μας και τις ίδιες αξίες μαζί μας», ανέφερε.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ. Η διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία σε όλους τους τομείς, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.