Με σταθερό στόχο ένα συνολικό πακέτο μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, ύψους 1 δισ. ευρώ, προέρχεται από την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού σε έσοδα και συγκράτηση δαπανών. Επιπλέον, τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν μέσω της ρήτρας διαφυγής που ισχύει για τις αμυντικές δαπάνες.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο εργάζεται εντατικά πάνω σε παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τη μεσαία τάξη και θα στηρίξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πολιτικές στέγασης. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός Αυγούστου.

Ο πυρήνας του σχεδίου της Ν.Δ.: Η ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Όπως τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, οι σχεδιαζόμενες δράσεις δεν έχουν χαρακτήρα προεκλογικών παροχών αλλά στοχεύουν σε αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας. «Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη και στοχεύει στη μείωση βαρών στη μεσαία τάξη, ενίσχυση της ανάπτυξης και τόνωση της προσφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται:

-Φορολογικές μειώσεις για μεσαία εισοδήματα, με προσαρμογές στα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές.

-Ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, με πιθανή αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

-Μειωμένη φορολόγηση στα έσοδα από ενοίκια, καθώς και κίνητρα για την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων, προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα κατοικιών στην αγορά.

-Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο στεγαστικό πρόβλημα, όπου, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν «θετικό σοκ προσφοράς», με στόχο να αυξηθούν τα διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση ή αγορά.

Ετοιμάζεται ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στο πλαίσιο ερωτήσεων για την τύχη των χιλιάδων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι επίκειται σχετική ρύθμιση τον Σεπτέμβριο. Τα σενάρια βρίσκονται ήδη υπό διαμόρφωση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εμπορικές τράπεζες, με στόχο την ελάφρυνση των επιβαρύνσεων χωρίς να διαταραχθούν οι ισορροπίες σε προγράμματα όπως ο «Ηρακλής» και οι τιτλοποιήσεις δανείων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, η όποια παρέμβαση θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του προγράμματος «Ηρακλής», που αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να επιβαρύνει τον τραπεζικό τομέα.